Lékařská péče o duši

Lékařská péče o duši https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36462/lekarska-pece-o-dusi-36462.jpg 4 29 2

Kniha je kultovním dílem tzv. logoterapie - léčbou smyslem. Moderní psychoteraupetická metoda je v publikaci vyložena nejsystematičtěji a nejinstruktivněji v obecném i specifickém plánu.

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Cesta
Originální název:

Ärztliche Seelsorge Grundlagen der Logotherapie und Existenzanalyse , 1992


více info...

Přidat komentář

Pavlaj
21.04.2021 4 z 5

Kniha, která se nedá přečíst, je potřeba ji studovat. Některé její části jsou velmi odborné a určené pro psychiatry/psychoterapeuty, takže je otázka, jestli by ji laik měl vůbec hodnotit. Nicméně i když nejsem odborník, většinu jsem byla schopná pochopit. Frankl se mi líbí tím, jak propojuje psychologii s filozofií a lituji, že nemám na hlubší studium víc času, protože musím vrátit do knihovny.

Chmur
10.07.2017 1 z 5

Pro mě osobně obrovské zklamání. Četl jsem životopis V. Frankla a mám respekt k tomu, čím vším si musel v životě projít. Určitě to byl velice silný a v mnoha ohledech obdivuhodný člověk. Lékařská péče o duši je však z mého pohledu velice slabá kniha. Jedná se o velice těžké čtení, k jehož plnému pochopení potřebuje člověk hluboké znalosti z oblasti filozofie. Navíc mnohé Franklovy argumenty stojí na vodě. Například: "rozmnožování nemůže být smyslem života, neboť každý rod spěje ke svému konci" (volně parafrázováno). Jak mohl Frankl vědět, že každý druh či rod spěje ke svému konci? Některé rody organismů jsou tu desítky milionů let a nikdo z nás nezná budoucnost lidstva. Vůbec zajímavý pohled je na to, kdo nebo co vlastně určuje smysl života? Jsme to my jako jednotlivci, příroda, církev nebo V. Frankl? Autor se často chová jako kazatel, který něco káže, ale nepříliš vysvětluje a vychází z toho, že mu budou prostě lidé věřit. Možná jsem příliš omezený, egoistický či hloupý, ale mě osobně Frankl rozhodně nepřesvědčil.