IvetaK242 IvetaK242 komentáře u knih

☰ menu

Coco Chanel: Pohled zblízka Coco Chanel: Pohled zblízka Lisa Chaney

Kniha se četla docela dobře, byl to spíš román. Mám raději více biografie a faktů.

18.01.2023


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Příjemne čtení, ze začátku mi kniha přišla spíše dětská, ale postupně se příběh vyviji a celkove bych tento titul doporučila.

12.10.2022


Sestup k bohyni: Iniciační cesta žen Sestup k bohyni: Iniciační cesta žen Sylvia Briton Perera

No, nevím, kniha me vůbec neoslovila. O tematiku si dlouhodobě zajímám, ale musela jsem se nutit knihu dočíst a spíše me v některých pasážích přišla mimo.

12.10.2022


Freud Freud Ruth Sheppard

Kniha hezky vystihuje princip Freudovy psychoanalýzy, prostředí ze kterého pocházel a ve kterém žil. Velmi doporučuji na seznámení se s tématem.

28.07.2022 4 z 5


Coco Chanel Coco Chanel Henry Gidel

Kniha se mi místy nečetla úplně snadno, byla jsem zavalena výčtem informací, které nebyly podány úplně poutavě. I tak ji nehodnotím nijak špatně, některé citáty Coco mě opravdu bavily a určitě si ráda přečtu nějakou další knihu o této ,,velké" ženě, která nikdy neztratila styl, který žije dodnes.

28.07.2022 3 z 5


Jiná modernita Jiná modernita František Mikš

Velmi věcně zpracovaná kniha s příběhy, které vedly k vytvoření nejznámějších či klíčových děl daných umělců. Vše je zachyceno v kontextu doby, takže můžeme navnímat atmosféru, ve které umělec žil a jaké podmínky byly v zákulisí jeho tvorby. Toto propojení velmi oceňuji, protože mi přijde opravdu neoddělitelné a dodává dílu úplně jiný ráz. Musím říci, že původně jsem si knihu půjčila zejména kvůli Georgesi Braqueovi, ale nečekaně mě ještě více zaujal Balthus. Je to, uznávám, kontroverzní osobnost, ale právě v kontextu doby a psychologického popisu souvztažností, to na mě opravdu zapůsobilo. No, každopádně doporučuji knihu k přečtení i shlédnutí, i třeba pro získání více informací o jiných autorech, jejichž díla zná určitě celý svět, ale pozadí jejich vzniku, až tak ne - viz. Picassova Holubice.

28.07.2022 4 z 5