jana9252 jana9252 komentáře u knih

☰ menu

Jistě, pane ministře 1 Jistě, pane ministře 1 Jonathan Lynn

Dokonalý anglický humor v dokonalém překladu.

05.06.2023 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Precizně zpracované tématicka kopanických bohyň, se všemi plusy a mínusy, bez idealizace a bez příkras. Do příběhu je beletristicky zapracována i skutečná událost, totiž pád amerického válečného letounu nedaleko obce. Dvě bohyně jsem znala osobně, když jsem za nimi chodívala s babičkou, a myslím, že jejich život a životní poslání je popsáno velmi citlivě a přesně, stejně jako svéráz lidí, kteří v tomto koutě naší země žijí.

05.06.2023 5 z 5


Nedělní Zepelín Nedělní Zepelín William Saroyan

Kniha plní životních moudrostí, ale ždáných klišé. Laskavý a moudrý styl, který pohladí po duši.

05.06.2023 4 z 5


Londýnský zpravodaj se hlásí Londýnský zpravodaj se hlásí Karel Kyncl

Sbírka rozhlasových reportáží, kterou jsem v mládí ráda poslouchala, v podání podmanivého hlasu samotého autora.

05.06.2023 5 z 5


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Mimořádně povedená kniha! Jelikož historie regionu je mou profesí, musím říct, že je zcela přesně popsaná (kromě jednoho chybného slova, kdy je ovšem každému zřejmé, že jde jen o překlep/nepozornost). Navíc jsou zde dobové reálie podány tak, že musí strhnout i běžného čtenáře. Někomu možná připadají postavy z baťovského prostředí moc dokonalé, ale oni tak byli vychováváni - přísně, nekompromisně, bez sebemenší tolerance poklesků a vlastností, které jsou dnes často považovány dokonce jako žádoucí. Kdo zná tyto lidi osobně, ten ví. Pokud učeň/zaměstanec prokázal vadu charakteru, nebyl trestán, ale rovnou propuštěn.
Doba roku 1989 je popsána bez příkras a idealizace - jde o syrovou realitu tehdějších listopadových dnů, střetu hroutící se minulosti a neznámé, ale dychtivě očekávané budoucnosti.
Literárně a jazykově je kniha rovněž velmi zdařilá, napínavá a čtivá, přitom nejde o nic podbízivého. Osudy postav jsou složité, těžké, ale nikdy neztrácejí naději. Což je myslím hlavní poselství knihy.
Kdo má rád poutavou a strhující četbu a zároveň ocení, když se dozví něco nového a zajímavého, pro toho je kniha jako stvořená. Nemůžu dát nic jiného než maximální hodnocení, z profesního i čtenářského hlediska.

05.06.2023 5 z 5