K lidojedům jižních moří

K lidojedům jižních moří https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/149261/k-lidojedum-jiznich-mori-149261.jpg 5 2 1

Dychtivý zájem čtenářské veřejnosti vynutil si v několika týdnech nové vydání světově proslulého cestopisu Osy Johnsonové, vdovy po proslulém Martinu Johnsonovi, s nímž společně nejednou udivila svět odvážnými a nebezpečnými výpravami. Popularitu této knize získala zejména válka, vedená v končinách, které cestovatelka popisuje, a není divu, že tento cestopis vedl za války po měsíce listinu t. zv. bestsellers, t. j. nejprodávanějších a nejúspěšnějších knih v USA. Cestopis Osy Johnsonové byl napsán teprve po smrti jejího manžela, avšak je věnován popisu ještě společné cesty, kterou tento proslulý cestovatelský pár podnikl půl roku po sňatku do Jižních moří, s úmyslem zachytit filmovou kamerou život lidojedů. Český čtenář podívá se tak okouzlen do končin, o nichž opravdu bude jen slýchat a s povděkem se pohrouží do vyprávění o světě, kde život pulsuje ve svých nejpřírodnějších a nejprimitivnějších formách. 48 stran křídových příloh. 2. vydání... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Václav Petr
Originální název:

Bride in the Salomons , 1943


více info...

Přidat komentář

Kvetak1994
18.08.2022 5 z 5

Nevím jak přesně vyjádřit obdiv manželům Johnsonovým. Vydali se na místa, kde před nimi vkročilo jen velmi málo lidí a ještě méně se jich vrátilo.
Za dva roky jejich putování po Tichomořských ostrovech se setkali s celou řadou domorodých kmenů, kdy některé byly ryze mírumilovné, jiné si stavěli obydlí na moři ze strachu před ostatními a v neposlední řadě potkali i ty vysloveně zlé, kteří je mohli v nestřežené chvíli bez sebemenší pohnutky zabít a jejich lebkami si následně vyzdobit dům.
Cestopis je přehlídkou často děsivých kultur, kde panují silné autoritativní režimi, obchodujeme se s lidmi - především se ženami, až nakonec dojde i na lidojedství.
Úžasná knížka ukazující jak krásu těchto končin, tak spoustu jejich temných stran.

Štítky knihy

cestopisy Martin a Osa Johnsonovi

Autorovy knížky

Osa Johnson
americká, 1894 - 1953
1948  100%K lidojedům jižních moří