kristyna0991 kristyna0991 komentáře u knih

☰ menu

Ptačí sněm Ptačí sněm Ransom Riggs

Tohoto spisovatele mám moc ráda, oceňuji jeho styl psaní i příběhy, které tvoří.
Přestože šel tento díl přečíst jedním dechem, bohužel, v porovnání s díly předchozími, nemohu říct, že by mě bavil. Nemyslím to zle - četlo se to hezky, ale doufám, že to je jen takový "rozjezd" pro to, co přijde příště.

24.02.2021 3 z 5


Mapa dní Mapa dní Ransom Riggs

Velmi dobré pokračování úspěšné "trilogie" (která by sama o sobě stačila, nicméně Riggs očividně ze svého "světa" nechce odejít - a jsem ráda).
Určitě jeden ze zdařilejších dílů.

24.02.2021 4 z 5


Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Riggs píše velmi čtivým způsobem. Celkově mám jeho "svět" velmi ráda. Nápad časových smyček a podivností je velmi dobře zpracován.
Tento díl prozatím považuji za nejpovedenější.

24.02.2021 4 z 5


Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

Skvěle napsané a čtivé. Velmi oceňuji nápad i provedení. Obrovský potenciál - nový svět, který ještě není dostatečně popsán, díky čemuž zůstává značný prostor pro další díly :)

Jediné co mě zarazilo: jak moc je "robot" v knize podobný lidem (uvažováním, fungováním, tužbami), což z podstaty věci není možné :) Ale je to kniha, takže tento fakt hvězdu neubere. Perfektní.

24.02.2021 4 z 5


Jsem zlomená Jsem zlomená Tahereh Mafi

Nápad jako takový není špatný. Nicméně nikdy jsem nezažila, že by mě hlavní postava tak vytáčela. Její hloupost a naivita je neskutečně ubíjející. Fňuká a lituje se (nonstop) místo toho, aby se alespoň pokusila pracovat sama se sebou. Když už se rozhodne, že by asi teda jako měla k tomu všemu přistupovat jinak, tak to na jejím jednání není absolutně znát a opět se vracíme do prostředí jejího malého mozečku, který je jak nekonečná smyčka stále dokola se opakující sebelítosti. O absolutně nic neříkající a protivné postavě Adama raději pomlčet. Aaron je postavený na paradoxu a na jeho posedlosti na hlavní "hrdince", přičemž není dostatečně vykreslen a nelze tuto postavu úplně chápat, což si myslím, že je škoda, jelikož by to mohl být zajímavý psycho cápek. Celý tento rádoby trojúhelník působí úplně mimo a dětinsky. Chápu, že jsou teenageři pohánění hormony, nicméně na to, jak autorka neustále prezentuje, "čím vším si prošli", tak by od nich člověk očekával alespoň trošičku racionality.
Nápad odporu lidí se zvláštními schopnostmi se mi moc líbil, nicméně si myslím, že autorka nezvládla s jeho potenciálem pracovat. Vůdci si počínají naprosto nelogicky a postupují proti jakémukoli zdravému rozumu, který je pro přežití skupiny nutný. Navíc vnitřnímu fungování, případně historii či vzniku organizace je věnována mizivá část, stejně jako "bitvě" v závěru, což mne opět zamrzelo.
No... je to čtivě napsané, nicméně se nejedná o žádný světoborný text. Abych byla upřímná, jsem ráda, že to mám za sebou a znovu po této knize nesáhnu. Třetí díl přečtu ze zvědavosti, jelikož leží na poličce v knihovně a byla by hanba tak neučinit.

10.02.2021 2 z 5