Chris97 Chris97 komentáře u knih

☰ menu

Teorie a terapie neuróz Teorie a terapie neuróz Viktor Emil Frankl

Tato kniha je takový základ nauky logoterapie. Dozvíte se tady asi to nejdůležitější z logoterapie - tj. princip a myšlenky, které stály při založení této Třetí vídeňské školy psychologie; dále tu naleznete, jak se logoterapie využívá v klinické psychologii/psychoterapii (tj. terapie tzv. paradoxní intencí a dereflexí) a také spoustu zajímavých citátů. Ne nadarmo nese kniha podtitulek “Úvod do logoterapie a existenciální analýzy.

Celou knihu doprovází řada kazuistik z Franklovy praxe (popř. z různých prací, anebo z praxe Franklových kolegů, logoterapeutů), které se někdy v knize zjeví i dvakrát, takže si je připomenete, ba podruhé už můžete dopředu předpovědět, jaká metoda se klientovi nabídne, četli jste-li pozorně.

Taková nevýhoda této knihy je asi 70-100 stran o neurózách a psychózách - jejich vzniku a klasifikaci atd., které asi i nadšený laik tak polopaticky přelouská. Jsou dle mého názoru spíše už pro odbornou veřejnost a těžce se to četlo (hlavně ty psychózy).

Celkovou zkušenost hodnotím pozitivně. určitě to nebyla ztráta času ani peněz.

19.02.2024 5 z 5


Netterův anatomický atlas člověka Netterův anatomický atlas člověka Frank H. Netter

Nádherné, ale k*rva drahé. :-) Je to přehledné, vše je popsané a jsou tam dokonce i nějaké tabulky do kliniky.

12.08.2023 5 z 5


Lékařská mikrobiologie: repetitorium Lékařská mikrobiologie: repetitorium Roman Štícha

Velmi pěkná kniha. Příjemně se z ní učí. Kniha je barevně členěná a text je přehledný. Ano, mikra je stále ten proslulý telefonní seznam, kde každá breberka má svůj příběh a svoje vlastnosti, ale této učebnici se podařilo jejich pohádky pěkně popsat. Dovolím si říct, že je to asi nejlepší mibi učebnice.

Je tam i kapitola o SARS-CoV-2 (náš milý nádherný Covid). :-) Až tak jsou autoři promptní.

12.08.2023 5 z 5


Lékařská mikrobiologie obecná Lékařská mikrobiologie obecná Miroslav Votava

Pěkně napsaná kniha o mikrobiologii. Mi osobně se velmi příjemně četla. Jenom musím podoktnout, že stáří se na knížce začíná pomale projevovat. Speciální mikra je na tom ještě o trochu hůře, avšak i v této knížce jsou zastaralé části - např. ATB. Ty přeskočte a učte se z jiných mladších zdrojů

V knize jsou pěkně zpracované tabulečky, ale bez alespoň tří zvýrazňovačů se v knížce ztratíte, neboť je to souvislý text. Bral bych tuto knížku do ruky jako nějaký sekundární zdroj informací.

12.08.2023 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Milý příběh o Malém princi, který si žil na své malé planetce a vydává se na cestu. Během cesty potkává různé lidi - Lampaře (dělá svou práci, i když postrádá smysl), Pijana (pije, aby zapomněl, že se stydí, že pije) či Domýšlivce (narcis). To jsou lidé, s kterými se setkáváme, ba i někdy stáváme, i my samotní.

Je to filozofická, útlá knížka, z které si každý vezme to, co chce. Myšlenek mezi řádky je nepočítaně moc.

23.04.2023 5 z 5


Smrt krásných srnců / Jak jsem potkal ryby Smrt krásných srnců / Jak jsem potkal ryby Ota Pavel

Vzpomínky na tatínka Leo Poppera, s nadsázkou pábitele, starostlivého otce, který se nového nebojí a zkouší různé věci.

23.04.2023 5 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Knížku jsem četl jako náctiletý a sem tam jsem se s Holdenem v jeho mentálních obrazech sešel. Možná ho někteří dospěláci moc neberou a dívají se na jeho chování spíše jako "ten starší sourozenec". Holden je inteligentní a citlivý, ale snaží se působit tak trochu cynicky, dospěle. Čmuchá kolem sebe, zkouší a hlavně vše komentuje. A toto přesně dělají i dnešní teenagers.

23.04.2023 4 z 5


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Prostě bomba! Co k tomu dodat, Dostojevskij to opravdu umí.

23.04.2023 5 z 5


Nervové buňky a jejich svět Nervové buňky a jejich svět Miroslav Orel

Tato kniha se dá charakterizovat jako základy neurověd. Dozvíte se tu nejdůležitější informace o nervech, jejich stručné anatomii a fyziologii, a o mozku - tedy o centrální nervové soustavě - i o vlivech externích/interních na ně působící. Vše je proloženo zajímavými poznámkami autora a přehlednými ilustracemi.

Myslím si ale, že je kniha dost obsáhlá pro psychology či pedagogy, na které se autor odkazuje již v prvních stránkách textu, a učebnice psychologie Atkinsonové a Hilgarda, kde je také neurobiologická část, by udělala to samé, akorát méně bolestivě.

Knihu bych tedy doporučil především zapáleným zájemcům o biologii člověka a studentům nelékařských zdravotnických oborů. Pro mediky mám smutnou zprávu - potřebujete větší kalibr typu Základy neurověd od Myslivečka. :-)

14.08.2022 5 z 5