Utrpení z nesmyslnosti života

Utrpení z nesmyslnosti života https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282148/mid_utrpeni-z-nesmyslnosti-zivota-6sn-282148.png 4 35 10

Kniha obsahuje přednášky z let 1957–1975, v nichž se jako červená nit táhne otázka člověka po smyslu života. Viktor Frankl je přesvědčen, že utrpení z pocitu hluboké nesmyslnosti a ochromující prázdnoty života je specifickou nemocí naší doby. Vytvořil proto terapeutickou koncepci, s jejíž pomocí toto existenciální vakuum úspěšně léčil. V této knize dává nahlédnout do svého myšlení i praxe a na mnoha příkladech ukazuje, jak se dá utrpení z nesmyslnosti života léčit. „Názory, které profesor Frankl zastává v této a dalších svých knihách, znamenají nejdůležitější přínos pro obor psychoterapie od časů Freuda, Adlera a Junga. A jeho styl je mnohem čtivější.“ (Sir Cyril Burt, předseda British Psychological Society). „Tento svazek je tak zhuštěný, tak prodchnutý žhoucím humanismem, tak bohatý na dokumentaci a jeho kritické postoje jsou tak uvážlivé, že zasluhuje podrobnou četbu stránka co stránka.“ (Annales Médico-psychologiques).... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Das Leiden am sinnlosen Leben , 1977


více info...

Přidat komentář

kacaabba
05.09.2022 4 z 5

O jednu hvězdičku méně do plného počtu nedávám nutně proto, že by to nebylo super super - vždyť koneckonců kniha přináší určitý, mně pochopitelný, psychologicko-filozofický náhled na svět, ale že jsem některým přednáškám pro odbornou veřejnost už nedokázal porozumět. A také proto, že, jak sám připouští, je jeho silný zážitek z koncentračních táborů dosti určující v tom, jak vidí svět i po válce. Což alespoň mne přišlo dosti působivé, ale již ne nutně aktuální, jako v letech jeho přednášek. Možná jen špatně vidím a slyším, ale mnoho lidí už dnes nemá osipky z pocitu nesmyslnosti života (ale naštěstí ještě řada lidí ano).

Janadvorackova
11.02.2022 5 z 5

Až se divím tomu, že jsem to pochopila -:))).
Na vlastních malých i velkých "problémech" poznáte, co jste zač. Ve zkratce.
Co je to smysl života? Má definici dobro a zlo? Co je vůle k smyslu? Je nutné mít plán do budoucna, abyste mohli přežít přítomnost? Jak důležitá je společnost pro jednotlivce a opačně. A co vede materiálně a sociálně zajištěné lidi k sebevraždě? Musí mít smysl i utrpení?
Jak vnímali budoucnost lidé, kteří přežili koncentrační tábory...

V průběhu vlastní prosté existence, v mnoha situacích jsem si na některé otázky, i když jinak položené, už dávno odpověděla. A teď znovu.


pablito
09.10.2021 5 z 5

Nadčasové dílo. Odborné pojednání nejen pro pomáhající profese, ale pro všechny milovníky V. E. Frankla.
"Náplně smyslu života může být dosaženo buď utrpením, nebo tvorbou."

Kee
29.07.2020 4 z 5

Franklova fascinace filosofií je v jeho smýšlení i teorii znát. Jelikož hovoří o smyslu života, pohybuje se na poměrně vysoké rovině abstrakce, která nemusí být každému srozumitelná. Jeho odpovědi na otázky života jsou prodchnuté moudrostí, především jeho náhled na fenomén utrpení.
Ve výboru přednášek se mnohokrát vymezuje vůči adoraci a dezinterpretaci psychoanalytického smýšlení. Zajímalo by mě, zda Frankl ve své době opravdu musel tak ostře pozvednout hlas, aby jej bylo v odborné společnosti slyšet. Kritika je to nicméně oprávněná.
Přestože se psychoanalýza považuje za dinosaura psychologie, stále si od Freuda a jeho pokračovatelů odnáším podnětné myšlenky. Osobně se domnívám, že je vždy potřeba brát v úvahu kontext a životní okolnosti, z nichž velikáni psychologie vzešli. Možná právě proto má Viktor Frankl tolik, co nabídnout.

cuzan
25.09.2019 3 z 5

Chvílemi pro mě bylo utrpení to číst, opakované vrácení se k Freudovi, Adlerovi, Jungovi, a celková kritika psychoanalýzy pro mě byla navíc. Zaujaly me paradoxní intence, ale domnívám se, že to je věc psychoterapie z minulého století, nějak si nedokážu představit, že začnu říkat svým pacientům "tak běžte a ukažte všem jak umíte chlastat/smažit/sazet." Co mi ale přišlo super bylo závěrečné srovnání Franklova přístupu s myšlenkami jiných filosofů.

hu_87
17.06.2019 5 z 5

Delší, delší... mohlo to být klidně o nějakých 200 stránek delší.
5 hvězdiček, pominu to že je knížka žalostně tenká.

Shindo
28.03.2018 5 z 5

Franklove knihy sú silné a často náročné na pochopenie, ak to však človek vydrží, dajú mu veľa. Navyše to pre mňa nie je bežná psychológia no knihy, do ktorých Frankl zakomponoval osobnú skúsenosť s utrpením v koncentráku, aj ja som po jeho tvorbe siahol, ked mi bolo ťažko a dodalo mi to odvahu.
Po čase, ked som sa do knihy začítal, sa mi už čítala celkom ľahko.

"Utrpení" je v podstate logoterapia v kocke. Potešila ma kritika psychoanalýzy a krátky zoznam princípov logoterapie, prirovnávanie Frankla k rôznym filozofom, ktorí ho ovplyvnili som už nemusel.

marek0086
18.12.2017

Jak je u Frankla zvykem, velmi náročné a místy těžko srozumitelné dílo - alespoň pro laika....ale i přesto musím hodnotit pěti hvězdami.
Je to kniha, u které člověk tiše přehodnocuje svůj život, priority a to jak doposavad nahlížel na smysl.
Co mi vadilo, byla zdlouhavá kritika Freuda a Adlera. Psychologie holt není exaktní věda, a tak je občas nutné se oproti někomu/něčemu vymezit.....knihu mohu vřele doporučit.

Ivy_9
11.07.2017 5 z 5

Skvělé, skvělé, skvělé!

Delicius
04.11.2016

Tuto knížku jsem stihl přečíst v tramvajích a autobusech MHD během dvou dnů. Většinou mi stačila jedna jízda na jednu přednášku, tak takový příjemný zabiják času.
Nicméně- ta hromada kritiky psychoanalýzy mě už nudila, možná v té době bylo aktuální kopat do psychoanalýzy, dnes to považuju za kopání do umírajícího psa.
Jazyk, jakým je kniha napsaná mi nevyhovoval, byl až moc a moc odborný, několik pasáží jsem musel pracně louskat, a šlo by to říct jednodušeji! Viz třeba Jungovy přednášky, které jsou těžké na pochopení jen obsahem- nikoli slovy. Mohl to být fajn úvod k celému Franklovu dílu, ale takhle...