Filmator Filmator komentáře u knih

☰ menu

Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky Edith Unnerstad

Letní prázdniny u babičky na jihu Švédska. Tuhle knížku jsem dostal, když jsem chodil do školky a byl stejně starý jako Pelle (pět, skoro šest let). Tenkrát jsem ji miloval. Pak řadu let byla někde založená, nedávno jsme na ni narazili, a tak ji teď předčítám dětem školkového věku. Vzpomínky na děj se hned dostavily. A ještě lepší je, že ani dospělost neubírá nic na zábavnosti. Tohle si vychutnají jak dospělí, tak děti.
Originál není z roku 1975, ale už 1956. Na ději je to částečně znát, protože babiččin venkov působí trochu jako skanzen, ale o to větší kouzlo letní pohody na vás dýchne. Říkal jsem si, jestli se tady Bohumil Říha neinspiroval pro Honzíkovu cestu, ale ta vyšla o dva roky dříve.

20.05.2021 4 z 5


Drama Drama Raina Telgemeier

Úsměv a Ségry od Telgemeierové, které vydali v Pasece, jsou víc vidět, zato Drama jsem úplně náhodou objevil v nabídce Albatrosu. Nejedná se o autobiografický příběh jako dva zmíněné, nicméně autorka se vlastními zážitky nechala inspirovat. Jako cílovku bych tipoval holky na druhém stupni základky, ale co, dočetl jsem to, aniž bych zažíval pocity trapnosti. Raina umí psát i kreslit, tahle vztahovka je vlastně žánrově to, co naznačuje její název - drama. Charaktery postav zručně vymodelované, příjemně lidské. Pohodový čtení, v dobrém smyslu slova odpočinkové.

18.10.2018 4 z 5


Záhady detektiva Ludvíka Záhady detektiva Ludvíka Marc Moallic

Ideální četba na toaletu :-)
Moallicova kresba se mi líbí a ke komiksu sedne. Některé záhady jsou opravdu tvrdým oříškem. Jen ta kombinace panel a doprovodný text mi zpočátku lehce vadila, ale chápu, že pak by se asi epizoda nevešla na jednu stránku. Což by mi vlastně vůbec nevadilo, některé případy jsou jak ze hry Černé historky.
Občas vám k rozluštění chybí dobový kontext, občas je potřeba znalost francouzských reálií, ale jinak dobrý.
Moc jsem nepochopil, proč se šlo z větší části chronologicky a pak najednou skok k barevným epizodám dvě stě něco. Na zadní straně obálky si ještě Albatros udělal reklamu na detektiva Štiku, což mi přijde jako hodně zvláštní tah, ale OK, čtenáře tak můžou nasměrovat. Ale radši bych toto směřování viděl v předmluvě nebo doslovu.
Jestli vyjdou další díly, rád pořídím.

15.05.2018 3 z 5


Smrtonoš Smrtonoš J. M. Troska (p)

Vím, že je to klasika a tak dále, ale nemůžu si pomoct - s Verneovkami problém nemám, s Válkou s nebem od Trosky ano. Opravdu, on vrší a kupí jednu fantastickou věc za druhou, letmo se něčeho dotkne a frčí dál. Takže román sice má spád, na občas zastaralý jazyk si taky zvyknete. Ale těžké je, když se nemohu ztotožnit ani s jedním hrdinou (a to tam jsou tři).

Promiňte, ale když přiletím na cizí planetu a při prvním setkání s jejími obyvateli se na jednoho z nich vrhnu, strhnu mu šaty, osahávám ho jak veterinář psa na prohlídce, pak ho zvednu do vzduchu, abych si ho potěžkal, tak bych se pak neměl divit, že mě domorodec kousne do ruky. A reakcí našich hrdinů je, že se pustí do bitky, ve které navíc tomu obtěžovanému domorodci utrhnou hlavu! To nejsou vědci, to jsou blbci. Takže takhle ne.

Přečtěte si Trosku, dokud si užíváte bezstarostného dětství, po letech by mohlo přijít hořké zklamání... :-) Abych jen nehaněl, vzpomínám si z dětství na komiksovou Nemovu říši, ta mě celkem bavila.

10.04.2018 2 z 5


Cesta ke šťastnému dětství Cesta ke šťastnému dětství Catherine Gueguen

Tohle není typická kniha o výchově. Z velké části se dozvíte především o tom, jak se vyvíjí lidský mozek, k čemu slouží jeho části. Následně je předloženo, jak vývoj různých laloků ovlivňuje vývoj dítěte a k tomu dostanete radu, jak byste se jako rodiče (nebo učitel, příbuzný, jakákoliv autorita, která s dítětem může přijít do styku) měli vůči dítěti chovat, aby se jeho mozek dobře vyvíjel a vám vyrostlo šťastné a milující dítě. I pro laika je ta "biologická" část poměrně zajímavá. O výchově jako takové se pak autorka nejvíce rozepisuje až na několika posledních desítkách stran. Kromě teorie uvádí také příklady z vlastní praxe, kdy za ní chodí rodiče s různými problémy spojenými s výchovou dětí.

17.08.2017 4 z 5


Téměř dokonalé štěstí Téměř dokonalé štěstí Maryse Dubuc

Dlouho trvalo, než jsem se nechal přesvědčit. Pak jsem se jednoho dne pustil do prvního dílu a vzhledem k tomu, že tou dobou už bylo k dostání šest dalších pokračování, za pár týdnů jsem se dostal sem. Neuvěřitelný. Jednak kresba, která mě strašně baví, cartooningové přehrávání, přitom ženské postavy s krásně sexy křivkami, druhak propracovaný scénář. Paralelní děje, situace z předešlých dílů, které zde dostávají další rozměr, a hlavně vynikající tragikomická poslední několikastránková kapitola... Propracované postavy. Ironie a sarkasmus, nastavování zrcadla společnosti. Jak říká Oslík ze Shreka, Pupíky jsou jako cibule, mají vrstvy. Smekám, těším se na další pokračování.

20.07.2016 5 z 5


Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Reklamní masáž knihu představila jako něco děsivého, jen pro silné nervy atd. Když čtu komentáře, divím se, proč se tu některé příspěvky pohoršují nad tím, před čím byli čtenáři varováni... Nicméně pro toho, kdo už má nějaký ten thriller a horor za sebou, nepředstavuje kniha nic šokujícího. Krimi zápletka nechystá na pozorného čtenáře překvapivé rozuzlení, na nechuťárny taky natrefíte v x jiných žánrových knihách...

Takže tu máme co? Čtivě napsaný román, kvalitně přeložený, s takřka filmovými střihy. Využití retrospektiv, paralelní dějové linie, vhled do hlavy postav. Hrdinky, jejichž charaktery nám modeluje dvojice autorů-mužů, přitom působí velice, řekněme, žensky, uvěřitelně. A rozjezd do dalších dílů, protože kniha má otevřený konec. K tomu si ještě můžete připočíst pohled na problematiku dětských vojáků, zneužívání dětí, rodinné problémy a jedno velké psycho v podobě vraní dívky, se kterou se život nemazlil.

Žádná z postav to nemá lehké a žádná není černobílá. Možná se vám tedy bude těžko hledat, s kým se ztotožnit. Stráveného času rozhodně nelituji a jsem zvědavý na pokračování.

30.10.2014 4 z 5