Svatební cesta s Dominikou

Svatební cesta s Dominikou https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145502/bmid_svatebni-cesta-s-dominikou-v6l-145502.jpg 4 12 9

Humorná novela o novomanželích na svatební cestě. Jiří Jánoška se formou cestopisné novinářské reportáže pokusil o svěží novelu složenou ze série humorně laděných epizod. Na svých toulkách Evropou, které podniká jako novomanžel Evžen se svou Dominikou, se zajímá o prostého člověka a jeho každodenní všední život, popisuje lidské strasti i radosti. Staví do kontrastu nesmírné bohatství kapitalistických velkoměst s nezměrnou bídou jejich chudiny. Do cestopisné reportáže vhodně zakomponoval osudy Dominiky, jejíž zážitky oživují celý děj. Veselé, humoristicky laděné a na druhé straně satirické a kritické postřehy nenechávají nikoho na pochybách o autorově názoru na život a společnost.... celý text

Přidat komentář

Pavlina50
16.01.2023 2 z 5

Tak mě toto bohužel nějak nechytlo.
Možná jsem čekala spíš přehršel nějakých bláznivých historek této mladé dvojice, jak se mi jevilo v prvních kapitolách.
Po svatbě a odjezdu na svatební cestu mi to bohužel už připomínalo spíš jen nějaký zábavný cestopis po evropských zemích, což možná v době, kdy kniha vznikla a kdy se opravdu málokdo do zemí jako Itálie, Francie, západní Německo měl možnost podívat, bylo určitě velice zajímavé a nové.
Ovšem dnes, kdy naopak málokdo už tyto země nenavštívil a zmíněná místa, způsob života a zvyky v nich jsou už notoricky známé, nijak nešokují a nedokážou překvapit, mě to spíš nudilo. Sem tam, hlavně když se určitý úsek kapitol věnoval nějakým eskapádám páru, jsem se sice pousmála, ale to bylo opravdu jen velmi sporadické.
Bohužel si myslím, že dnes už má tato kniha trochu za svým zenitem.

asakz
14.03.2021 4 z 5

Tuhle knížku jsem získal při redukci tchýniny knihovny. Bylo mi líto ji vyhodit, tak skončila na dlouhou dobu založená na dně knihovny mojí. Vytáhnul jsem ji, když jsem hledal na čtení něco lehkého a nenáročného. Trochu jsem se po přečtení textu na přebalu knihy obával, že text bude značně poznamenán komunistickou ideologií a povinnou kritikou kapitalistické společnosti. Ale byl jsem příjemně překvapen. Nějaká ta kritika nešvarů kapitalismu se tam sice v několika málo kapitolách objevila, ale spíše jen náznakově, nikterak nadsazeně a v podstatě spravedlivě. Celkově to bylo příjemné cestopisné počtení okořeněné jen velmi jemným humorem a vzbuzující ve mně lehkou nostalgii po dobách, kdy se k navigaci ještě používala papírová mapa a mobilní telefon byl technologií dostupnou několika málo boháčům.


palka452
01.02.2021 5 z 5

Miluju už od dětství..dárek od maminky sestře

Jája92
07.03.2020 4 z 5

Velmi milá knížka vyprávěna humorně o lásce, svatební cestě Evžena a Dominiky, kteří se náhodně setkali.

viviann
12.08.2018 5 z 5

Taková sonda do manželství. Velice vtipné letní čtení.

karel0684
02.02.2018 3 z 5

Náhodné setkání s touto knihou nebylo vůbec špatné. pobavila a strávil jsme s ní hezký den na cestách

JohnKitts
28.01.2018 5 z 5

Humorná novela s romantickým nádechem. Člověk by si řekl, že půjde o knížku převážně určenou ženám, ale opak je pravdou. Krásný úkaz opravdové lásky mezi Dominikou a Evženem, kteří se po nečekaném barovém seznámení a skromné veselici vydávají svým Moskvičem na nezapomenutelnou svatební cestu přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii, Itálii, Francii a Německo zpět do Prahy. Kempují, stanují, bydlí tam, kam je cesta zavede. Evžen detailně a legračně vypraví o jejich zážitcích v jednotlivých zemí. Dominika je Evženem milována i za takové roztomilosti a nepochopitelnosti, když například říká, že auta nemají jezdit do zatáčky, když tam jedou právě oni. V příběhu se objevuje i jejich pes Rudolf, kterého mají vyzvednout až pár dní po příjezdu ze svatební cesty do Prahy. Evžen však nesnese smutek na tváři Dominiky a i přes cestovní vyčerpání pro něho oba nakonec odbočkou jedou k rodičům Dominiky do Mariánských Lázní, kde příběh de facto končí. Tento a mnoho dalších krásných momentů knížka nabízí. Lehce nudná pasáž nastává při jejich putování Francií. V knížce se také odráží cenzura bývalého režimu - ve smyslu za hranicemi (zejména na západě) jsou lidé někdy poněkud zvláštní, u nás je nejlépe. Knížka však čtenářovi zaručeně vykouzlí úsměv na tváři, zejména tehdy, když si sám promítá životy postav do toho svého. :-)

Artic
14.10.2014 5 z 5

K přečtení mě přemluvila máma asi v 15 a líbilo :-).

Wendysek
16.01.2013 5 z 5

Velmi vtipný počin! Doporučuji :o)

Štítky knihy

cestopisné příběhy Evropa

Autorovy další knížky

1976  83%Svatební cesta s Dominikou
1990  75%Polední host

Kniha Svatební cesta s Dominikou je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce14x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x