Obézní planeta - Past zvaná obezita a jak z ní uniknout

Obézní planeta - Past zvaná obezita a jak z ní uniknout https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332392/bmid_obezni-planeta-past-zvana-obezita-a-Oc6-332392.jpg 4 18 8

NAŠE PLANETA JE RUKOJMÍM PANDEMIE OBEZITY Více než jedna miliarda lidí celého světa trpí nadváhou a přes 600 milionů lidí je obézních. Žijeme v obezogenním prostředí, ve kterém je snazší ztloustnout než zůstat štíhlým. Jak se to mohlo stát? Kdo za to může? Co s tím můžeme udělat? Dr. David Lewis a Dr. Margaret Leitchová se v knize OBÉZNÍ PLANETA snaží odhalit důvody pandemie obezity zkoumáním jejích sociálních a psychologických aspektů. Využívají k tomu průkopnický způsob výzkumu, který klade důraz na chování různých korporací specializovaných na prodej potravin s vysokým obsahem cukrů, tuků a soli. Současně prezentují šokující důkazy o tom, že potraviny „rychlého“ občerstvení mají podobný neurologický efekt jako tvrdé drogy. Mají také za to, že problémem je i rozsah potravních pobídek a podnětů, které bez našeho vědomí stimulují touhu po jídle. Současně odhalují mýtus redukčních diet a přípravků na hubnutí s doporučením praktických a snadno implementovatelných strategií vedoucích ke snížení hmotnosti. Důkazy jsou jasné: obezitu musíme jednoznačně považovat za problém, jinak budeme čelit katastrofickým následkům. A na změnu není ještě pozdě. „Autoři knihy OBÉZNÍ PLANETA jsou významnými vědci, mistry svého oboru, kteří snadno pochopitelným a poutavým způsobem předkládají poslední vědecké poznatky. To si musíte přečíst.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Zdraví

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Fat Planet: The Obesity Trap and How We Can Escape It , 2015


více info...

Přidat komentář

meluzena
26.09.2021 3 z 5

V první části se dozvídáme, jak vlastně funguje obezita a že tlustí lidé za svou obezitu víceméně nemohou - buď jim pracuje chybně tělo nebo hlava - tělo má špatné geny, špatně zpracovává nebo moc ukládá a hlava neumí udržet disciplínu. Hemží se to tu odbornými termíny, ale autorům chybí dar jednoduše vysvětlit něco složitého tak, aby to mělo hlavu a patu.
Problém knihy je, že autoři moc mluví, takže si musíte občas lámat hlavu nad tím, co nám to vlastně chtěl básník říci, někdy věty dávají smysl asi jako když právě vypadly z překladače.
To všechno by se snad nějak dalo zkousnout. Ovšem fatální problém téhle knížky je překlad. To, co tu překladatelka vyplodila, je snad trestný čin - chyby najdete ve všech gramatických jevech - hrubky, i/y, interpunkce, špatně skloňovaná a časovaná slova, chybné předložky, nesmyslná slovní spojení, smyšlená nečeská slova, vedlejší věty končí tečkou tam, kde mělo souvětí pokračovat hlavní větou - zkrátka pokud nejste totální dyslektici, a pokud máte rádi češtinu, budete trpět jako zvířata.
Já jsem to nedala a knihu odložila (nemít zábrany, mrštila bych s tou slátaninou do kouta! :). Jenže to byly zrovna zavřené knihovny a já ji jednak nemohla vrátit a druhak jsem si nemohla půjčit nic dalšího, takže jsem po ní s velkým sebezapřením (po dočtení všech ostatních knih) zase sáhla.
A hle! Druhá část překvapivě dobře shrnuje, jak na nás útočí vnější svět a jakými fígly nás reklama, obchody a restaurace nutí kupovat a konzumovat víc než chceme, a mnohem víc než potřebujeme. To nám může pomoci tyhle léčky rozpoznat a odolat jim. To bylo hodně dobrý.
Takže: kdyby si originál rukopisu vzal někdo s dobře ořezanou tužkou a pěkně ho proškrtal a zesrozumitelnil, a kdyby ho pak přeložil někdo příčetný, mohli jsme dostat do rukou dost dobrou knížku, kterou naše přežraná civilizace potřebuje jako prase drbání.

PS. Šéf nakladatelství se za tuto knihu omluvil - prý redaktor odvedl špatnou práci a nechal celý text na překladatelce, která odvedla ještě horší práci. Jak tu někdo napsal, za tenhle paskvil by měla překladatelka mít doživotní zákaz činnosti.

lucifess
12.01.2021 4 z 5

Zajímavé pohledy na obezitu z mnoha stran i kultur. Drobné příběhy prokládané výstupy výzkumů, laboratorních testů a různých studií byly pro mě čtivou kompilací. Obezita a způsob stravování na celém světě se žene nezadržitelně vpřed směrem k přijmutí nadváhy a obezity jako nemoci a běžnému standardu naší populace. Doufám, že nenastane doba, kdy jedinec s "normální" váhou nebo hubený člověk bude vlastně exot.


the_res13
25.07.2020 4 z 5

K této knize můžu napsat jen to, že jsem jí po ždibíčkách četla bezmála půl roku, takže tolik asi ke čtivosti.
Ovšem obsah je poměrně zajímavý, takže pokud Vám nevadí číst vědecké studie provzdušněné pár příhěhy, jděte do toho.

Tara943
24.07.2020 4 z 5

Zajímavá kniha i když v určitých částech jde do poněkud hlubších detailů biologie což mohlo být matoucí. Také informace o experimentech na myších mi poněkud zvedali žaludek.
Asi nejvíce přínosné mi přišla část o psychologických hrách velkých i menších korporací ve snaze nás přinutit utratit a tím i sníst více.

Petanee
29.10.2019 4 z 5

To jsem si jednou z rozmaru zašel do McDonald a pak jsem několik měsíců cestou okolo bojoval s hubou plnou slin a nutkáním vstoupit dovnitř, kdykoliv jsem procházel kolem.... V hlavě mi zněl nějaký našeptávač "pojď, pojď, vejdi...".... po přečtení této knihy už vím proč...

Kamínek
27.11.2018 5 z 5

Skládám velkou poklonu autorům a hlasuji pro trest doživotního zákazu veřejné prezentace písemného projevu překladatelce Haně Šulákové - pokud není v páté třídě základní školy, je slovo "vyzívat" ve smyslu výzvy absolutně neomluvitelné, i kdyby to byla jen jediná gramatická či stylistická chyba, což není.
Kniha v originálu vyšla v roce 2015, u nás 2017, a shrnuje poslední výzkumy na poli lidské obezity a závěry z nich. Některé souvislosti jsou opravdu zdrcující. Je to velmi napínavé čtení i pro laika z nemedicínského oboru a měli by ji povinně nastudovat i všichni rychlokvašení výživoví poradci, šmahem doporučující ketodiety, nízkotučné výrobky a bezlepkovou dietu šmahem všem.

kamise
14.03.2018 4 z 5

Kniha je opravdu zajímavá a věnuje se obezitě z mnoha různých (i méně obvyklých) pohledů. Dozvíte se mnoho zajímavých informací o fungování lidského mozku, jsou zde uvedeny výsledky různých neobvyklých výzkumů a studií (např. vliv velikosti a barvy talířů na množství snědeného jídla), velký důraz je kladen na psychické faktory - motivaci, odolávání potravinovým nabídkám, jídlo ve stresu či euforii apod. Bohužel ale čtenářský zážitek kazí velké množství chyb, jak gramatických (i hrubých chyb - obzvláště v koncovkách), tak stylistických - nevhodná stavba vět (které pak nedávají smysl, či jsou hůře srozumitelné), i překlepů. Apeluji tímto na nakladatele, aby neodbývali korektury, špatné nebo neexistující korektury snižují úroveň celé knihy. (Podotýkám, že nejsem korektor, pouze pozorný čtenář).

petaSk
02.08.2017 4 z 5

Kniha mě příjemně překvapila svým záběrem. Věnuje se obezitě z mnoha směrů: mikrobiologie (jakou roli hrají ve střevech bakterie), evoluční vývoj člověka (energie pro mozek vs pro trávení), vliv reklamy, hormonů, návyků a prostředí. Kniha se zároveň opírá o mnoho studií. Obézní planeta je výborný zdroj informací, z nichž některé pro mě byly novinkou, takže se nesplnily mé obavy, že výklad o hormonech například skončí popisem účinků inzulinu nebo leptinu. Co mě ovšem zklamalo bylo shrnutí, kdy jsou doporučovány tradiční věci, jako např. restrikce kalorií, nebo snížení tuků, přičemž se v poslední době toto doporučení vyvrací a přichází se na to, že tuky nejsou tou metlou, ale je to cukr. Závěrem: kniha je vynikajícím souborem faktů, o tom, jak funguje člověk a jeho prostředí, pro řešení je ale třeba sáhnout po jiných titulech a zajímat se dál.

Štítky knihy

výzkum obezita fyziologie

Autoři knihy

David Lewis
anglická, 1942

Kniha Obézní planeta - Past zvaná obezita a jak z ní uniknout je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x