Giskard Giskard komentáře u knih

☰ menu

Kruh se uzavírá - Válka v Tichomoří 1945 Kruh se uzavírá - Válka v Tichomoří 1945 Edwin Palmer Hoyt

Tentokrát se dostáváme na samotný konec války v Tichomoří. Autor přeskočí boje o Filipíny, Iwodžimu a Okinawu, na popis bojových akcí z posledního roku války si musíte najít jiné knihy (například od Miloše Hubáčka). V této knize je ale skvěle zpracováno rozhodování američanů jak postupovat proti Japonským ostrovům a příprava na budoucí vylodění na nich. Opět se hodně věnuje zákulisí - sympatiím a antipatiím velících admirálů a generálů, kteří měli často rozdílné názory a tak to mezi nimi skřípalo. Popisuje však události i z druhé strany - snahu menší části politického spektra v Japonsku ukončit utrpení národa a přijmout porážku, a naopak snahu militantní kliky ve válce pokračovat, i kdyby to mělo znamenat úplné vyhlazení populace. A tito byli ochotni jít přes mrtvoly, dokonce uvažovali i o vraždě císaře Hirohita. Poslední dva měsíce války jsou v knize popisovány víceméně den po dni.

19.02.2023 5 z 5


Záškodníci z moře: Přepadové akce britské Special Boat Service na nepřátelském území 1940-1945 Záškodníci z moře: Přepadové akce britské Special Boat Service na nepřátelském území 1940-1945 John Lodwick

Kniha popisuje zajímavé válčiště druhé světové války. Autor má literární talent (nejspíše však asi ne na literaturu faktu). Tak nějak se mi to dost špatně četlo, příliš mě to do těch akcí nevtáhlo. Pro mě horší průměr. A to čtu vojenskou literaturu faktu už od osmdesátých let (od Hubáčka).

15.05.2022 3 z 5


1944: Válka ve středním Tichomoří - Trnitá cesta k Mariánským ostrovům 1944: Válka ve středním Tichomoří - Trnitá cesta k Mariánským ostrovům Edwin Palmer Hoyt

Silnou stránkou autora je, že k popisům bojových akcí, které dobře znám (zabývám se válkou v Pacifiku již přes 30 let) přidává i zajímavé informace ze zákulisí. Zejména o vztazích mezi americkými veliteli na všech úrovních, stejně tak i o poměrech v japonském velení.

21.11.2021 4 z 5


Války na moři (1652–1712) Války na moři (1652–1712) Jiří Kovařík

Opět skvělé. Ano, kapitoly o korzárech již byly použity v jiné knize, ale do období válčení na mořích v době kterou se kniha zabývá prostě patří. Pro mě osobně tento titul nemá chybu, čte se výborně.

04.10.2020 5 z 5


Bitevní loď Bismarck: Příběh lodě a přeživšího člena posádky Bitevní loď Bismarck: Příběh lodě a přeživšího člena posádky Burkard Freiherr von Müllenheim-Rechberg

Autor knihy je jeden z pouhých dvou důstojníků, kteří potopení Bismarcka přežili. Po letech o tom sepsal velmi zajímavou knihu, přičemž pasáže od souboje s Hoodem a Princ of Wales po chvíle, kdy byl zachráněn z moře jsou asi nejzajímavější. Ale neméně zajímavé jsou i pasáže ze zajetí v Británii a v zajateckém táboře v Kanadě, byť se některým faktům vyhýbá, protože v době kdy kniha vyšla žilo ještě několik fanatických nacistů, schopných mu nějak ublížit. Slabinou knihy je překad, alespoň tedy pro nás, co se válkami na moři už pár desetiletí zabývají. Sám o sobě je dobrý, ale jeho autor (sám vydavatel knihy) místo zažitých odborných termínů používá vlastní, nepřesné (pro příklad - místo dálkoměr používá zaměřovač, vzdálenosti udává v hektometrech atd.). Každopádně ale knihu doporučuji!

04.10.2020 5 z 5


Králové Wyldu Králové Wyldu Nicholas Eames

Podle mého názoru kniha není tak zábavná, jak o ní mnozí píší. Ano, je to prvotina a třeba takový Pratchett měl zpočátku také některé dost nepovedené tituly (Strata...). Ale v této knížce se až moc tlačí na pilu a humor je většinou jen povrchní, lehkotonážní. Jinak je to slepenec všeho možného, motivů z brakové fantasy, počítačových her, komiksů atd. Četl jsem i už i tak propracované prvotiny, kterým jsem dal pět hvězdiček a tato kniha v mém hodnocení nedosahuje ani čtyř. Dal bych jí tak dejme tomu nanejvýš 67%.

04.10.2020 3 z 5


Banzai! – Paměti kapitána japonské ponorky Banzai! – Paměti kapitána japonské ponorky Zendži Orita

Od knihy jsem sice také očekával více, ale i tak jsem se dozvěděl spoustu nových informací (a že toho o válce v Pacifiku vím poměrně dost). Díky knížce jsem si posléze našel k některým méně známým událostem rozsáhlejší články na internetu. Slabinou knihy je autor, který prostě není spisovatel, ale od malička přísně vychovaný voják, navíc japonsky strohý co se týče vyjadřování. No a potom ty chyby, tolik jsem jich snad ještě v jedné knize neviděl. Slabší je i překlad, zejména co se týče odborných termínů z oblasti vojenství.

30.08.2020 4 z 5


Kletba Kletba Vladimír Šlechta

Tentokrát slabší čtyři hvězdičky. Ale posunuli jsme se v ději dále, dozvěděli další tajemství z historie Bo(r)nnu, došlo i na střílení a redukci vedlejších postav. Do popředí se dostávají politické intriky na nejvyšších místech v Císařství, do jejich soukolí zapadli jak Oggerd, tak i Gowery a Hargo. Rozhodně román stojí za přečtení.

17.02.2020 4 z 5


Kryptozoik Kryptozoik Brian Wilson Aldiss

Ač mám jinak autorovy knihy a povídky rád, tak tohle je pro mě to nejhorší, co jsem od něj četl. Sice jsem to zvládnul celé, ale četlo se mi to velmi těžce. Jako kdyby byl snad Aldiss při psaní na drogách. Snad poprvé jsem musel prohlásit, že nejlepší na celé knize je podle mě obálka...

25.01.2020 1 z 5


Dějiny Japonska Dějiny Japonska Edwin Reischauer

Kniha je dobrá (a nevšimnul jsem si, že by byla nějak proamerická), ale mohla by být ještě o trošku lepší - proto dávám čtyři hvězdičky. Například ale velmi dobře je v ní popsáno, jak se postupně vlády ujímala vojenská klika, což vedlo až k válkám ve třicátých a čtyřicátých letech.

25.01.2020 4 z 5


Přírodní divy Asie Přírodní divy Asie Stefano Brambilla

Skvělá publikace, plná nádherných fotografií - a to jak přírodních krás, tak i zvířat. K tomu je vždy i hodně vysvětlujícího textu. Doporučil bych ji každému, zejména pak školákům na druhém stupni, kteří mají rádi zeměpis. Kniha je členěna na kapitoly podle oblastí (Tundra, Kavkaz, Mangrovy atd.). Rád se k ní vracím, třeba jen na chvíli si ji otevřu na libovolné straně...

25.01.2020 5 z 5


Kalibán Kalibán Isaac Asimov

Bohužel i zde je kniha nepřesně zařazena. Jejím autorem je totiž výhradně Roger MacBride Allen, Asimov se na ní nijak nepodílel (nehledě na to, že vyšla až po jeho smrti). V originále vyšla pod titulem "Isaac Asimov's Caliban", aby bylo zřejmé do jakého vesmíru děj patří, u nás se ale jméno Asimova dostalo na obálku víceméně jako hlavní autor.
Jinak je to ale skvělý román, který do toho co psal Asimov velmi dobře zapadá. Navíc nás zavádí do nepříliš zmiňované doby (nastíněné víceméně v Roboti a Impérium), kdy planety Vesmířanů sužují různé problémy (tak jako Solarii samotářství obyvatel). Autor napsal ještě dvě pokračování, odehrávající se také na planetě Inferno. U nás bohužel tyto romány nevyšly.

19.01.2020 5 z 5


Dějiny Číny, Taiwanu a Tibetu v datech Dějiny Číny, Taiwanu a Tibetu v datech Vladimír Liščák

Pro mě osobně byla tahle kniha mnohem přínosnější než Dějiny Číny od Fairbanka (ze série Dějiny států). Ten totiž dějiny popisuje tak nějak vzebrubně, zatímco zde jsou vypsané podrobně všechny důležité události. Dobře se to čte a přestože je to velmi tlustá bichle, tak jsem ji měl brzy za sebou.

19.01.2020 5 z 5


Dějiny Číny Dějiny Číny John King Fairbank

Kniha sama o sobě přináší spoustu informací o Číně, o jejím vývoji v kulturní, společenské i technicko pokrokové oblasti. Ale aby si člověk udělal opravdu obrázek o dějinách Číny, tak by si měl přečíst ještě minimálně "Dějiny Číny, Taiwanu a Tibetu v datech" od Vladimíra Liščáka, které jsou v mnohém informativnější.

19.01.2020 4 z 5


Čína okem draka Čína okem draka Rongyu Su

Nádherná publikace leteckých záběrů krajiny Číny, ke které se velmi rád vracím a znovu si je prohlížím.

18.01.2020 5 z 5


Hvězdný příliv Hvězdný příliv David Brin

Pod hladinou oceánu planety tak zapadlé, že ji skoro nikdo nezná, leží na dně těžce poškozené vesmírné plavidlo pozemšťanů. Jeho posádku tvoří z naprosté většiny pozvednutí neo-delfíni, pod dohledem myslím čtyř lidí a s jedním neo-šimpanzím planetologem na palubě. Předtím něco ve vesníru objevili. Něco tak důležitého, že se nad planetu slétají flotily nejmocnějších ras ve vesmíru a bojují mezi sebou o to, kdo nebohé plavidlo zajme a získá jeho tajemství....

18.01.2020 5 z 5


Před Incalem Před Incalem Alejandro Jodorowsky

Pro mě osobně je tento prequel lepší než "Poslední Incal". John Difool mi v předchozích dílech nepřišel jako příliš sympatická postava, ale v tomto, který ukazuje jeho minulost od dětství, jsem k němu konečně našel cestu. Děj ubíhá svižně a bez zádrhelů, klidně bych ho doporučil i číst jako první - tak jak napovídá jeho název - před Incalem.

18.01.2020 5 z 5


Krajinou domova Krajinou domova Petr Krejčí

Kniha navazuje na výborný dokumentární seriál České televize. Obsahuje desítky nádherných fotografií naší krajiny, také i místní fauny a flóry. To doplňují skvěle napsané doprovodné texty, které jsou i v němčině a angličtině, takže bych ji doporučil i jako dárek pro vaše zahraniční přátele.

18.01.2020 5 z 5