chovanec chovanec komentáře u knih

☰ menu

Jak vystoupit z EU Jak vystoupit z EU Petr Mach

Stručná a krátká kniha, která doplňuje mnoho střípků a souvislostí do celého obrazu o evropské unii, vstupu ČR a působení různých dodnes aktivních politiků a politických stran. Už předem jsem však byl euroskeptik. Kniha je už online zdarma k přečtení, kéž by si ji přečetlo co nejvíce lidí.

02.04.2024 5 z 5


Zen a umění údržby motocyklu Zen a umění údržby motocyklu Robert Maynard Pirsig

Jsem s knihou velice spokojen, pomohla mi lépe pochopit termín "kvalita" a byl to životní průlom / pomohla mi v životní cestě. Divím se, že ostatní komentáře kvalitu nezmiňují, když to bylo nosné téma knihy. Chápou vůbec češi kvalitu? Nezaměňuje se spíš kvalita za kvantitu? Češi jsou asi spíš citliví na cenu, takže si potrpí na slevy v supermarketu, kde platí hodně (kvantita) za malou cenu. Nicméně kniha tohle téma míchá s životní cestou autora a motocykl je tam spíš náhodou. Takže nejedná se o dílenský manuál, i když ten, kdo něco tvoří, tu najde hodně dobrých rad.

27.03.2024 5 z 5


Jak dosáhnout souhlasu - Zásady úspěšného vyjednávání Jak dosáhnout souhlasu - Zásady úspěšného vyjednávání Roger Fisher

Knihu jsem četl 2x a změnila můj pohled na život. Dokonce jsem ji i daroval svému šéfovi v naivní víře, že s ním půjde lépe vyjednávat (nešlo, lepší je najít jiné a kompatibilní lidi, než měnit ty stávající nekompatibilní). Jsou zde krásně popsané základní principy vyjednávání i s příklady. Je to už trochu starší kniha, takže se mezitím našli lidé (např. Chriss Voss - Never Split The Difference), kteří tvrdí, že kniha je už zastaralá. Ne, tyhle principy jsou nadčasové a ti kritici jsou hochštapleři. Je to, jako kdyby tvrdili, že je zastaralá gravitace. Nejvíce mi přijde smutné, že dodnes i ti nejvyšší představitelé států vyjednávají pozičně ve stylu: "denacifikace Ukrajiny" nebo "vrátit Krym" - čili handrkují se a válčí, místo aby jednali o svých podstatných zájmech.

27.03.2024 5 z 5


Na volné noze Na volné noze Robert Vlach

Někdy v životě nejde o to být ten nejlepší, ale být první. Robert Vlach je asi první, kdo v ČR napsal lidsky srozumitelnou knihu o podnikání na volné noze. Je to naprosto kritické téma a jsem hrozně rád, že přibližuje člověku alternativy k bezduchému a otrockému modelu zaměstnání. Na druhou stranu se nejedná o žádnou "bibli". Autor píše z vlastní specifické zkušenosti a skutečnosti, takže některé pro mě klíčové oblasti nerozepisuje (a že těch klíčových oblastí, o kterých jako absolvent státní školy vůbec nevím, je), někde zase jde až příliš do detailů a jednotlivostí (např. rady a doporučení o konkrétním softwaru na emaily). Věci, které skutečně člověk potřebuje na začátku (byrokracie, účetnictví), tam nejsou vůbec - jako kdyby to byla samozřejmost. Přitom v tomhle státě podnikat je na hlavu.

27.03.2024 3 z 5


Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh Arnold Schwarzenegger

Do mého života tahle kniha přišla přesně ve chvíli, kdy jsem asi potřeboval trochu egoismu a péče sám o sebe, čehož je Arnold perfektní vzor. Zvlášť popis jeho začátku byl strhující. Cením si jeho upřímného přiznání, že používal steroidy. Zato druhá polovina knihy, kde píše o politice, je naprostý brak a žvást.

27.03.2024 3 z 5


Cesta k vítězství Cesta k vítězství Jack Welch

Na knize se mi líbí především začátek, kde popisuje 2 základní principy managementu: upřímnost a diferenciace = což jsou v podstatě principy volného trhu či kapitalismu. Kritizuje současný management, který se těmito principy neřídí - s tím souhlasím na 100%. Čím dále jsem ale četl a čím více jsem se dozvěděl o osobě autora, tím méně se mi líbila knížka i on. On si totiž protiřečí v některých pro mě velice důležitých bodech. Např. mluví o tom, že by práce měla být hlavně zábava a musí člověka rajcovat - na jiném místě zas doporučuje nikdy nedávat výpověď, ani kvůli špatnému šéfovi, píše: „working for a difficult job is your problem and you must solve it“. On sám přitom do GE šel kvůli penězům a ještě jako mladý manažer chtěl dát výpověď - přemluvil ho jeho nadřízený, který v něm uviděl potenciál = jinými slovy: měl dobrého šéfa. Píše taky, že „work-life balance“ je pouze lákadlo na recruiting brožurách, čímž sám popírá první princip, o kterém píše - upřímnost. A do třetice si taky nemyslím, že je zas takovým zastáncem volného trhu, protože obhajuje institut státu, který popírá dobrovolnost a je založený na víře v autoritu, a taky celý život strávil v jednom z největších korporátů světa. Přímo se podílel na znečištění světa plasty - jako mladý inženýr dělal výzkum nových plastů. Vydělal hodně peněz, ale za co? Nevím, ale rozhodně ne za dobré knížky - tady spíš vaří z vody.

27.01.2024 1 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Na jednu stranu je to čtivá knížka, co člověku přiblíží filozofii a vnitřní hygienu, na druhou stranu je na ní vidět, že autor přečetl pár jiných knížek a jen jejich poselství takzvaně "regurgitoval" - přežvýkal a nově zabalil - a ani je neozdrojoval. Navíc knížce dal "clickbaitový" a naprosto zavádějící název.

14.01.2024 3 z 5