Guzmicz Guzmicz komentáře u knih

☰ menu

Poslední číslo Poslední číslo Hayley Barker

Fantasy? To rozhodně ne, ani v nejmenším. Co ale můžete čekat od příbehu je osudová láska, chudá a bohatý, čistá rasa, odboj,... Prostě spousta věcí, které jsme měly naservírované už tolikrát, že se kniha nestává natolik vyjímečnou, jak se podle recenzí jeví.

Tomuto dílu se nedá upřít dobrá čtivost, kdy plynule plujete z jednoho řádku na další. Dokonce se postavy nechovají až tak nelogicky, jak to už young adult žánru bývá. Ale to je vše, co knihu pozdvihuje.

Celý příběh je hrozně monotonní, že jsem při čtení čekal, kdy příjde nějaký velký zvrat, který změní pravidla hry. Nestalo se. Navíc jsem měl z autorky pocit, jakoby chtěla udělat další Hru o trůny, protože vedlejší postavy umírají tak rychle (a brutálně), že si k nim ani nestihnete vytvořit vztah.

Za mě je kniha nic moc. Ale asi se najdou lidé, kterým se trefí do vkusu. Pokud ale hledáte fantasy knihu STOP. Tohle není fantasy.

27.09.2021 2 z 5


Brněnská strašidla Brněnská strašidla Roman Juránek

Je to přesně to, co kniha slibuje. Přehled strašidel seřazených do kategorií. Ke každému strašidlu je napsaný krátký příběh.

Kniha je napsaná čtivě a při troše volného času ji máte přečtenou během pár dní.

Hodně příběhů se svým způsobem opakovalo, ale s tím autor asi nemohl nic udělat. Jelikož tento soupis strašidel napsal na základě svého výzkumu, nelze očekávat, že by některá z povídek mohla být podána jinak.

Knihu rozhodně doporučuji. Nejspíš mě moje zvědavost na některá místa zavede.

19.02.2021 4 z 5


Démonologové Démonologové Gerald Brittle

Musím říct, že po přečtení různých recenzí a také hodnocení čtenářů, jsem očekával víc. Kniha je prezentována jako jedna z nejhrůzostrašnějších a nejděsivějších (konkrétně "Nejstrašidelnější kniha všech dob."). Jelikož mám rád horory a o životě Warrenových jsem četl různá "fakta" a historky, byla volba této knihy pro mě nezbytností.

V první řade mě zarazila informace, že římsko-katolická církev měla s Warrenovými velmi pozitivní vztahy. Tato informace není úplně pravdivá. Ed Warren nebyl církví uznávaný, protože nebyl vysvěcený kněz a svojí činností jí zasahoval do řemesla (narušoval tím všeobecný stereotyp, že tuto činnost mohou vykonávat jen světští lidé). Navíc jeho žena Lorraine měla jasnovidecké schopnosti, což je také s vyznáním církve neslučitelné.

Co se týče popsaných případů. Velmi často se v knize setkáte s tím, že se začtete do vyprávění a pak už víc prozrazovat nebudou, protože to není z nějakého důvodu vhodné. Čili se jejich celkem povrchní popis značně opakuje. Někdo se dopustil "pozvání" entity, přičemž jeho rodina nebo spolubydlící zažívají paranormální jevy. Někdy jsou jen děsivé, jindy životu nebezpečné. Jsou zavoláni Warrenovi, kteří případ prošetří a určí správné řešení. Najdete ale i pár příběhů, které mají řádění duchů celkem hezky popsané a to i se zajímavými detaily.

Celkový obsah knihy se skládá z vyprávění případů, které Warrenovi řešili, a také z povídání o tom, jak svět duchů funguje, jaká je prevence posednutí a na koho se případně obrátit. Občas se dozvíte o nějakém faktu nebo zákonu, jak se duchovno projevuje a funguje. Avšak v druhé polovině knihy jsou některé zákonitosti porušeny, aniž byste se dozvěděli proč. Vzhledem k tomu, že na tento jev není účelně poukázáno, řekl bych, že si autor neurovnal informace. Tudíž se kniha stává nekonzistentní.

Rozhovory s Warrenovými jsou z počátku velmi zajímavé a poutavé. Bohužel se tak po třetině knihy fakta často opakují, jen jsou popsaná jinými slovy. Někde přibližně v této části se z rozhovorů stává spíše kázání.

Čitelnost knihy je velmi dobrá. Nemohu říct, že by se kniha špatně četla nebo že by v ní byly pasáže, přes které by bylo těžké projít.

Jestli bych knihu doporučil, je velmi těžká otázka. Nemám pocit, že by mě nějak obohatila a slíbenou hrůzostrašnost také nedodala.

04.02.2021 3 z 5


Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Souhlasím s názorem velké části čtenářů, kteří sem píší recenze. Druhý díl trilogie byl bezkonkurenčně nejlepší. Myslím si, že kdyby příběh zde skončil, ničemu by to neuškodilo. Třetí kniha byla nejslabší z celé trilogie. Nechci tím nijak degradovat třetí díl, ale v kontrastu s první i druhou knihou velice zaostává. Příběh třetí knihy je hodně nastavovaný. Už v předchozích dílech jsem zmiňoval, že autorovo psaní je plné prázdných míst, které jen pomáhají knížce zvýšit počet stran, a třetí díl není žádnou výjimkou. Právě naopak. Myslím si, že 751 stran mluví samo o sobě.

Hlavní dějová linie Vzpomínky na Zemi rozšiřuje události, které se děly hned vedle příběhových linek z předchozích knih, a tak celému plynutí přidává další rozměr. Opět zde máme nové hlavní postavy, které se s předešlými charaktery předchozího dílu setkají jen zřídka. Autor se zde noří do více "hardcore sci-fi", kde se teoretická fyzika probouzí do reálného světa, a popis, jak se lámou hranice poznání se Liuovi velice podařil.

Při čtení Vzpomínky na Zemi jsem se cítil jak na horské dráze. Některé kapitoly obsahovaly strhující děj protkaný novými zápletkami a problémy, kterým musely postavy čelit. Na pár místech mě zamrazilo v zádech a musel jsem autorovi vzdát hold, neboť daný zvrat měl geniální myšlenku. Co ale celému příběhu opravdu škodí, je druhá strana mince plná prázdných míst, které příběh nikam neposouvají. Abych knihu mohl dál číst, musel jsem se doslova přemlouvat. Šestá část by měla být velkým finále, ale spíše jsem měl pocit, že problémy v ní vzniklé, byly tlačeny "na sílu", aby mohl konec trilogie skočit, tak jak skončil. Konec je dle mého názoru originální a uspokojivý.

Doporučit či nedoporučit?
Věřím tomu, že si kniha najde své příznivce, kteří budou dílo doporučovat "všemi deseti". Já jsem však byl spokojený s prvními dvěma díly a neměl jsem pocit, že byl třetí nutný. Po přečtení Vzpomínky na Zemi tento pocit zůstává stejný. Pokud tedy máte po dokončení druhého dílu nutkání zjistit, co byl dál, tak směle do toho.

02.01.2021 3 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

(SPOILER) Užíval jsem si knihu o něco více než první díl. Nemohl jsem si vynachválit myšlenku meditátorů a průvodců. Líbilo se mi, jak autor naznačil jejich plány, které nakonec vedly k úplně jiným záměrům (v podstatě tak, jak se od nich očekávalo).

Dalším velkým překvapením byl skok děje o celá dvě staletí v před. Avšak i zde bylo úžasné pojetí "probuzených" a "moderní společnosti". Rozdílné mentality, které se na celou situaci s Trisolarany dívaly odlišným způsobem.

V myšlence kosmické sociologie jsem si hověl hned od začátku příběhu, a proto mě její kompletní vysvětlení velice pohladilo po mysli. Celá tato myšlenka rozhodně stojí za pozastavení a popřemýšlení, zda má autor v dané problematice pravdu nebo je jeho pohled příliš pesimistický.

Nevýhodou (stejně jako v prvním díle), která mi brání dát pátou hvězdu, je "vatáž" v autorově psaní. Velmi rozsáhlé dějové linie všech postav a to včetně těch, které nemají pro příběh vůbec žádný význam.

26.10.2020 4 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Celkový dojem z této knihy mohu pojmenovat jako uchvácený. Liou Cch'-sin je jeden z mála autorů, který pro příběh své knihy udělá nezbytný průzkum několika vědních oborů, aby své sci-fi posunul o vyšší level. Dokonce mě kniha donutila si i některé z těchto problematik vyhledat a prostudovat si je. Rozhodně bylo důležité si dávat souvislosti postupně dohromady a "nevypnout".

Na knize jde poznat také jiné kulturní smýšlení než na jaké jsme u nás zvyklí. Velmi mne udivilo, že autorovi prošla i kritika Číny (Mao a kulturní revoluce).

Jedinou nevýhodu vidím v pasážích, které tak trochu slouží pouze k "nabobtnání" knihy.

Vřele doporučuji všem milovníkům sci-fi.

10.09.2020 4 z 5


Nyxia Nyxia Scott Reintgen

Nesouhlasím s paní Marií Lu, která tvrdí, že od prvního řádku vás pohltí a nepustí. První kapitoly byly tak fádní, že jsem někdy i týden nechal knihu ležet ladem. Později nabere děj trochu zajímavější spád. Toto scifi není nijak originální, ale neurazí. Bohužel mě autor nepřesvědčil, koupit si další díly a dozvědět se, jak to skončí.

V příběhu této knihy jsou silné prvky Avatara, Enderovy hry, Ready player one a Hunger games.

03.07.2020 3 z 5


Programovací jazyk C Programovací jazyk C Brian Wilson Kernighan

Pro začátečníky celkem dobrý, ale vhodnější je pokud už o jazyce C aspoň něco málo víte.

06.09.2018 4 z 5


PHP a MySQL bez předchozích znalostí PHP a MySQL bez předchozích znalostí Miloslav Ponkrác

Velmi dobrá kniha pro absolutní začátečníky, avšak na předaných znalostech bych webovou aplikaci nestavěl, protože se autor nezabývá zabezpečením.

25.02.2018 4 z 5