Kletba

Kletba https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413214/bmid_kletba-ARP-413214.jpg 4 54 11

Poslední velkoměsto série

< 2. díl >

Gowery vstoupil do služeb Dante Albrechta, přezdívaného Inkvizitor a stal se jeho špionem v uzavřeném prostředí bornnských Filmových ateliérů. Sbírá střípky informací a začíná tušit, že pod zdánlivě klidnou hladinou všedních dnů probíhá vražedný mocenský boj. Mezitím se Goweryho přátelům dějí různé nešťastné náhody – a to i se smrtelnými následky… A všichni, přátelé i nepřátelé, čekají na Oggerdův návrat.... celý text

Terva
Terva
24.08.2023 5 z 5

Kletby se mohou
obrátit proti sesilateli.
Ale pokud
kletbu provedl
někdo zkušený . . .

Druhý příběh ze série Poslední velkoměsto nazvaný Kletba není hra. Zatím, co jste se v první knize cítili, jako by jste hrály počítačovou hru, je tento příběh posunut do současné reality. Tedy, současné příběhové reality. Mohl bych to nazvat mysteriozní krimi. Což možná taky trochu je, ale je to především pohodová špionážní fantasy. A nebo všechno dohromady, to záleží na úhlu pohledu. Rozhodně je to obsahově velmi čtivé. Trocha krve, smrti, lásky, nějaká ta kletba od Bílé čarodějky, trochu kanibalismu, akce, ale vše jede ve vážnějším módu. Humor tu nehledejte. Ani by se sem nehodil.

Malá ochutnávka:
Pro pana doktora přírodních věd HH,
jehož ROZHOVOR v BK jsme se zájmem přečetli:
Pane doktore, zpochybnil jste existenci MAGIE,
jakož i záhrobních a paranormálních jevů.
Za účelem vašeho POUČENÍ a OSVÍCENÍ na vás byla
uvalena kletba. Je to kletba menšího rozsahu
v trvání zhruba dvou měsíců. Jejím účelem není
způsobit smrt nebo trvalé následky. Sám POSOUDÍTE,
zda tato kletba bude (anebo nebude) mít účinek.

No, po pravdě řečeno, myslím, že jednou nebo dvakrát jsem se zasmál. To bylo v tom případě, kdy došly skafandříky Avšak, o co se jedná vám neprozradím, to si musíte příběh přečíst. Já osobně jsem to přečetl celkem rychle. Možná rychleji než dojedete osmičkou na konečnou a přesednete na sedmnáctku, která jede k hydroponickým skleníkům. A nebo to byla jiná cesta? Nevím, osobně bych v Bornu zabloudil, že by mě nenašla ani zbloudilá kulka. I když někteří takové štěstí nemají. Pohodová, i když trochu nervozní atmosféra a příslib příchodu jedné nejmenované osoby mě žene k další knize.

Citát: Oni mě nechtěli ošukat . . . Chtěli mě sežrat!

AnoMANder
AnoMANder
21.06.2023 3 z 5

Tentokrát méně zajímavý příběh z Borrnu. Bylo to dost utahané, neustále se měnily hlavní cíle vyšetřování = klasická detektivka. Plusem jsou další střípky z historie Borrnu (asi si budu muset přečíst celou sérii o Apokalypse).
Závěr hodně otevřený, uvidíme, jak se s tím autor v dalších dílech popere. Těším na Oggerda :-)


Kyri
Kyri
02.11.2021 3 z 5

Úvod vypadal zajímavě, ale pak se to trochu vleklo, takže jsem knížku četla dost dlouho. Hlavní postavy se chovaly mimo očekávání (Goweryho ne-pacifistické jednání, řešení partnerských problémů Hargem, apod.), to mi moc nevyhovovalo. Je ale fakt, že tyhle pasáže jsem opravdu četla jedním dechem. Konec naopak takový nijaký, ale chápu, že bude ještě jedna kníha, tak do ní musí něco zůstat.

buster21
buster21
09.04.2021 5 z 5

cely oggerd cyklus ako aj tajna historie bornu .. je pre mna pohladenie po dusi .. radim tieto serie na policu presne vedla maestra ceskej literatury pana leosa kysu a jeho pecky ..
.. prave som v polovici padajuceho archandela ... ja som spokojny a nemam vyhrady .. kto ma rad post apo, konspiracie , intrigy a boj o cele ríše .. si urcite pride na svoje ..

Luigi1
Luigi1
30.08.2020 5 z 5

Další pěkný díl od Šlechty.Já tento druh knih myslím detektivky nemusím,ale jinak jsem byl spokojen,ikdyž předchozí díly byly podstatně lepší.No čtyři a půl hvězdičky.

hanzmb
hanzmb
02.04.2020 5 z 5

Další z autorů (Kopřiva, Červeňák apod.), který se přesouvá z oblasti sci/fantasy spíš do oblasti detektivní. Na rozdíl od Kopřivy zachovává postkatastrofické prostředí. A myslím, že se mu tenhle přechod velmi daří. Příběh má pevný řád s několika zajímavými odbočkami. Udrží čtenáře v napětí až do posledních stránek. Další kniha bez fyzické přítomnosti Oggerda a nijak mi nechyběl. Už aby tu byl další díl této pentalogie.

Leila_05
Leila_05
30.03.2020 3 z 5

Tentokrát sem knížku nestihla přečíst celou, ale přečetla jsem kus.
Ze začátku to byla nuda:(
Četla jsem a četla a najednou to bylo zajímavější čím dál tím víc.
Občas ty případy byli ,, nechutný" ale dali se.
Knížka je hezky napsaná, ale dlouhá....

Giskard
Giskard
17.02.2020 4 z 5

Tentokrát slabší čtyři hvězdičky. Ale posunuli jsme se v ději dále, dozvěděli další tajemství z historie Bo(r)nnu, došlo i na střílení a redukci vedlejších postav. Do popředí se dostávají politické intriky na nejvyšších místech v Císařství, do jejich soukolí zapadli jak Oggerd, tak i Gowery a Hargo. Rozhodně román stojí za přečtení.

Solverino
Solverino
31.01.2020 5 z 5

Zase parádní čtení. Je zajímavé to číst a představovat si jaký by asi byl seriál, třeba od Netflixu, nebylo by to tak drahý jako Zaklínač a bylo by to i dost \"Evropské\", mohla by to komplet zadotovat EU, aspoň by to byla k něčemu dobrá!

šmerdžito
šmerdžito
18.09.2019 4 z 5

Další kniha z detektivní řady Poslední velkoměsto. Knihy od Šlechty mám rád. Sice nejsem fanoušek detektivního žánru, ale v tomto podání mě to baví. Kniha má rozvleklejší prostředek, ale poslední čtvrtina knihy graduje tak, že jsem to musel dočíst na jeden dech. Doufám, že další díl vyjde v brzké době.

tonysojka
tonysojka
14.08.2019 3 z 5

Po lákavém úvodu následuje dosti rozvleklý střed, příběh graduje až v poslední čtvrtině. Pro mne lehké zklamání.