Kvetak1994 Kvetak1994 komentáře u knih

☰ menu

Horkýže Slíže – Kontiňju ...pokračujeme Horkýže Slíže – Kontiňju ...pokračujeme Jaroslav Špulák

Knížku jsem zakoupil ve stavu nepříliš střízlivém na koncertě Horkýže Slíže a dokonce na ni dostal z nějakého neznámého důvodu slevu.
Obsahuje spousta informací o členech kapely, jejich pomocnících, historii... Nalezneme zde i mnoho vtipných příběhů z koncertů, o vzniku písniček i ze života hudebníků.
Jednu hvězdičku jsem ovšem strhnout musel. Občas se zbytečně opakovaly informace, a asi největší problém mi dělalo, že titul je kompletně psaný "jako kniha," ačkoli občas by neuškodilo, kdyby byl napsán spíše formou rozhovoru, neboť číst o tom jak se spolu členové kapely baví by bylo jednoduší pomocí zkratek jmen a následné řeči, než neustálým "doplnil Kuko," "přidal Marek," apod.
Ale jinak se mi to líbilo, pro fanouška kapely je to určitě zajímavé čtení.

12.03.2024 4 z 5


Volání divočiny (18 povídek) Volání divočiny (18 povídek) Jack London

Volání divočiny - Buck, (ne)obyčejný pes, který si vydobude své místo nejen ve psím spřežení na tvrdém severu, ale i v samotné divočině. Silný příběh!
Následující část s povídkami má zcela stejnou kvalitu, ačkoli jsem se chvíli bál, že to budou jen příběhy o "pravých amerických mužích," ale mimo zlatokopy a námořníky se podívám i do světa tvrdé dětské práce, stárnoucího sportovce, či otročících na plantážích.
Všechny povídky jsou napsaný naprosto skvěle, sugestivní popisy člověka vtáhnou přímo do příběhu a každá postava výborně procítěná.

18.02.2024 5 z 5


Zakázanou zemí: Cesta Pařížanky do Lhasy Zakázanou zemí: Cesta Pařížanky do Lhasy Alexandra David-Néel

Příběh o neuvěřitelné cestě, nad kterým chvílemi zůstává rozum stát. Autorku spolu se svým "adoptivním synem," podstoupila cestu přes zasněžené vrcholy hor - často chodili v noci, spávali jen tak na zmrzlé zemi, někdy týden bez jídla, několik dní bez vody a v neustálém strachu, aby nebyli dopadeni. V převleku žebráků se několikrát musí potýkat se zloději a vskutku bizarními situacemi, jež si pro ně připraví obyčejní Tibeťané.
Neskutečný příběh o neskutečné cestě, který zasluhuje jen uznání.

08.02.2024 5 z 5


Když si prdne myš... Když si prdne myš... Igor Indruch

Tuto knížku jsem dostal do ruky poté, co jsem měl v krvi pět Radegastů (12°) a několik panáků medoviny, a musím říct že jsem se mohl potrhat smíchy.
Titul obsahuje asi 280 krátkých říkanek čistě na téma prdění. Mimo samotné umělecké kusy mě v danou chvíli ještě upřímně pobavilo, že každá říkanka je zapsaná v obsahu na konci knihy, díky čemuž dosáhl obsah neuvěřitelné délky 6 stran.
Pár příkladů fascinujícího umění:

Když si prdne mořská panna
nemá jí to vylézt z kama

Když si prdne anakonda
zní to jako stará Honda

Doporučuji číst v hospodě. :-)

28.01.2024 5 z 5


Posvátná místa - magický zeměpis planety Země Posvátná místa - magický zeměpis planety Země Carlos Allende

Kniha plná krásných fotek posvátných míst celého světa, plná informací o historii a přítomnosti vybraného místa. Doplněná i o stručné cestovatelské rady.
Obsah je orientován spíše směrem k Asii, takže v ní nenajdete mnoho posvátných míst křesťanství, více je zastoupen buddhismus a jiná náboženství Asie. Nesmí chybět prastará města původních obyvatel Ameriky a hlavně spousta hor (Kilimandžáro, Fuji, aj.)

23.11.2023 5 z 5


Neuvěřitelné příběhy II. světové války: špión, který strávil válku v posteli a další příběhy Neuvěřitelné příběhy II. světové války: špión, který strávil válku v posteli a další příběhy William B. Breuer

Kniha je plná různorodých krátkých příběhů (přes 170), které jsou mnohdy vtipné, občas silně znepokojivé, ale všechny vážně neuvěřitelné.
Velmi na mě například zapůsobil příběh o osobním masérovi Himmlera, kterému při masážích rozmluvil plán vyvraždit na konci války všechny zajatce v koncentračních táborech.
Z těch veselejších zmíním příběh, kdy američtí vojáci přepadli a obsadili dívčí školu ozbrojení násadami od smetáků, pak příběh německého špiona, který získal přísně tajné informace od USA prostě tak, že jim napsal dopis, zda mu informace neřeknou, a oni řekli...
Za mě skvělá knížka, plná opravdu neuvěřitelných příběhů!

28.07.2023 5 z 5


Všechny moje toulky: Lužice, Ceauseskovo Rumunsko a další Všechny moje toulky: Lužice, Ceauseskovo Rumunsko a další Jindřich Vacek

Velmi zajímavá kniha, plná, pro mě, zcela nečekaných informací.
Čtení o cestami za lužickou srbštinou, je plné lehké melancholie, neboť jazyk a celá kultura Lužice pomalu mizí, i přes mnohé snahy o její záchranu.
Část věnovaná Rumunsku pro mě byla chvílemi vskutku šokující, dosud jsem netušil nic o Cauceskově režimu, přičemž ji autor předkládá bez příkras. Nedostatek všeho (jídlo, voda...), strach lidí mluvit s cizinci... Chvílemi až děsivé čtení o rumunské revoluci a následných letech byl opravdový zážitek.
Autor toho prošel opravdu mnoho a já jsem rád, že svůj příběh vložil do knihy.

18.07.2023 5 z 5


Povídky Povídky Ernest Hemingway

Moje první zkušenost s Hemingwayem byla jedním slovem tragédie.
Většina povídek mi naprosto nedávala smysl, jak zaznělo v komentářích níže - generátor náhodných slov. Když už to vypadalo že povídka konečně přijde k nějakému zajímavému závěru, tak ji autor zničehonic utnul, tudíž jsem si mnohokrát na konci příběhu nahlas řekl: "K***a co?"
Bohužel mám tu vlastnost, že vše co začnu číst zároveň i dočtu, takže jsem opravdu přečetl vše. Bylo to utrpení. Jednu hvězdu dávám za těch pár povídek co dávali smysl.
Možná mě někdy u jiných knih pan Hemingway přesvědčí, že je dobrý spisovatel, ale to bude za delší čas, až mě to znechucení přejde.
Omlouvám se všem jeho milovníkům.

29.12.2022 1 z 5


Doktor za školou Doktor za školou Richard Gordon (p)

Nemám nejmenší tušení, jak přišel překladatel na název "za školou." Se školou neměla kniha vůbec nic společného, za mě by se měla spíše jmenovat "Doktor v tom plave." (což by možná víc odpovídalo názvu originálu "in the Swim")
To by ostatně mnohem lépe vystihovalo děj knihy. Hlavní hrdina Gaston Grimsdyk, se během krátkého časového úseku zamotá do neuvěřitelného množství humorných bizarních situací, ze kterých vždy, často shodou náhod, elegantně vybruslí.

24.12.2022 5 z 5


Nejlepší dobrodružství Nejlepší dobrodružství Jiří Mahen

Nutno říci úvodem - nebylo to lehké čtení. Prvorepubliková čeština, náročné psychické pochody jednotlivých postav a mnohdy i celková zamotanost příběhu...
Ze začátku to působí těžce a zmateně, ale nakonec jsem se do toho tak zažral, že i to, co bylo výše vytknuto nakonec musím vyzdvihnout jako velké plusy. Určitě to není kniha pro nějaké odpočinkové čtení, člověk se na ni musí plně soustředit, odměnou mu je velmi komplexní příběh skupiny nešťastných lidí, snažících se dostat ven z šedi života.
Čtení složité, ale úžasné!

21.11.2022 5 z 5


Příběhy míst naší země Příběhy míst naší země Jaroslav Kocourek

Kniha nabízí 63 míst naší země, které nejen ukáže na fotkách pro porovnání, ale řekne nám hodně o historii místa, zajímavostech a mnohdy i místech v okolí. Než tedy čistě jako "encyklopedii," ji lze brát i jako inspiraci pro výlety.

19.11.2022 5 z 5


Město pod Bílou věží: vyprávění ze staré Strážnice Město pod Bílou věží: vyprávění ze staré Strážnice Jiří Pajer

Kniha plná veselých a mnohdy i poučných příběhů, doplněných krásnými ilustracemi, ze Strážnice a blízkého okolí. Některé jsou podle skutečnosti, jiné čistě pohádkové - je krásné co vše si lidé dokázali vymyslet, třeba o vodnících nebo o různě zakopaných pokladech.
Jelikož Strážnici dobře znám, tak pro mě byla knížka o to zajímavější.

14.10.2022 5 z 5


K lidojedům jižních moří K lidojedům jižních moří Osa Johnson

Nevím jak přesně vyjádřit obdiv manželům Johnsonovým. Vydali se na místa, kde před nimi vkročilo jen velmi málo lidí a ještě méně se jich vrátilo.
Za dva roky jejich putování po Tichomořských ostrovech se setkali s celou řadou domorodých kmenů, kdy některé byly ryze mírumilovné, jiné si stavěli obydlí na moři ze strachu před ostatními a v neposlední řadě potkali i ty vysloveně zlé, kteří je mohli v nestřežené chvíli bez sebemenší pohnutky zabít a jejich lebkami si následně vyzdobit dům.
Cestopis je přehlídkou často děsivých kultur, kde panují silné autoritativní režimi, obchodujeme se s lidmi - především se ženami, až nakonec dojde i na lidojedství.
Úžasná knížka ukazující jak krásu těchto končin, tak spoustu jejich temných stran.

18.08.2022 5 z 5


Bagration Bagration Sergej Golubov

Kniha zobrazující postup francouzských vojsk Ruskem, však paradoxně staví Napoleona do pozadí, spíše jako vedlejší postavu příběhu.
Většina děje se odehrává uvnitř ruské armády, kdy sledujeme třenice mezi generály, vzestupy a pády a nakonec radosti i strasti řadových vojáků.
Kníže Bagration je vyobrazen ve většině případů jako jediný naprosto kladný hrdina, bojující nejen s nepřátelskou armádou, nýbrž i s lidmi ve svém okolí. Budiž to ale odpuštěno, neboť příběh samotný nezpomaluje a všechny osudy se proplétají až k závěrečné bitvě u Borodina.

04.08.2022 5 z 5


Osobnosti historie světa Osobnosti historie světa Ivan Brož

Kniha představuje 73 osobností historie z jiného úhlu než obvykle. Ukáže nám třeba, že Šalamoun podle všeho nebyl tak moudrý jak říkají legendy, jeho touhy po ohromných stavbách a luxusním životě nakonec přivedly jeho říši k úpadku.
Jiří z Poděbrad se snažil založil "Evropskou Unii," avšak nikdo jeho nadšení nikdo nesdílel.
Tohle a spoustu dalších zajímavých informací v relativně stručných kapitolách, příjemné poučné čtení.

30.07.2022 5 z 5


Kursk Ztracená pýcha Ruska Kursk Ztracená pýcha Ruska Peter Truscott

Děsivý příběh katastrofy Kursku jsem si vybral i proto, abych lépe pochopil jak to v Rusku chodí i s ohledem k nynější situaci na Ukrajině.
Mlžit, lhát, shazovat obvinění na všechny strany a absolutní neschopnost přiznat chybu - z toho člověku běhá mráz po zádech, v Rusku se evidentně dodnes nic nezměnilo.
Jednu hvězdu z hodnocení ubírám za mnohdy až příliš odborné informace o vojenské technice, které laikovi nic neřeknou a zároveň za to, že obsah knihy se několikrát vzdálil od tématu Kursku právě k vojenským skutečnostem o Británii, USA a dalším, jenž mi přišli poněkud zbytečné.
Následná část o politickém vzestupu samotného Putina mě přesvědčila v tom, že vše co hlásá nyní, hlásal odjakživa, takže byla jen otázka času kdy se to pokusí uskutečnit, nic to však nemění na tom, že je to sebestředný šílenec, bez kapky soucitu.
Sláva Ukrajině!

31.03.2022 4 z 5


Lidové povídky ze Slovácka Lidové povídky ze Slovácka Václav Frolec

Krásná kniha krátkých příběhů a pohádek ze Slovácka. Určitě nemůžeme srovnávat se Slovácko sa súdí aj nesúdí, ale i tak mají příběhy své kouzlu. Příjemné čtení s mnohdy vtipnými zápletkami, například se v jedné povídce dozvíme, že víno je na Moravě proto, že Bůh s Ježíšem šli náhodou kolem a lidé na ně byli hodní, takže dostali vinou révu jako vděk.

18.04.2021 5 z 5


Nejlepší hlavy mé generace Nejlepší hlavy mé generace Allen Ginsberg

Jako milovník celé beat generation oceňuji tuto knihu jako její nádherný hloubkový průzkum. Ginsberg byl nepřekonatelný básník a věřím tomu, že jeho přednášky musel být celoživotní zážitek.
Jednu hvězdu jsem však musel ubrat, je mi jasné že se Allen snažil odvyprávět život a poselství své generace v celé šíři co nejkomplexněji, jenže to už někdy bylo trochu moc a tak se jeho monolog občas stal příliš složitým a těžkým ke čtení.
Přesto však skvělá kniha, pro obdivovatele "zbité generace" cenný zdroj myšlenek a informací.

18.04.2021 4 z 5


O zlatém člověku O zlatém člověku Jan Neruda

Důvod, proč knize nemohu dát plné hodnocení je právě jeji první část - Týden v tichém domě. Jiným to snad vadit nebude, ale na můj vkus se tam vyskytovalo příliš mnoho postav na malém prostoru, tudíž to často mátlo a ztrácel jsem souvislosti v ději.
Povídky malostranské - k tomu asi není co říct, literární klasika.
Rozpomínky z dětství mě však okouzlili, svět v pohledu dítěte byl krásně milý, naivní a tajemný.
Trhani mi pak stylem psaní připomněli mého oblíbence Steinbecka, železniční dělníci jež se zuby nehty protloukají životem si mě zcela získali. Byla to taková velmi příjemná tečka za celou knihou.

18.04.2021 4 z 5


Lidé na křižovatce Lidé na křižovatce Marie Pujmanová

Mám rád detailní a podrobné popisy situací, míst či postav - jako to například dělal Kerouac - avšak paní Pujmanová to posunula na zcela jinou úroveň. Té omáčky a naprosto nepotřebných informací, které neměli na děj vliv bylo tolik, že jsem měl problém se nakonec orientovat v samotné dějové lince a dokonce se mi těžko rozpomínalo proč se co vlastně děje, či událo.
Kniha samotná je napsána na můj vkus velmi zmateně, nečekané přechody mezi jednotlivými postavami - zabalené v hoře omáčky - opravdu kazily dojem z celého příběhu, který by nakonec zas tak špatný nebyl.
Časté ignorování uvádění přímé řeči - tudíž se člověk musí vracet zpátky, kdy že ona postava vlastně začala mluvit a hlavně neskutečně dlouhé odstavce.
Někdy jsem měl pocit, že by vynechání věty, či odstavce pomohlo, v některých pasážích mi však přišly zbytečné celé strany - kupříkladu popis průvodu na prvního máje - snad tři strany, které kdyby nebyly, vůbec bych se nezlobil.
Nevím zda bylo záměrem autorky tak natahovat, ale tady to opravdu škodilo a to, že mi ke konci knihy zhnusila i samotného hlavního hrdinu, ze kterého se stane namyšlený a sebestředný člověk, myslící sice na dělníky, ale už ne na rodinu, přátele, či přítelkyni, to už tomu opravdu dalo jen korunu.

16.04.2021 1 z 5