JohnKitts JohnKitts komentáře u knih

☰ menu

Prolomení hradeb Prolomení hradeb Petr Hampl

Petr Hampl je "lidovým" sociologem na svém místě. Prolomení hradeb? Nenucené pojednání o úpadku západní civilizace hned z několika hledisek a příčin. Pro rozumově selsky smýšlejícího jedince jistě žádná externalita. Jedna a jedna jsou dvě.

12.10.2018 5 z 5


Svatební cesta s Dominikou Svatební cesta s Dominikou Jiří Jánoška

Humorná novela s romantickým nádechem. Člověk by si řekl, že půjde o knížku převážně určenou ženám, ale opak je pravdou. Krásný úkaz opravdové lásky mezi Dominikou a Evženem, kteří se po nečekaném barovém seznámení a skromné veselici vydávají svým Moskvičem na nezapomenutelnou svatební cestu přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii, Itálii, Francii a Německo zpět do Prahy. Kempují, stanují, bydlí tam, kam je cesta zavede. Evžen detailně a legračně vypraví o jejich zážitcích v jednotlivých zemí. Dominika je Evženem milována i za takové roztomilosti a nepochopitelnosti, když například říká, že auta nemají jezdit do zatáčky, když tam jedou právě oni. V příběhu se objevuje i jejich pes Rudolf, kterého mají vyzvednout až pár dní po příjezdu ze svatební cesty do Prahy. Evžen však nesnese smutek na tváři Dominiky a i přes cestovní vyčerpání pro něho oba nakonec odbočkou jedou k rodičům Dominiky do Mariánských Lázní, kde příběh de facto končí. Tento a mnoho dalších krásných momentů knížka nabízí. Lehce nudná pasáž nastává při jejich putování Francií. V knížce se také odráží cenzura bývalého režimu - ve smyslu za hranicemi (zejména na západě) jsou lidé někdy poněkud zvláštní, u nás je nejlépe. Knížka však čtenářovi zaručeně vykouzlí úsměv na tváři, zejména tehdy, když si sám promítá životy postav do toho svého. :-)

28.01.2018 5 z 5


Kočky jsou vrženy Kočky jsou vrženy Jakub Horák

Velmi vtipná politická satira/humoristický román, u kterého se zasmějí i příznivci Miloše Zemana, Andreje Babiše, Jiřího Ovčáčka či v neposlední řadě Jaroslava Faltýnka. Některé pasáže doslova spouští proudy slz pobavení. Autorova fantazie je místy opravdu geniální. Milovníci koček a politického spektra budou v sedmém nebi. Tzv. "zednáři" tvoří jakousi paralelu k vodníkům ze seriálu ČT "Neviditelní (2014)". Na druhou stranu autor až příliš prozrazuje své politické přesvědčení, kdy (ne)přímo zastupuje havloidní, kavárenskou, novolevicovou komunitu. Obžaloba "stávající politické garnitury" a snaha přesvědčit národ, že je třeba volit nové tváře, kniha opravdu evokuje. Koneckonců zábavné čtivo, u kterého byste po jeho přečtení uvítali nějaké další pokračování.

04.12.2017 5 z 5


Fotbalová mise - Tajný mezi chuligány Fotbalová mise - Tajný mezi chuligány James Bannon

Autentický příběh policisty, spottera, ale i konfidenta v jednom, který společně se svými kolegy infiltrují chuligánky anglických klubů. Příběh se z 99% točí okolo rowdies Millwallu, resp. hools skupiny Bushwackers. Kultovní anglické chuligánství zachycující vrchol britské nemoci na ostrovech. Snad jednou možnou záchranou pro samotného aktéra/autora celého "podvodu", je jeho negativní postoj k některým z nepřiměřených až za hranici překračujících policejních zásahů proti fanouškům, které dle jeho vyprávění zažil na vlastní kůži. Pro milovníky/badatele této subkultury, knížka, která vás dějově naprosto pohltí a zapojí do života reálných postav. No one likes us. We don't care...

24.08.2017 5 z 5


Generace identity: Vyhlášení války Generace identity: Vyhlášení války Markus Willinger

Jasně vytyčená ideologie Nové pravice respektive evropského hnutí Generace Identity, které má potenciál oslovit široké spektrum veřejnosti, nejen z řad mládeže. Z pohledu národně orientovaného člověka hodnotím knihu za velmi přínosné čtivo, i přestože je Generace Identity některými (krajní levice, nová levice, média, represivní složky, levicové vlády) označováno za krajně pravicové hnutí, nový převlek autonomních nacionalistů potažmo neonacistů. Obrázek si nejen o této knize, musí udělat každý sám.

07.06.2017 5 z 5


Dost bylo kokotů! Dost bylo kokotů! Xavier Crement

Výstižný dokument o lidech okolo nás, ale také o nás samotných. Všichni do jednoho jsme alespoň něčím kokoty, ať už chceme nebo nechceme. Vtip (čti realita) knize rozhodně nechybí. :-)

14.01.2016 3 z 5