Geenie Geenie komentáře u knih

☰ menu

Po otřesech Po otřesech Haruki Murakami

Murakami nezklamal. Je to pan povídkář s velkým P.
Zdánlivě zvláštní kniha, jejíž obsah spolu příliš nesouvisí. Snad jen tou tenkou dějovou linií, kterou jsou jednotlivé povídky propojené. Zemětřesení v Kobe však není jedinou červenou nití děje. Tou hlavní a podstatnou nití je muž - otec. Autorita, která v tomto případě někdy chybí, jindy je neznámá, ale pokaždé je tím společným jmenovatelem každé povídky. Autor se snaží nalézt vhodný model otcovství, a také způsob jak se s mužským prvkem vyrovnat. Kniha je psána formou putování - cesty, jejíž konec je čtenáři otevřený k zamyšlení. A to je pro Murakamiho tak typické. Při putování jednotlivých postav ve snaze nalézt otcovský vzor, mužský vzor se jednotlivé postavy ocitají na dlouhé cestě jejich životem, kdy se snaží vyrovnat především sami se sebou a nalézt sebe sama.
Jedním slovem krásná kniha.

13.01.2016 5 z 5


Písečná žena Písečná žena Kóbó Abe

Písečná žena je rozhodně dílem, které stojí za přečtení ne jednou, ale minimálně dvakrát. Dějová zápletka je v tomto případě vyzrazena čtenáři ještě dříve, než se do knihy pustí. Ovšem v průběhu děje čtenář zjistí, že jde o mnohem víc, než jen o ztraceného etymologa, který hledá cestu zpět domů. Niki hledá skutečně cestu zpět, ale sám si časem uvědomí, že ta jáma, ve které každý den vykonává téměř sisyfovskou práci je odrazem jeho života mimo ní. I ve své snaze dostat se z jámy pryč, jeho podvědomí a on sám přicházejí na to, že úděl, který nyní vykonává není tak hrozný. Možná se adaptoval, možná si zvykl. Co, když ale celý život žil v podobné jámě, ze které nebylo úniku? Co když práce učitele a jeho manželství nebyli tím, co si ve skutečnosti přál? Neustálý boj a snahy dostat se z jámy pryč Nikiho tak vyčerpávají, že sám nakonec zvolní a zvolí jinou taktiku úniku. Jenže tato taktika, kdy se přizpůsobí a bude dělat, co se po něm chce, mu ukáže, že život v jámě a kopání písku se vlastně jeví celkem pohodlným. Niki zapadl do tamního života velice rychle a nakonec sám přišel na to, že přizpůsobení je cestou ke štěstí. Někdy vám k tomu štěstí stačí rádio, zeleň a nebo někdo, kdo s vámi sdílí intimitu.
Kniha je bravurně zpracovaná a na kvalitě jí neubírá ani nesympatická hlavní postava, ani předem vyzrazený děj a ani fakt, že konec je vlastně otevřený. Písečná žena je skutečně malým klenotem, stejně jako nový druh Cicindelidae pro Nikiho.

13.01.2016 5 z 5


Evropská politika 1648–1914 Evropská politika 1648–1914 Aleš Skřivan

Ani nespočítám, kolikrát za dobu svého svého studia historie na VŠ jsem tuto knihu přečetla. Prof. Skřivan mě i vyučoval, ale milejší formou výkladu mi přeci jen bylo čtení jeho publikací, než jeho přednášky. Evropská politika je rozhodně užitečnou, ne-li nezbytnou publikací při studiu historie. Každopádně i laikovi a nadšenci poskytne ucelený, poměrně stručně a přehledně zpracovaný přehled o nejdůležitějších událostech na evropské mezinárodní scéně od skončení třicetileté války, až po atentát v Sarajevu. Čím častěji jsem knihu četla, tím více jsem si říkala, že bych ocenila kdyby nezačínala Vestfálským mírem, ale zaměřila se i na průběh samotné třicetileté války. Na Evropskou politiku přímo navazují Kapitoly z mezinárodních dějin, které mají několik dílů a rovněž je můžu doporučit.

24.06.2015 4 z 5


Dějiny starověkého Egypta Dějiny starověkého Egypta Ian Shaw

Tuto knihu považuji za jednu z nejlépe napsaných odborných publikací o starověkém Egyptě. Dějiny starověkého Egypta by se měly stát pravou rukou každého začínajícího egyptologa, jelikož jen málo knih v sobě skrývá tak kompletní a ucelený (chronologicky členěný) přehled egyptských dějin. Kniha rozhodně není encyklopedií, jak píše slečna níže. Výhodou této publikace je právě její časová chronologie, protože každý čtenář si může najít pouze kapitolu, která ho zajímá. Jednotlivé kapitoly jsou psány formou esejí, a to různými autory (kapacitami z oboru egyptologie). Kapitoly na sebe nepřímo navazují, a proto není nutné přečíst všechny. Po přečtení jsem získala ucelený přehled zejména o vývoji Egypta v období paleolitu a badárienu. Dnes je na trhu mnoho odborných monografií, encyklopedií a populárně naučných knih o Egyptě, které čtenáře většinou seznámí nejdále s Nakádskou kulturou, ale tato kniha jde ještě dál, a proto ji opravdu považuji za jednu z nejlepších, které se dnes dají sehnat.

24.06.2015 5 z 5


77 zajímavostí ze starého Egypta 77 zajímavostí ze starého Egypta Břetislav Vachala

Vhodně vybraných 77 zajímavostí, které jistě osloví každého čtenáře. Publikace je doplněna obrázkovými přílohami, které danou zajímavost rozšiřují a přibližují. Laik, nadšenec i odborník tak získá ucelený popis. Kniha je dále přehledně členěna do několika kapitol a doplněna jmenným seznamem panovníků + chronologickým přehledem. Považuji ji za užitečnou publikaci nejen při studiu egyptologie.

24.06.2015 5 z 5