Itchy Itchy komentáře u knih

☰ menu

Číslicové systémy a jazyk VHDL Číslicové systémy a jazyk VHDL Jiří Pinker

Kniha nejprve čtenáře seznámí se základními stavebníky bloky číslicové logiky, které v průběhu skládá dohromady ve složitější konstrukce a s neuvěřitelnou pečlivostí objasňuje veškeré nejasnosti.
Vřele doporučuji každému, koho podobná problematika zajímá. Téma knihy není právě jednoduché, ale autor se s tím velmi dobře popral, takže kniha je čitelná od začátku do konce.

17.04.2022 5 z 5


Konec pana Y Konec pana Y Scarlett Thomas

Trošku zklamání. Kniha poměrně svižně začíná a pracuje se zajímavým konceptem, bohužel není schopná skoro nic dotáhnout do konce. Posledních 40 stran v podstatě uzavřelo celý příběh naprosto bez napětí a nechalo až příliš otevřených otázek, na které se ale vlastně ani nechce nalézat odpovědi.
Jediné pozitivum vidím v myšlenkách, které se v knize objevily, ale přišlo mi, že jsou tam spíš uměle našroubované a kdybych si je přečetl ve vědeckém časopise, budu asi raději.

21.03.2022 2 z 5


Od C k C++ Od C k C++ Miroslav Virius

Inu, čekal jsem o dost víc. Kniha vysvětluje některé části neuvěřitelně složitým způsobem a hlavně se vůbec nedrží svého názvu a nedává zřetel na vysvětlení základních rozdílů a zmatků mezi C a C++ (například rozdíl mezi třídou a strukturou, přechod na OOP styl aj.). Mně osobně to spíše přitížilo než ulehčilo přechod z C na C++. Některé kapitoly jsou sice světlou stránkou, ale pro zájemce bych spíš doporučil knihu od stejného autora (https://www.databazeknih.cz/knihy/programovani-v-c-397843), která je stokrát srozumitelnější.

02.08.2021 2 z 5


Jméno větru I. Jméno větru I. Patrick Rothfuss

K hudbě mám velmi kladný vztah, k fantasy také, ke vzdělání také, stejně tak i ke středověku a cestování. Tahle knížka by měla být tím nejlepším, co jsem četl, podle všech měřítek. A přesto mě nijak nezaujala. Jediné, co na té knize oceňuji, je systém magie - ten je naprosto originální a tajemný a přímo vybízí k dalšímu poznávání.
Kámen úrazu je ale u vyprávění a celkovém pojetí knihy. Kniha je vyprávěna retrospektivně - od začátku víte, kde hlavní hrdina skončí, že bude přijat na univerzitu, že ho z ní vyrazí a tak podobně. Problém je, že právě cesta na univerzitu je hlavní náplní celé první části, život na univerzitě zase té druhé. A do toho to zabíjí vyprávění hlavní postavy, která před každou kapitolou, kdy se má něco stát, vyzradí pointu. "No, tak to bylo. Jenže pak mě štěstí opustilo. KAPITOLA 2: ". Knihu jsem si proto absolutně nedokázal užít, vyprávění bylo zdlouhavé, natahované a vlastně o ničem. Velké zklamání.

14.04.2021 2 z 5


Pán much Pán much William Golding

Do první poloviny docela nuda, pak se to začíná rozjíždět, i když mi přišlo, že v některých situacích se ty děti chovaly prostě.. až moc zle. A to nejen ke konci, ale i ze začátku. Pak se ale člověk zamyslí, zavzpomíná a zjistí, že to zase taková fikce není..

02.04.2021 4 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Takové velmi jemné přijemné čtení o naprostých základech buddhismu. Je to podané velmi jednoduše, až naivně, přesto se to hodně dobře čte, takže než se nadějete, máte ji za sebou. I přesto ale raději sáhnu po náročnějších knížkách, co se buddhismu týče, protože na mě to bylo dětské trochu moc a další díl by mě asi nebavil. Nicméně doporučuji.

30.03.2021 5 z 5


Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

První díl je trochu jiný než ostatní. Hodně se zaměřuje na psychologii jednotlivých postav a najednou jste v polovině knihy (což je taky bod, kdy jste se konečně trochu zorientovali). Což mi trochu vadí, protože někdy je to psané snad i schválně tak, abyste nechápali, co se děje, protože se mluví o věcech, které moc neznáte. To samozřejmě pochopíte v dalších dílech, ale beru to jako mínus.
Nicméně i tak se jedná o velmi zajímavé a originální čtení, které dokáže pořádně rozšířit obzory (zvlášť pokud pokračujete dál).

22.03.2021


1984 1984 George Orwell (p)

Jedna z nejlepších knih, jakou jsem kdy četl. Ze začátku jsem měl trochu problém se začíst, ale pak jsem ji slupnul jedním dechem. Úžasná sonda nejen do totalitních režimů, ale i do života jako takového. Posledních 50 stránek se nedá číst jinak než se zatajeným dechem. Úchvatné dílo. Těším se, až si ji zase někdy přečtu znova.

17.07.2020 5 z 5