koolstof koolstof komentáře u knih

☰ menu

Sapiens: Od zvířete k božskému jedinci Sapiens: Od zvířete k božskému jedinci Yuval Noah Harari

Velice zajímavý popis historie vývoje lidstva s originálními a pochopitelnými příklady, proč se co stalo zrovna tak či tak.
První tři čtvrtiny byly senzační, ale část věnovaná kapitalismu už autorovi trochu haprovala. Kladení státu a volného trhu na stejnou úroveň, navíc s negativní konotací, mě překvapilo. Jako by mu ucházelo, že stát je pravý opak trhu. A že firmy na volném trhu bez regulací by se automaticky staly otrokářskými monopoly (čili vlastně státy) a tudíž potřebujeme státy, aby nás před tím ochránily, s tím si autor moc hlavu nelámal.
Celkově dílo hodnotím velice kladně a jak psal work - bylo by skvělé nahradit touto knihou všechny nezáživné učebnice dějepisu.

26.04.2024 5 z 5


Návrat Krále Šumavy Návrat Krále Šumavy David Jan Žák

Silný a zajímavý námět, ale bídně napsané. Rád jsem se dozvěděl leccos o tehdejších poměrech v pohraničí, nicméně to působí, jako by to psal spíše nějaký nadšenec a rozhodně ne vypsaný spisovatel.

28.03.2024 2 z 5


Mělké sibiřské hroby Mělké sibiřské hroby Michael Krupa

Přímočaré vyprávění o hrůzách stalinského Ruska. Je až neuvěřitelné, jak strašný život tam tehdy byl. Kniha mě pohltila. Svoboda nade vše.

18.12.2023 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Má snad první pořádná sci-fi. Neplyne uplně nejrychleji, ale o to komplexnější je. Nářez.

08.05.2018 5 z 5