Fellini Fellini komentáře u knih

☰ menu

Baudolino Baudolino Umberto Eco

Umberto Eco mě začíná pohlcovat. Krásně se to četlo, a to i druhá část knihy, která pro někoho byla trochu obtížnější. Mě právě více zaujala část druhá, protože se v ní objevilo mnohem více filozofie a faktů, na které jsem neustále čekal. První polovina: neskutečně zábavná a chytrá.
Je to román o novém pohledu na historii, která podle Eca podléhá ''falzifikaci''. Není to myšlenka nijak optimistická. Postmoderna je pro mě boření všech jistot, čili obecností, které jsou vyvracovány a vytlačovány alternativou a pluralitou, takže se nám nedostává objektivnosti. Stejně tak tomu je i v historii, kdy nám Eco dokázal, že není vše tak, jak si myslíme, že "fakta" mohou být různě překroucena.
Autor nás tedy varuje před dalšími (nechtěnými) falzifikacemi budoucích dějin?

24.08.2014 5 z 5


Odysseus Odysseus James Joyce

James Joyce se pro mě po přečtení Portrétu mladého umělce a Odyssea stává absolutním géniem a šílencem. Odyssea jsem četl celý rok s jednou přestávkou, která byla nutná, protože kdybych toto dílo četl v kuse, nebyl bych asi z něj tak nadšený a asi by mě unavil. Tento román je nazýván jako klasický zástupce experimentální a modernistické literatury. S prvním zařazením naprosto souhlasím, s druhým ale nemám tak úplně jasno, protože existuje jeden takový pojem: postmoderna. James Joyce vlastně odkryl část struktury nebo stavby používající se v postmoderním románu, kterou často aplikuje např. Umberto Eco. Už jenom ten název je postmodernistický, protože jde o román s paralelou na Homérův epos (z těchto parelel uvedu např. slepý klavírista, sirény, rozhovor s námořníkem, když se Bloom a Štěpán Dedalus vrací domů...) a postmoderna se vyznačuje mj. tím, že odkazuje na díla dalších autorů. A citací najdeme v Odysseovi spousta a to ne jenom na Homéra, ale také na Bibli, na irské popjevky a říkačky. Dále pak hra s jmény- Dedalus-Daidalos. Další postmoderní prvek: je mnoho cest, jak přistupovat k tomuto románu. Jelikož autor využívá své obrovské znalosti z historie, literatury, cizích jazyků, matematiky může se dílo brát jako takový výlev spisovatelových znalostí. Poté knihu brát jako experiment a obdivovat precizní jazyk a styly jednotlivých kapitol. James Joyce také Odyssea zašifroval do obrovského labyrintu, na který si troufnou jen velcí literární historikové a musím se přiznat, že tuto vrstvu jsem ani nehledal, protože jsem ji považoval za předem prohranou.

Líbilo se mi, že Joyce použil několik postav z jeho předchozích děl a dává tak svému celoživotnímu dílu pevnou ucelenost.

Co se týče experimentů. To byl nejhlavnější důvod, proč jsem Odyssea začal číst. Byl jsem z nich ohromen a nadšen. Spisovatelův talent popsat do nejmenších podrobností každý detail, každou vteřinu jednoho dne jsem si plně vychutnal. Kapitoly psané tak krátkými větami, že často šlo jen o jedno slovo, jsem si vychutnával a na kapitoly s větami dlouhými na stránky jsem pohlížel s obdivem. Poslední kapitola se mnou zatřásla a poznal jsem Joycovu doposud skrytou a do jisté míry také šokující stránku. Ovšem občas mi vadila přílišná délka jednotlivých kapitol, ale i to jsem s někdy i velkou námahou přečetl.

Odysseus se mi stává knihou, ve které je stále co objevovat, stává se pro mě pokladem světové literatury.

18.06.2014 5 z 5


Dvojník - Kniha povídek F. M. Dostojevského Dvojník - Kniha povídek F. M. Dostojevského Fjodor Michajlovič Dostojevskij

První tři povídky jsou neskutečně originální, bavily mě, jsou v nich kořeny psychologické, existenciální, ale expresionistické prózy. Dvojník je existenciální boj jedince vykořeněného ze společnosti, jeho obrovská snaha vše urovnat a nebýt nikomu na obtíž, vyvrcholí v skvěle vygradovaný konec. Povídka Bytná je dusivé psychologické drama, po jejím přečtení jsem se viděl jako hrdina známého obrazu pana Filly-Čtenář Dostojevského. Povídka Něžná je další skvělé dílo, jedná se o perfektně napsanou psychologickou studii. Další povídky mě tolik nenadchly, psychologie se vytratila...spíš to připomínalo takovou naivní realistickou prózu. Za ty tři povídky, které mi vyrazily dech, dávám takovéto hodnocení.

19.03.2014 4 z 5


Svědek Svědek Václav Řezáč (p)

Kniha patří neprávem k dosti neznámým, na rozdíl od např. Černého světla. Václav Řezáč napsal úžasný psychologický román, který je skvěle napsaný, za zmínku stojí výborně popisy prostředí, nálad, ve kterých používá mj. množství personifikací. Z hlediska psychologie postav je román naprosto dokonalý. Je to asi jediná kniha ještě Joycovým Portrétem mladého umělce, kterou chci přečíst ještě jednou.
Doufám, že si kniha najde své čtenáře, protože je velice kvalitní a patří mezi špičkovou světovou psychologickou prózu.

04.07.2013 5 z 5


Vteřiny věčnosti Vteřiny věčnosti Ladislav Klíma

Skvělý výbor z díla nejzajímavějšího českého literáta Ladislava Klímy. Ten, kdo se chce s tímto spisovatelem-filosofem seznámit, doporučuji tuto knihu, obsahuje totiž jak jeho filosofické dílo, tak beletristické. Z toho beletristického bych vyzdvihl hlavně povídky Slavná Nemesis a Jak bude po smrti.

08.06.2013 5 z 5


Portrét mladého umělce Portrét mladého umělce James Joyce

Tato kniha byla mé první setkání s Jamesem Joycem. Kniha se nečte moc lehce, protože děj je v nějakých scénách zpřeházený, ale to do moderny patří. Zde totiž začíná experimentovat s chronologií děje aj. Je zde vidět, že Joyce je jeden z nejlepších světových spisovatelů a to hlavně díky technice jako jsou jeho díla napsaná. Kniha obsahuje několik velice dlouhých scén (např. kázání), které mě naprosto uchvátily. Je to zásadní dílo moderní literatury.

07.05.2013 5 z 5


Utrpení knížete Sternenhocha Utrpení knížete Sternenhocha Ladislav Klíma

Kniha je to skvělá a děsivá, často se dotýká i perverzí. Podle mě nejlepší kniha Ladislava Klímy, kterou budete buď nenávidět, nebo obdivovat. Já se přiřazuji k té druhé skupině. Je to zapomenuté geniální dílo stejně zapomenutého autora. Celá kniha je napsána skvělou Klímovou technikou, která je na hranici mezi prózou a poezií.
Nedoporučuji lidem, kteří požadují od knihy uvolnění a příjemnou zábavu, ti by se jí měli raději vyhnout.

03.05.2013