Blochin Blochin komentáře u knih

☰ menu

Malí bohové Malí bohové Terry Pratchett

Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum. Jo když máte v hrsti jejich testiculos, budou Vás následovat.

Om, Bruta, Didactylos, Urno, Tyran, Svatkup, Sv. Paznehtul s Angusem, Kohl-Lik Aťtratím, diákon Hrotek, Lu-Tze, SMRŤ a démonický Vorbis.

Kniha o malých bozích s Velkými a charakterově jasně a krásně danými postavami.

Vynikající Kantůrkův překlad.

Dám si zelený jogurt, na špejli.

21.02.2024 5 z 5


Všechno je jinak Všechno je jinak Irena Jirků

Jedná se o opravdu vynikající knihu, která popisuje neobyčejný životní příběh. Čte se doslova jedním dechem, dokáže čtenáře pobavit překrásným humorem, donutit ho k zamyšlení, motivovat ho a povzbudit. Naprosto souhlasím s předmluvou profesora Kouteckého, tato kniha by měla být zařazena mezi povinnou četbu.
"Po každém pádu je třeba se zvednout a pokračovat za daným cílem!"
Děkuji.

23.12.2022 5 z 5


Se starou gardou na Peleliu a Okinawě Se starou gardou na Peleliu a Okinawě Eugene B. Sledge

Vynikající svědectví jednoho obyčejného frontového vojáka o tom, jak hrozné byly boje s Japonci v Tichomoří. Bez příkras, se vším marasmem co válka obnáší Sledgehammer servíruje beznaděj i odhodlání USMC forces, od jejich výcviku až do konce bojů v srpnu 1945.

14.10.2022 5 z 5


Čarodějky na cestách Čarodějky na cestách Terry Pratchett

Je to jako když sáhnete po té správné láhvi vína, které má silné kořeněné aroma. Taky ji musíte nechat trošku dýchat. A i tento Pratchettův příběh musíte nechat po otevření trošku "vydýchat".

Putování víly tulipánové, sedmikráskové a ježkové na jejich strastiplné cestě do Genovy přináší řadu vtipných a nezapomenutelných situací, které vyloženě pobaví, příběh však drhne a mnohdy se zbytečně zamotává do všech těch různých pohádek.

Strhla z blízkého stromu kus liány a švihala s ní do vody. Stařenka Oggová o krok ustoupila. "To bys neměla dělat Esme! To by neměla," zadrmolila poněkud poplašeně. Aligátor zuřivě rozvířil vodu a couvl. "Takového přerostlého mloka si můžu mlátit, kdy chci!"
"Můžeš, to víš, že můžeš," uklidňovala ji Stařenka Oggová, "ale možná..., že bys to neměla ... dělat ... tím hadem ..."
Bábi pozvedla kus liány, kterou svírala v ruce aby si ji prohlédla. Středně velký žlutohnědý tygří korálovec se na ni vyděšeně zadíval a na okamžik zapřemýšlel o tom, jestli ji nemá kousnout do nosu.

"Nevěřím někomu, kdo pije rum a kouří dýmku," zamračila se Bábi. "Stařenka taky kouří dýmku a pije cokoliv," upozornila ji Magráta. "Jo jenže to je proto, že je to nechutná stará škatule, " odsekla Bábi aniž by zvedla hlavu.
Stařenka vytáhla dýmku z úst. "To je pravda," přikývla přátelsky. "Jenže když si nevybuduješ ten správný imáge, nejsi nic."

To gumbo je vynikající a Pratchetta za jeho humor nelze nemilovat, přesto tomu ale něco chybí k úplné dokonalosti.

Možná ta konzumace banánového dejjikry při čtení.

31.07.2022 4 z 5


Musaši Musaši Eidži Jošikawa

Monumentální historická fabulace.

Kniha, která se stala zejména v době svého vzniku v Japonsku skutečným fenoménem a určitě hluboce ovlivnila nejednoho císařského vojáka bojujícího za zemi vycházejího slunce.

Růst jednotlivých postav a jejich charakterů v průběhu ubíhajících let je fascinující. Tak vycizelovaná struktura (nejenom dějová) se vidí v knihách jen zřídka.

Takézo Shinmen putuje po bitvě u Sekigahary napříč Japonskem na cestě za zdokonalením pomocí cesty meče. Snaží se objevit samotnou podstatu bytí, definovat svou existenci a přetvořit svoje činy a jednání do skutečné podstaty lidské existence (hledání smyslu života), kterou Jošikawa označuje tak přihodně - transformace ve skutečnou lidskou bytost.

Kniha jako taková obsahuje celou řadu vynikajícím myšlenek, o kterých je vhodné uvažovat i v dnešní době. Krásné básně podbarvují estetickou hodnotu daného díla.

Samotné vyvrcholení celé knihy, které autor graduje v posledních 300 stránkách, považuji za absolutní literární skvost.

Ano kniha jako taková má svoje nedostatky, pro mnohé čtěnáře je její rozsáhlost děsivá a spousty jich odradí už v samotném zárodku, naivita Ocú a její dějová linie v dnešní době působí úsměvně a mnohdy irituje. Nedokončená linie Narai Daizó rovněž mrzí.

"Svět je plný hučících vln. "
"Drobné ryby se vlnám oddávají, tancují a zpívají, ale kdo zná srdce moře, stovky a stovky metrů pod hladinou? Kdo zná jeho hloubku?"

Závěrem bych chtěl poděkovat dr. Tiralovi za jeho vynikající překlad.

19.04.2022 5 z 5


Sekáč Sekáč Terry Pratchett

Jako mnoho knih ze série se i tato vyznačuje svou nevyvážeností. Fantastické momenty a nezapomenutelné pasáže střídají stránky, kde čtenář ztrací svou pozornost a zabředává do rutiny. Mít ta kniha o 70 stran méně a více děje se "Sekáčem", tak by byla vynikající.

Přesto za mě jedna z nejlepších dosavadních knih ze Zeměplochy. Kantůrek svým nezaměnitelným překladem vtiskl a vdechnul Pratchettovskému humoru a filozofii skutečný život i v českém jazyce.

Ten humor je prostě fantastický.

.... Pak na něj zavolal nějaký hlas z temného ústí nedaleké uličky: "Nazdar fešáku! Nechtěl by sis trošku užít?"
"Ano, chtěl!" Odpověděl okamžitě Rumpál Žička, který se v tom světě zázraků doslova utápěl. "Oh, ano! Ano! "
Obrátil se v uličce.
"Do prdele! Já kráva!" Následoval zvuk nohou pádících uličkou pryč.
Rumpál pocítil nesmírné zklamání.

A pak je tu stránka filozofická - existenciální.

Pro mě nejsilnějším okamžikem celé knihy je odchod Rumpála Žičky.
Už mě nepotřebují. Konečně. Svět konečně přestal potřebovat Rumpála Žičku.
Tiše vstal a po špičkách došel ke dveřím.
"Jdu ven, " oznámil společnosti, "a možná se chvilku zdržím."

Odejít ve stylu Lawrence Oatese, to je opravdu hodně silné.
"I am just going outside and may be some time."

02.04.2022 4 z 5