Clumsy Clumsy komentáře u knih

☰ menu

Deník tramvajačky Deník tramvajačky Karolina Hubková

Kniha mi dala dlouho hledaný pohled do každodenního života tramvajáků a tramvajaček. Je opakem neosobních technických záznamů, naopak je velmi niterní a upřímná. Výzvy a boje, jaké autorka popisuje, se dají vztáhnout na prakticky jakoukoli profesní i životní pozici. Lze tak s autorkou sympatizovat ve snaze nedat na nenávistné reakce a celkově názory ostatních, jít si za svým snem, vytrvat i přes hnusy a být sama sebou, hrdá na svůj osobitý styl. Učit se žít. Kniha rozhodně není omezena na kabinu tramvaje. Cítila jsem z ní za mě velmi pozitivní a důstojný feministický podtext, ať už co se týče svědectví o společenském pomlouvačném přístupu k ženám majícím původně mužská povolání či ženám ve vysoké pracovní pozici, nebo odhalení silných ženských témat, jakým je bolestivá cesta za vytouženým miminkem. S přečtenými stránkami rostl můj obdiv a sympatie k paní Hubkové. Někde okolo pasáže, kde se dovídáme, že se zúčastnila i automobilových závodů, jsem si pomyslela: Tohleto je zatraceně hustá ženská.

05.01.2024 4 z 5


Pražský (k)rok Pražský (k)rok David Černý

Perfektně odpočinková četba. Někoho mohou rušit emojis použitá v textu, na mě na druhou stranu působila hřejivým prosluněným dojmem. I díky nim z textu promlouvá osobnost autorky. Kniha je plná funfactů a velmi povedených fotografií, jako i podobně odpočinkový autorčin Instagram. Vhodné jako dárek pod stromeček pro každého sebemenšího nadšence téměř jakékoli věkové kategorie.

05.01.2024


Majonéza k snídani Majonéza k snídani Markéta Lukášková

Tak tohle mi bylo hodně blízký. Čte se to jedním dechem.

06.08.2023 5 z 5


Pod šeptajícími dveřmi Pod šeptajícími dveřmi TJ Klune (p)

Tematicky těžší a za mě autorsky ještě vyspělejší než Dům v blankytně modrém moři. Kouzelnej doják, průběžně příjemně odlehčovaný. Děj zde narozdíl od Domu již od počátku pádí a je plný zvratů. Stejně jako v případě Linuse Bakera z Domu tu autor užívá prudký, až fantasticky - nereálně - otočkový vývoj hlavní postavy. Vypravěčské schopnosti, především v dialozích a popisech prostředí, jsou přinejmenším inspirativní.
"Běž. Běž, kam potřebuješ jít. Do středu země. Ke hvězdám. Na měsíc a podívej se, jestli je opravdu ze sýra."
Těším se na další autorovu knihu a na to, až si všechny přečtu v originále.

28.07.2023 4 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Moderní, hodně současné fantasy. Děj se rozjíždí relativně pomalu, ale od přibližně poloviny knihy je vyloženě napínavý. Líbily se mi autorovy metody (např. zachycení, o čem se v daný okamžik zpívá v písni, která hraje), byť si je v mých očích lehce zkazil tím, že je během knihy použil příliš mockrát. Nedokážu říct, kterou z dětských postav jsem si oblíbila nejvíc, což je dobrá známka, všechny jsou osobité a více nebo méně promyšlené. Opakovaně mě napadalo, že by bylo úžasné tuto knihu zpracovat filmově - zvlášť scéna s Lucyho noční můrou by podle mě obstála, nebo by se na ní tvůrci především vyřádili. Pokud by k mnou povzneseně představovanému zfilmování došlo, hlavní částí soundtracku by musela být písnička Gold od Owl City. Je dechberoucně podobně magická.

27.07.2023 4 z 5


Nebe pod Berlínem Nebe pod Berlínem Jaroslav Rudiš

Kromě metra jakožto v literatuře nevídaného hlavního tématu jsem ocenila vypravěčův smysl pro detail. Čte se to velmi dobře, text přímo teče vpřed. Sedlo mi to i proto, že podzemní dráhy miluji. Teď po dočtení si toužím udělat sólo výlet do Berlína, na dva tři dny, a jen tou tamější jezdit sem a tam a navštěvovat zmíněná místa. Krásné je i to, že jsem si knihu objednala omylem - sháněla jsem o dost novější Hvězdy nad Berlínem, které jsem zběžně zahlédla u kamarádky, ale když jsem se ocitla v knihkupectví, název jsem popletla s tímto, s jakým jsem se už předtím setkala taky. Bylo to pozitivní, protože jsem se do toho, totiž do Nebe p. B., pustila bez potuchy, o čem bude, a to bylo tak osvěžující, že to - nečíst si předem anotace - začnu dělat častěji. Atmosféra té knihy je předaná povedeně, je těžká jako bouřkovej mrak za dusna, a přesto je kniha jako celek spíše odpočinková. Je příjemná během té doby, co ji čtete, ale v hlubších detailech bohužel do velké míry - a smutně rychle - zapomenutelná.

27.07.2023 3 z 5


Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku František Hrubín

Nevěřila jsem chvále, a neuvěřila bych, že tomu dám plné hodnocení, dokud jsem nepřečetla. Líbí se mi, jak pan Hrubín po celou dobu používá repetici, člověku se tak slova opakovaně zarývají pod kůži i zůstávají na ní jako pyl, poprašek, a on je hltá a klouže očima po řádcích se zvědavostí, jaké zvraty a jaká přeházení přijdou tentokrát a k jakému dojde vyvrcholení. "Život je dar nad mé síly." Františku Hrubínovi se vlastně duchem klaním už od dětství.

12.07.2023 5 z 5


Cyráno de Bergerac Cyráno de Bergerac Edmond Rostand

Cyrano je jednou z mých nejoblíbenějších literárních postav. Kdo (po)zná, může se dovtípit proč.

09.07.2023


Pohádková čítanka Pohádková čítanka Eduard Petiška

Nejradši jsem měla poslední, nejdelší povídku Koláček. Budila ve mně podivný stesk a melancholii.

28.04.2023 4 z 5


Jak udělat revoluci: Zápisky z trestanecké kolonie Jak udělat revoluci: Zápisky z trestanecké kolonie Naděžda Tolokonnikova

Moje výrazně nejlepší knižní investice za dost dlouhou dobu. Miluju čtivost týhle věci, miluju kulturní reference v ní obsažený, miluju, jak inspirovaně, motivovaně a podivně osvěženě se člověk při čtení cejtí. Za pajzku v Levných knihách tolik radosti, tolik vzácnosti.

25.04.2023 4 z 5