biblista biblista komentáře u knih

☰ menu

Světové mýty Světové mýty Michael Jordan

Pro učitele, školáky i širší veřejnost určitě skvělá pomůcka sehnatelná pouze v knihovně! Jen pozor na to, že obsahově je až moc rozkouskovaná. Hésiodovský řecký mýtus o stvoření světa tak najdete v sekci "Mýty o zrození" (rozuměj: bohů), a nikoli v oddílu "Mýty o stvoření světa". Po přečtení Mýtu o Genesis mám poněkud nedůvěru vůči autorově podání hebrejsko-křesťanských mýtů (ve stvoření světa Hospodinem mužsko-ženský princip nefiguruje, ten začíná až u prvního člověka - muže a ženy; gender bych sem prostě netahal). Zbytek super!

31.08.2023 4 z 5


Encyklopedie literárních žánrů Encyklopedie literárních žánrů Josef Peterka

Kniha po všech stránkách nedostupná. Nelze náhodou hodnotit míru vzdělanosti té či oné společnosti (tj. naší) stupněm dostupnosti titulu, jako je tento? Nakladatel by mohl zvážit nové, studentské vydání. Nejlépe aktualizované (např. u hesla Fantasy není výslovně uveden Harry Potter atd.; doplnit by bylo třeba žánry jako retelling aj. typické pro současné trendy). Monografie je zaměřena literárněhistoricky (výskyt hesel jako Kronika či Básnická povídka, Epos), vývojově. Oceňuji pozornost věnovanou popkultuře; potěšilo mě heslo Přísloví.
A opět jsme u toho: rozdíl mezi slovníkem recenzí a odborným diskurzem akademiků. Tak frekventovaný pojem jako "generační román" tu nenajdeme. Slyšeli jste naopak někdy o gnómě? Úloha na závěr: přečtěte si román Noskové "Bereme, co je" (sice jednopolohový, ale jinak výrazný) a přiřaďte ho k jednomu ze zde nabízených žánrů.

10.05.2023 4 z 5


Kánon západní literatury Kánon západní literatury Harold Bloom

Kniha po všech stránkách nedostupná. Nelze náhodou hodnotit míru vzdělanosti té či oné společnosti (tj. naší) stupněm dostupnosti titulu, jako je tento?

P. S. Bylo by potřeba přeložit a česky vydat titul Haroldova jmenovce "The Closing of the American Mind", ve své době bestseller též věnovaný literárnímu/uměleckému kánonu. Česky je dostupný pouze úryvek ve sborníku věnovanému ideji univerzity.

10.05.2023


Rozumět literatuře: Interpretace základních děl české literatury - 1. díl Rozumět literatuře: Interpretace základních děl české literatury - 1. díl Milan Zeman

Kdysi jsem do ní nahlédl. Obávám se, že je to jedna z těch knih, která je tak chytrá, až se vám nechce si rozebírané knihy sami přečíst; že vám jako čtenáře nenechá žádné místo. Vždyť už všechno víte... Možná jí dám ještě šanci.

10.05.2023


Tři legendy o krucifixu Tři legendy o krucifixu Julius Zeyer

Krásné, jmenovitě ta poslední, slovenská, Samko Pták, o prosťáčkovi, který byl Kristu blíže než sofistikovaní lidé. Pod krucifixem si představte velkou plastiku či montáž kříže v kostele, s rameny, pní a korpusem (=postavou Ježíše Krista).

08.04.2023 5 z 5


Příruční mluvnice češtiny Příruční mluvnice češtiny Marek Nekula

K hodnocení této "brněnské gramatiky" jsem mnohem rezervovanější. Pořídil jsem si ji jako gymnazista s touhou proniknout hlouběji do mateřštiny, zorientovat se. Co mi jako vážnému zájemci o naši řeč bylo nabídnuto? Kupení termínu na termín, text hutný, členění na stránky a paragrafy duplicitní, téměř jako zákoník. Odradila mě. Jako mluvčí a pisatel si potřebujete některé jevy zažít. Vezměme si častý syntaktický nedostatek v tomto: "Stál jsem u vozu lesknoucím se v dešti." Proč je "lesknoucím se" chybné, proč má být "lesknoucího se"? Tohle potřebuje Čech vědět. Zdá se mi, že jako Češi máme až podezřele mnoho gramatik s podezřelým množstvím rozdílných terminologií. Tato gramatika je vhodná tak na Ph.D.

08.04.2023 2 z 5


Pragmatika v češtině Pragmatika v češtině Milada Hirschová

Mm, pragmatika sleduje, jak stejná slova, slovní spojení, výpovědi a promluvy nabývají různých významů a odstínů v různých kontextech. Pragmatiku zajímá funkce promluv: Je to žádost, nebo prosba? výčitka, nebo rada? A otázka pak tedy zní, co si z této vědecké práce vzít do středoškolské výuky češtiny. Bohemisté poraďte.

08.04.2023


Stylistika mluvené a psané češtiny Stylistika mluvené a psané češtiny Jiří Homoláč

Prvotní dojem aktivního češtináře: přetíženost materiálem, roztříštěnost. K tomu nedostupnost na trhu: nelze pořídit ani e-book. Jak rozšířit poznání, není-li dostupné? Je to jako s Biblí před vynálezem knihtisku. / Ale jistě podnětné. / Základní poznatek: místo pojmu "funkční styl" (umělecký, publicistický, odborný aj.) známého z učebnic se tu operuje s termínem "komunikační sféra". Obsah je týž. Publikace se dále snaží postihnout stylistické zákonitosti mluveného projevu: i "mluvení" má svůj styl.

08.04.2023


Školní výpravy do krajiny češtiny Školní výpravy do krajiny češtiny kolektiv autorů

Jsou didaktiky psané pro didaktiky, anebo pro učitele? Protože sám učím, od téhož autora rozhodně doporučuji "Průvodce začínajícího češtináře". To je titul, který by měl být povinný ke zkouškám! A dějepisáři ho češtinářům můžou jen závidět. Ke stažení zde: https://docplayer.cz/68131177-Pruvodce-zacinajiciho-cestinare-stanislav-stepanik-martina-smejkalova.html

01.02.2022 2 z 5