Jameses Jameses komentáře u knih

Obálka knihy Zápisky z podzemí Zápisky z podzemí Fjodor Michajlovič Dostojevskij

úplný manifest personalismu :-)

22.06.2013

Obálka knihy Revisor Revisor Nikolaj Vasiljevič Gogol

možná mnohé tato slova zaskočí, ale takto komentoval, zděšen nad ohlasy veřejnosti, svoji "komedii" sám autor Gogol : "Jenom si pozorně všimněte města, které se v Revizoru popisuje. Každý člověk ví, že je to fikce... Ale hrozný je Revizor, který nás očekává u brány hrobu (...) Kéž každý má u sebe zprávu o své vnitřní obci (...), kde jeho vášně, podobné ohyzdným úředníkům, vykrádají pokladnice jeho duše." "Žil jsem jen proto, abych dělal šaška? Nepozorujeme se očima laika... Já, herec-komik, který jsem vás rozesmál, dnes roním slzy... Nejsem nicotný komediant pro nicotné lidi, nýbrž služebník velikého Pánova království."

10.05.2013

Obálka knihy Doktor Živago Doktor Živago Boris Leonidovič Pasternak

Jako by Jurij Živago nebyl jen náhodnou a nicotnou maličkostí ve velkých a člověka tolik "milujících" ruských sovětských dějin, ale zpřítomněním Pasternaka samotného v nich. Zpřítomněním tichého hlasu svědomí volajícího po člověku. Po člověku nekonečném, jenž není jen náhodným shlukem hmoty, ale nesoucím vlastní vesmír a vlastní dějiny, které rozhodně nekončí připsáním "pod nějakým bezejmenným číslem v seznamech, které se později ztratily". Jurij Živago tak brzy není jen nadšeným materialisticko-pozitivistickým studentem medicíny, ale do dálky smířeně a s očekáváním hledící, metafyzikou naplněný básník, který se stává nadbytečným a nepohodlným. Básníkem, který umírá na okraji a v zapomnění, však s básní "Noc v Getsemanech" v ústech.

26.04.2013

Obálka knihy Velký inkvizitor Velký inkvizitor Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Není mnoho textů, které by se, ač sami ne obsáhlé, staly texty doslova historickými. Vždyť v tomto souboru esejí je jen malý výčet velkých autorů, podtrhující monumentální zájem o tuto "báseň" Ivana Karamazova. Respektive zájem o otázku, jež duch Velkého inkvizitora pokládá. Velkou otázku lidské svobody. Zřejmě ani sám autor Dostojevský na ni nebyl schopen plně odpovědět. I to dokazuje závažnost tohoto "problému". Problému, jež nekončí v 16. století s inkvizicí, ani v 19. století Dostojevského. Jde o problém vždy aktuální, nadčasový a tolik život určující.

15.03.2013

Obálka knihy Tři rozhovory Tři rozhovory Vladimir Sergejevič Solovjov

Zřejmě něco na způsob Dostojevského Idiota. I zde je znovu mířeno na "nejzákeřnějšího" a nejobratnější nepřítele celého křesťanství. Mnohé možná zaskočím - Tolstoje (osoba knížete). Respektive (snad ne přímo jeho osobu) jeho "prázdné" nové náboženství. "Nové" a jedinečně pravé křesťanství pouhé morálky, které končí velkou utopií. Ne-li přímo velkou katastrofou, jež je popsána v "podobenství" o Antikristu v závěru. Všechny úvahy ať už o válce, pokroku či konci světa vedou k otázce, kdo a co je tím, "co se tolik třpytí a přesto zlatem není". Kdo a co je tím, tolik dobro konajícím, přesto vlastní podstatou dobru nepřátelským.

27.02.2013

Obálka knihy Opak smrti Opak smrti Roberto Saviano

Je ohromné, nakolik chce stále Saviano pomíhat svému, už tak u mnohých věčně zatracovanému domovu (regionu a především lidem v něm). Už dávno mohl utéci někam do světa a snad zkusit začít žít NORMÁLNÍ život. On si ale dnes a denně vybírá tuhle cestu a dnes a denně jakoby čekal na "svou kulku". Velká škoda jak málo se o Savianovi ví. Tohle je pravý mučedník pravdy!

Obálka knihy Dvanáct Dvanáct Alexandr Alexandrovič Blok

Báseň mnoha rovin/výšin. Zkrátka pro mě báseň "překvapivě" dalekosáhlého rozměru. A to i přes rozsah, který činí tak 30 minut oddechového čtení - všechno zdánlivé!

21.01.2013

Obálka knihy Duše Ruska s Tomášem Špidlíkem Duše Ruska s Tomášem Špidlíkem Tomáš Špidlík

je libo malý, lehký náhled na ruskou spiritualitu? Pro začátek ideální.

Obálka knihy Proměna Proměna Franz Kafka

Kruté. Syrově kruté. Ale rád bych řekl, snad k lidem trochu nespravedlivé. Doufám v to!

Obálka knihy Znamení moci Znamení moci Jan Zahradníček

Velmi podobný způsob úvahy jaký používá samotný Dostojevský. Docela mě překvapuje, k jaké podobnosti jsem se dostal.

A navíc moc mile překvapuje, jakých kvalit nacházím v naší národní literatuře, kterou jsem hodně nespravedlivě podceňoval a někdy, nutno s upřímností říct, i trochu přehlížel.

09.01.2013

Obálka knihy Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

velká kniha o HŘÍCHU. Velká kniha o odtržení se, odcizení se, o IZOLACI. Velká kniha o nenávisti k životu a naprostém úpadku člověka.

Ale také velká kniha o obrácení se, zpochybnění tohoto všeho a tedy velkém navrácení se zpět - k životu. Nakonec jde vůbec o šťastnou knihu plnou velké touhy a naděje. V co? Přečtěte si. Dostojevský v této knize nechal doslova kus sebe samého. Zřejmě si sám prošel něčím podobným.

02.12.2012

Zavřít