Kamínek Kamínek komentáře u knih

☰ menu

Dvacet tisíc mil pod mořem (převyprávění) Dvacet tisíc mil pod mořem (převyprávění) Ondřej Neff

Zklamání. Chtěla jsem si titul koupit jako audioknihu. Po poslechnutí ukázky na audiotéce jsem původní nápad přehodnotila - nestojí to za to a s původním vydáním z roku 1969, ke kterému se ráda vracím, je to nesrovnatelné - v tom špatném.
Verne je jen jeden a snaha o srozumitelnější přežvýkávání jeho díla tak, aby dnešní generaci snad nedej Bože "nenudilo" za cenu dodání "divného " děje a zápletek, je velmi ke škodě.

16.04.2022


Egon: Děsná psina Egon: Děsná psina Petra Baďurová

Koupeno v antikvariátu za cca 150 kč, s podpisem autorky a pěknou záložkou - a nelituji ani koruny z této částky.
Krásné fotografie moc pěkného psa, vtipné a zábavné čtení s bohužel nevyhnutelně smutným koncem.
V reálném životě by mi jako pejskařka lezla Panda neskutečně na nervy a kamarádky bychom nebyly, takže úplně chápu, že je z pohledu Egona místy fakt nesnesitelná, na druhou stranu se snaží svým psům (co prošli jejím životem) udělat pomyšlení, jen se bohužel liší ten lidský a psí náhled na tuto snahu.
Líbilo se mi to tak, že jsem si natěšeně koupila i audioknihu - a to je velký problém, takže před ní varuji. Igor Bareš samozřejmě skvělý a interpretace úžasná, ale není to audiokniha ve smyslu celého titulu, jen výběr cca dvaceti kapitol, ale bohužel nikoliv těch nejúžasnějších, naopak těch nudnějších - chybí sny o labuti a hromadě písku pod vánočním stromečkem, krtci, dikobraz, louka, co je nejkrásnějším výběhem na světě, vyprávění, jak se utíká Pandě za zajícem v lese a taky poslední den Egona, který knihu logicky uzavírá.
Kniha je skutečně nádherná Děsná psina pro každého, kdo má celoživotně psy v srdci, ale audiokniha bohužel ne - velká škoda.

24.07.2021


Obézní planeta - Past zvaná obezita a jak z ní uniknout Obézní planeta - Past zvaná obezita a jak z ní uniknout David Lewis

Skládám velkou poklonu autorům a hlasuji pro trest doživotního zákazu veřejné prezentace písemného projevu překladatelce Haně Šulákové - pokud není v páté třídě základní školy, je slovo "vyzívat" ve smyslu výzvy absolutně neomluvitelné, i kdyby to byla jen jediná gramatická či stylistická chyba, což není.
Kniha v originálu vyšla v roce 2015, u nás 2017, a shrnuje poslední výzkumy na poli lidské obezity a závěry z nich. Některé souvislosti jsou opravdu zdrcující. Je to velmi napínavé čtení i pro laika z nemedicínského oboru a měli by ji povinně nastudovat i všichni rychlokvašení výživoví poradci, šmahem doporučující ketodiety, nízkotučné výrobky a bezlepkovou dietu šmahem všem.

27.11.2018 5 z 5


Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

Příběh Valentiny Timofejevny Anasevičové - poslední příběh knihy, manželky "likvidátora" následků havárie, jsem nedokázala přečíst najednou. O beznaději, umírání v podstatě bez pomoci, o ztrátě nejmilovanějšího člověka na světě, takové bezbřehé zoufalství....prostě neuděláte vůbec nic. Ostatní příběhy také velmi silné, ať už jde o bezohledný a zmatený odsun bez možnosti návratu, definitivní vysídlení do jiné části země, kde vás lidi s odporem odmítají a štítí se vás, o střílení psů a koček v opuštěných vesnicích a jejich zahrabávání zaživa, děsivé svědectví o tom, kde skončily vypěstované plodiny a hospodářská zvířata z léta 1986 (překvapivě v prodeji), kde skončila technika (auta, bagry, jeřáby, traktory apod.), která se podílela na likvidaci havárie, no hádejme, kam velká část z ní zmizela? Do kolchozů, továren, prostě využilo se znovu vše, co jen trochu šlo, a rozprchlo se to po celé zemi.......o zoufalství a absolutní neinformovanosti obyčejných lidí, kteří prostě neměli šanci...o bezbřehé zvůli představitelů komunistické společnosti a jejich zamlčování pravdy.....totální smutek a beznaděj. Jde dát jen pět hvězd, ale u žádné jiné knihy v životě jsem neměla pocit, že by si tak moc zasloužila několikanásobně vyšší hodnocení.

01.04.2017 5 z 5


Trofej Trofej Steffen Jacobsen

Nádhera...skvělý příběh, od knihy jsem se nedokázala odtrhnout. Narazila jsem na ni náhodou a už teď se těším na další dílo autora, přeložené do češtiny.

06.06.2016


Vražda za zásluhy Vražda za zásluhy Petra Tomášková

No, nevím...nějak nesdílím nadšení z knihy. Hlavní hrdina mi přijde více zženštilý než mužný, důraz na detail chuti a vůně jídel prozrazuje hodně autorku jako ženu, postrádám více detailů kriminálního vyšetřování, kniha mne spíš zklamala.

06.06.2016