Teorie a terapie neuróz

Teorie a terapie neuróz https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424832/bmid_teorie-a-terapie-neuroz-xO5-424832.jpg 4 5 3

Po obecném výkladu neuróz autor dělí duševní poruchy na endogenní psychózy, psychosomatická onemocnění, funkční onemocnění a neurózy reaktivní, iatrogenní, psychogenní, noogenní a kolektivní. Výraz „noogenní neurózy“ odráží Franklovo přesvědčení, že i problémy duchovního rázu či existenciální krize se mohou zdát zdrojem neurotických obtíží. Kolektivní neurózy zase znamenají neurotické poruchy typické pro ducha doby, v níž daný člověk žije. V druhé části knihy autor představuje dvě hlavní metody léčby noogenních neuróz – logoterapii jakožto terapii vycházející z duchovních zdrojů a existenciální analýzu coby terapii zaměřenou na duchovní oblast a na osobní duchovní existenci. Kniha je doprovázena mnoha kazuistikami.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Zdraví
Vydáno: , Portál
Originální název:

Theorie und Therapie der Neurosen , 1956


více info...

Přidat komentář

Chris97
19.02.2024 5 z 5

Tato kniha je takový základ nauky logoterapie. Dozvíte se tady asi to nejdůležitější z logoterapie - tj. princip a myšlenky, které stály při založení této Třetí vídeňské školy psychologie; dále tu naleznete, jak se logoterapie využívá v klinické psychologii/psychoterapii (tj. terapie tzv. paradoxní intencí a dereflexí) a také spoustu zajímavých citátů. Ne nadarmo nese kniha podtitulek “Úvod do logoterapie a existenciální analýzy.

Celou knihu doprovází řada kazuistik z Franklovy praxe (popř. z různých prací, anebo z praxe Franklových kolegů, logoterapeutů), které se někdy v knize zjeví i dvakrát, takže si je připomenete, ba podruhé už můžete dopředu předpovědět, jaká metoda se klientovi nabídne, četli jste-li pozorně.

Taková nevýhoda této knihy je asi 70-100 stran o neurózách a psychózách - jejich vzniku a klasifikaci atd., které asi i nadšený laik tak polopaticky přelouská. Jsou dle mého názoru spíše už pro odbornou veřejnost a těžce se to četlo (hlavně ty psychózy).

Celkovou zkušenost hodnotím pozitivně. určitě to nebyla ztráta času ani peněz.

ismael
20.11.2019 5 z 5

kvalitní jako jiné autorovy práce. tahle je navíc velmi systematická.


Shindo
18.11.2019 4 z 5

Logoterapia v kocke. Ako všetky Franklove knihy výživná a zaujímavá, písaná však miestami náročnejším jazykom (a tu a tam prepletená nejakým latinským citátom).

Doslov doc. Balcara (v najnovšom vydaní z Portálu) celkom potešil. Prekvapilo ma, že v Čechách podľa neho existujú dve vetvy logoterapie - jedna vychádzajúca od Lukasovej, druhá od Längleho, od ktorého sa neskôr sám Frankl dištancoval, pretože to, čo Längle robil už nebola logoterapia ako ju pôvodne zamýšľal Frankl. V Čechách (a na Slovensku) je paradoxne známejšia "nefranklovská" vetva logoterapie, o existencii tej druhej som dodnes nevedel.