Gomedha Gomedha komentáře u knih

☰ menu

Veselé Vánoce, Kristýno! Veselé Vánoce, Kristýno! Jindřiška Kracíková

Dárek od Ježíška, který se manželovi opravdu povedl :-) Konečně po dlouhé době zase kvalitní románové čtení pro ženy, které nenudí ani se netopí ve stereotypních motivech a klišé zápletkách. Závěr knihy je sice možná lehce předvídatelný, ale nejspíše je to tím, že jsem takový konec hrdince sama tolik přála. Silnou stránkou knihy jsou dialogy, které autorce opravdu jdou. Zajímavostí je regionální ukotvení knihy, které, jak jsem se zběžně dívala na internet, v řadě věcí skutečně odpovídá realitě. Při pročítání epizody, v níž hlavní hrdinka zápasí v autoškole, mne spontánně vytanuly mé osobní dávné vzpomínky na získávání řidičáku, bylo to naprosto přesné! Kniha působí celkově autenticky, docela by mne zajímalo, nakolik je vlastně autobiografická. Autorka si mne získala.

21.04.2022 5 z 5


Královská pomsta aneb Divoký hon krále Stacha Královská pomsta aneb Divoký hon krále Stacha Uladzimir Karatkěvič

Divoký hon krále Stacha pro mne byl doslova zjevením. Knihu mi doporučil kamarád, který na ní po právu pěl samé ódy. Již při čtení první kapitoly, v níž mladý vědec projíždí měnící se běloruskou krajinou, mne strhlo a další vývoj událostí udržoval napětí až do samého konce. Detektivní příběh, v němž ožívá dávná evropská pověst o divokém lovci, přízraky, strašidelné postavy a zvuky nesoucí se nočními chodbami aristokratického sídla, to vše působí nikoliv pouťovou laciností, nýbrž velmi přesvědčivě. A stejně tak i závěrečné vysvětlení všech těchto nadpřirozených úkazů včetně rodové kletby v podobě divokých honců. Děj je velmi dobře a napínavě vystavěn, odsýpá, dialogy působí věrohodně. Překvapilo mne, že takto dobrá kniha vyšla již roku 1972, žel poněkud zapadla. Její nové vydání by stálo určitě za to. Beru-li knihu jako celek i s její grafickou podobou, pak jednu hvězdičku ubírám za silně nepovedené grafické ztvárnění obálky, které na první pohled člověka silně odrazuje.

21.04.2022 4 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Druhý díl Šikmého kostela byl, alespoň u mne, spojen s velkým očekáváním a zvědavostí, nakolik autorka dokáže udržet vysoce nastavenou laťku a dosavadní konzistentnost vyprávění. A podařilo se! Druhý díl v ničem nezklamal, ba naopak. Navíc popisuje pro mne osobně zajímavější období první republiky a druhé světové války, o které se zajímám. Po pravdě ale přiznávám, že mnohá autorkou zpřístupněná fakta a reálie severomoravského regionu té doby pro mne byla překvapením a trochu šokující novinkou. Zejména nenávistné vztahy mezi Čechy a Poláky a smutná realita, která na severu Moravy zavládla po skončení první světové války a vzniku Československa. Rovněž ztvárnění ženských hrdinek, které se Karin Lednické tolik podařilo v prvním díle, funguje i nyní, minimálně v popisu vyrůstání a dospívání Ženky. Knihu mohu jen doporučit a těším se, čím nás talentovaná autorka překvapí dál!

21.04.2022 5 z 5


Čarodějův učeň Čarodějův učeň Otfried Preussler

Působivá kniha, která zasáhne čtenáře bez rozdílu věku. Příběh chudého Krabata, kterého nuzné živobytí přinutí uprostřed kruté zimy vyhledat příbytek v osamělém mlýně a následně vstoupit do černé školy, v níž číhá brzká smrt a z níž není prakticky úniku. Příběh o síle přátelství, magie a lásky, která může, ale i nemusí přemoci nástrahy zla. Příběh odehrávající se v raně novověké Lužici vychází z původních lužických pověstí, jež ale Otfried Preussler přetavil v silný, působivý a čtivý příběh, z něhož mrazí. Jakkoliv je animované zpracování knihy Karlem Zemanem mistrovské a mám ho ve velké oblibě, na knihu nic nemá. Doporučuji i její audio formu namluvenou Lukášem Hlavicou, která vás spolehlivě přiková k židli a kterou prostě musíte vyslechnout až do konce.

08.02.2022 5 z 5


Kronika bolševismu Kronika bolševismu Zdeněk Ležák

Knihu jsem pořídila dětem k Vánocům, ale nakonec jsem byla první, kdo ji přečetl. První, textová část knihy je skvělý přehled, jemuž nějak nelze co vytknout. Druhá, komiksová část se pokouší podat historické události veskrze vtipným způsobem. To se někdy daří, jindy to naopak působí křečovitě až nemístně. Celkový dojem z knihy je dobrý, ilustrace nemají chybu, hvězdičku ubírám za křečovitou snahu o humor i v situacích, kde tato snaha zjevně škodí.

08.02.2022 4 z 5