Dzoglik Dzoglik komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Před cca 17 lety jsem knihu četl poprvé a od té doby akorát několikrát dokola viděl film. Teď sem jí dočetl podruhé a BUUUM. Najednou mám pocit že film absolutně nemůže dávat smysl někomu, kdo knihu nečetl. Daleko více se zde zabředává do reálií a faktů o kouzelnickém světě, které pro pochopení všech souvislostí ve filmů dost chybí. Mimoto je skvělé jak stím že stárnou hrdinové knihy, se kniha obsahově a jazykově posouvá aby byla stále přístupná svým čtenářům a nezůstala jen pouhou pohádkou.

11.12.2021 4 z 5


Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Tajemná Komnata nabízí proti prvnímu dílu víc kouzelnického světa, víc napětí, víc humoru (hlavně díky postavě Lockharta), víc Malfoyových a míň Dursleových (ku prospěchu věci). Nad obyčejnou pohádku knížku pozvedá i téma "Mudlovských šmejdů" (takového kouzelnického rasismu), které se zde otvírá. Výtku mám k technické stránce knížky u mého vydaní, a to ke spoileru na vnitřní straně hřbetu knihy, který odhaluje tajemství jež se rozplétá celou knihu. Děj jsem už při čtení znal takže sem o nic ochuzen nebyl, ale kdybych knihu četl prvně asi by mně to vadilo. To je ale detail, který pochybuju že bude vadit dětem.

26.01.2021


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Je tomu 19 let (tehdy ještě ne-čtenář), kdy mi knihu před spaním přečetl táta. Od té doby jsem knihu neotevřel, a příběh Harryho Pottera si nesčetněkrát připomněl filmem. Jsem moc rád že jsem se ke knize po téměř dvaceti letech opět vrátil, jelikož příběh je chytlavý, děj pěkně odsýpá, nic mi nepřijde navíc, naopak bych ocenil ještě větší představení kouzelnického světa. Jako malý čtenář bych knihu ohodnotil plným počtem bodů, pohledem dospělého čtenáře jednu hvězdu srážím, protože mi občas pár věcí vadilo (například až moc velký stereotyp postav jako jsou Dursleovi). Nicméně to nemění nic na tom, že je to skvělá kniha.

26.12.2020 4 z 5