Evropská politika 1648–1914

Evropská politika 1648–1914 https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51034/bmid_evropska-politika-1648-1914-buG-51034.jpg 4 36 10

Kniha nabízí ucelený přehled vývoje evropské politiky od vestfálského míru do vypuknutí první světové války. Autor je vedoucím Semináře dějin mezinárodních vztahů na Ústavu světových dějin FF UK.

Přidat komentář

Kulm
15.08.2022 5 z 5

Velice dobrá kniha shrnující vztahy mezi evropskými mocnostmi od 17. do 20. století. Každému zájemci o toto období lze určitě jen doporučit.

yellow
21.12.2021 5 z 5

Stručný a přehledný přehled vývoje evropské politiky od konce třicetileté války po začátek první světové války.


Petra21
23.02.2017 5 z 5

Skvělé komplexní pojetí vymezené historické doby v celé její složitosti. Tahle nedlouhá kniha byla pro mě při studiu "Biblí" a doplněním toho, co jsem během přednášek pana profesora nestihla :D

Scarlett44
03.02.2016 4 z 5

Nemyslím si, že sa kniha s tak širokospektránlym záberom na európsku politiku dá vôbec napísať tak, aby z toho občas človeku nešla vybuchnúť hlava, ale nesúhlasím s názorom, že je to absolútny popletenec.

Podľa mňa je to vynikajúci prehľad na čisto politické dianie naprieč celou Európou a hodnotiac masívnosť predmetu, ktorú sa autor podujal poskladať do jednej kocky, musím uznať, že pánu profesorovi sa podarilo nemožné. "Upratali" sa mi v hlave mnohé nejasnosti, či už týkajúce sa jednotlivých konfliktov alebo neustále sa meniacich spojenectiev, a tento stručný a výstižný prehľad je geniálnym základom, na ktorom sa dá potom budovať pri akejkoľvek ďalšej historickej štúdii, ktorá nemá v centre pozornosti práve celoeurópsku politiku a všíma si len jeden daný problém (napr. tesne po tomto som čítala biografiu Ľudovíta XIV. a úžasne sa mi pospájalo, čo všetko sa vtedy v Európe dialo, a to nielen v rámci Francúzska).

Jediný nedostatok považujem, ako už niekto spomínal, množstvo tlačových chýb, ktoré po čase začnú iritovať, a všimla som si taktiež, že autor spomína toho istého panovníka dvomi titulmi, z ktorých jeden je nesprávny. Karol Emanuel III., kráľ Sardínie, je o niekoľko strán neskôr premenovaný na "Karola Emanuela I. Savojského" (jeho predok zo 16-teho storočia), čo zaručene nie je pravda, keďže som čítala o ňom mnoho zahraničných prác.

Ináč výborná kniha a ja skladám klobúk.

KikiZ
01.01.2016 3 z 5

Je to hrozný propletenec, strany a spojenci se mění skoro na každé stránce, knížku jsem měla ke státnicím a člověk má z toho hlavu jak pátrací balon

koci.utd
06.08.2015 5 z 5

Nebýt této knihy, nedostudoval bych historii. S trochou nadsázky lze říct, že pokud ji vlastníte, můžete Skřivanovy přednášky vypustit. Vřele doporučuji.

Geenie
24.06.2015 4 z 5

Ani nespočítám, kolikrát za dobu svého svého studia historie na VŠ jsem tuto knihu přečetla. Prof. Skřivan mě i vyučoval, ale milejší formou výkladu mi přeci jen bylo čtení jeho publikací, než jeho přednášky. Evropská politika je rozhodně užitečnou, ne-li nezbytnou publikací při studiu historie. Každopádně i laikovi a nadšenci poskytne ucelený, poměrně stručně a přehledně zpracovaný přehled o nejdůležitějších událostech na evropské mezinárodní scéně od skončení třicetileté války, až po atentát v Sarajevu. Čím častěji jsem knihu četla, tím více jsem si říkala, že bych ocenila kdyby nezačínala Vestfálským mírem, ale zaměřila se i na průběh samotné třicetileté války. Na Evropskou politiku přímo navazují Kapitoly z mezinárodních dějin, které mají několik dílů a rovněž je můžu doporučit.

JohnHistory
11.02.2015 5 z 5

Jedna z nejlepších odborných knížek zabývající se tématikou mezinárodních vztahů. Poskytne nejen základní, ale i detailní informace o událostech probíhající v evropě mezi lety 1648-1914.
Pro studenta historie je nedílnou součástí studia. (Především na ZČU)

Lilithen
05.03.2014 4 z 5

Ačkoli mi vadily časté tiskové chyby, učebnici hodnotím jako velmi užitečnou. Přináší základní kostru informací o mezinárodních vztazích v Evropě v období od konce třicetileté války po počátek první světové války, na což může student "nabalovat" informace z odborné literatury.

JeKa
19.07.2013 4 z 5

Nelze číst jen tak za pochodu pro radost, ale jako na zdroj informací či učebnici na ní nedám dopustit!