Gynt Gynt komentáře u knih

☰ menu

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Zajímavý pohled na lidskou civilizaci způsobem "co by kdyby". Spíš než akční sci-fi tady jde o studii, jak by se asi chovaly jednotlivé skupiny a typy lidí, kdyby se musely vyrovnat s momentem - teď je všechno jen a jen na mě.
Bavilo! A rodila se v hlavě spousta myšlenek... už jen třeba: "To bych byl taky najednou tak v koncích, kdybych přišel o zrak? Jak bych se asi choval a jak bych se s tím dokázal vyrovnat?" Doporučuji.

11.04.2024 4 z 5


Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Se Světem podle Garpa dostává tvrzení, že "čtenář prožije stovky životů, zatímco nečtenář pouze jeden" úplně novy rozměr. Zde tomu tak skutečně bylo. Jako bych prožil jeden celý život navíc se vším, co k tomu patří - lidé, kteří přicházejí a odcházejí, zážitky, vztahy, emoce... každá situace vyústila v jinou a všechno se nakonec poskládalo do, no do Světa podle Garpa. Co se týče příběhu, žádnou podobnou knihu jsem nikdy nečetl... nemůžu říct, že by román sledoval jednu konkrétní zápletku, naopak tak nějak plynul a jedna situace navazovala na druhou až do samotného konce. Ale přesto ten život T.S.Garpova ubíhal v neskutečném tempu. Nezajímalo mě ani tak, jak to skončí, ale co se stane v následující větě, situaci a jak to ovlivní celou tu poněkud výstřední rodinu Garpových.
No prostě naprosto nevšední a vtahující zážitek. Myslím, že tohle nebyl poslední Irving!

06.03.2024 5 z 5


Píseň, kterou se objasňuje svět Píseň, kterou se objasňuje svět Brian Evenson

Co povídka, to úplně jiný, úplně nový svět. Na minimálním prostoru se Evensonovi povedlo zkonstruovat vždy úplně jinou realitu se svými vlastními zákonitostmi... a ty nejednou vyvolaly hezky znepokojivý a někdy dokonce mrazivý pocit. Dal bych 5*, ale některé povídky mi přišly trochu navíc, tak proto 4*.

13.10.2023 4 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Úplně něco jiného, než Marťan, ale pecka. Na pozadí poutavého kriminálního příběhu spousta technických vychytávek, nápadů a vysvětlení a to já rád. Dávám 4*... jednu dolů za až příliš geniální hlavní hrdinku xD

20.09.2023 4 z 5


Sníh Sníh Neal Stephenson

Omlouvám se Nealu Stephensonovi, ale nedočteno. První půlka byla naprostá pecka. Ten typ knihy, který čtenáře odmění za jeho pozornost mírou vrchovatou. Po půlce to ale pro mě začal být až moc velký chaos a to já nemusím. Tak třeba někdy v budoucnu znovu a lépe.

02.06.2023 2 z 5


Tři kameny jsou zeď: Příběhy z dějin archeologie Tři kameny jsou zeď: Příběhy z dějin archeologie Eric H. Cline

Je to jízda! Od prvních archeologů, kteří o tom, že zakládají nějakou novou vědu vlastně ani nevěděli, po ty nejmodernější metody a objevy. Obrovsky cením dvojakost tohoto počinu, konkrétně v tom, že se čte skoro jako povídkový román (co příběh jednoho archeologa/jedné lokality, to jedna "povídka"), ale zároveň mu nechybí precizní poznámkový aparát (a najdete odkazy i na články a publikace z opravdu nedávných let). Takže za mě jednoznačně 5*. :D

09.05.2023 5 z 5