Příruční mluvnice češtiny

Příruční mluvnice češtiny https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167414/bmid_prirucni-mluvnice-cestiny-9JG-167414.jpg 5 34 7

Moderní mluvnice současného českého jazyka je svým zpracováním určena učitelům, studentům všech typů škol, redaktorům, autorům a vůbec všem uživatelům správné a kultivované češtiny. Umožňuje nabýt jistoty o správných formách slov, rozumět významům a funkcím slov, najít nejlepší typ věty pro vlastní sdělení, zvolit správný slovosled, zvolit vždy ten správný výrazový prostředek ke sdělení. Odlišuje spisovné prostředky standardní od hovorových v mluvené komunikaci, slova a spojení knižní a archaická.... celý text

Margherita_N
Margherita_N
12.03.2024 5 z 5

Před státnicemi jsem ji měla přečtenou tam i zpátky, podtrhanou všemi barvami, opoznámkovanou... Snad žádnou jinou knížku jsem neměla v hlavě takhle moc. Jen grafika nebyla nic moc, takže proto jsem si do ní musela doplnit všechny ty barvy, značky, čísla.

biblista
biblista
08.04.2023 2 z 5

K hodnocení této "brněnské gramatiky" jsem mnohem rezervovanější. Pořídil jsem si ji jako gymnazista s touhou proniknout hlouběji do mateřštiny, zorientovat se. Co mi jako vážnému zájemci o naši řeč bylo nabídnuto? Kupení termínu na termín, text hutný, členění na stránky a paragrafy duplicitní, téměř jako zákoník. Odradila mě. Jako mluvčí a pisatel si potřebujete některé jevy zažít. Vezměme si častý syntaktický nedostatek v tomto: "Stál jsem u vozu lesknoucím se v dešti." Proč je "lesknoucím se" chybné, proč má být "lesknoucího se"? Tohle potřebuje Čech vědět. Zdá se mi, že jako Češi máme až podezřele mnoho gramatik s podezřelým množstvím rozdílných terminologií. Tato gramatika je vhodná tak na Ph.D.


Kabuky
Kabuky
17.10.2022 5 z 5

Perfektní příručka pro každého, kdo studuje češtinu.

rencovav
rencovav
26.08.2020 5 z 5

Doporučuji také jako zdroj pro referát či seminární práci. :-)

Snoopi
Snoopi
04.02.2020 5 z 5

Velmi kvalitní učebnice, obsahuje vše podstatné pro studium českého jazyka - a určitě se hodí do rukou nejen odborníkům, ale hlavně těm, kteří hledají odbornou pomoc. Jen je potřeba se tou knihou umět prokousat :-)

JiříŠkorpík
JiříŠkorpík
30.09.2013 5 z 5

Docela obsáhlá kniha, ale za to jsem tam našel vše, co jsem hledal. K orientaci pomáhá i kvalitní rejstřík.

Sisi11
Sisi11
08.06.2013 5 z 5

Tato PŘÍRUČNÍ mluvnice je docela dost obsáhlou záležitostí. Zato ale opravdu stojí za otevření, pokud se chceme dozvědět něco o fonetice, lexikologii, slovotvorbě, morfologii, skladbě nebo stylistice. Je to velmi zdařilá učebnice, bohužel psaná celkem odborným stylem, takže nevysvětluje problematiku tak lidsky, přesto ji mohu jedině pochválit.