Školní výpravy do krajiny češtiny

Školní výpravy do krajiny češtiny https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452992/bmid_skolni-vypravy-do-krajiny-cestiny-qDh-452992.jpg 2 8 5

Praktická příručka Školní výpravy do krajiny češtiny představuje ucelenou koncepci výuky českého jazyka pro základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, která akcentuje komunikační a kognitivní cíle a zohledňuje aktuální vzdělávací kontexty. Kniha obsahuje nejen teoretický základ, ale především detailně popsané návrhy konkrétních výukových realizací výchozích principů. Právě praktičnost příručky a její průvodcovský styl myšlením češtináře jistě bude to, co na ní oceníte nejvíce.... celý text

Přidat komentář
Miloň_ovitch
Miloň_ovitch
02.06.2023 2 z 5

Kniha má určitě svůj význam, ocení ji obzvlášť vášniví čtenáři až zbytečně dlouhých komentářů pod diskuzemi, neboť odstavce jsou příliš obsáhlé, nahuštěné malým písmem k sobě a tím čtenář/učitel naprosto ztrácí možnost v knize cokoliv najít. Oceňuji přinejmenším kvalitní ukázky z praxe, které se však utápí v záplavě textu, přičemž na vás působí nepříjemným dojmem "deja vu" (máte pocit, že se na několika stranách za sebou prakticky opakuje pořád to samé dokola). Věci, které by mohly být stručně a srozumitelně řečeny v pár řádcích, jsou nataženy na několik odstavců, ne-li stran. Obecně je kniha nepřehledná a chaotická, obsahuje však užitečné didaktické poznatky (které však musíte pečlivě vypreparovat).

Karin_Kim55
Karin_Kim55
29.12.2022 2 z 5

Nesnáším tu knížku. Proč je to napsaný tak složitě? Z prvních dvou kapitol nemám vůbec nic, protože je to napsané příšerně složitě. (+ nesnáším odkazování na zdroje v závorkách, ruší to od četby)
Nejdřív jsem měla pocit, jako bych četla nějakou diplomovou práci, než jsem se dostala ke kapitole, která se věnuje konkrétním příkladům hodin.


biblista
biblista
01.02.2022 2 z 5

Jsou didaktiky psané pro didaktiky, anebo pro učitele? Protože sám učím, od téhož autora rozhodně doporučuji "Průvodce začínajícího češtináře". To je titul, který by měl být povinný ke zkouškám! A dějepisáři ho češtinářům můžou jen závidět. Ke stažení zde: https://docplayer.cz/68131177-Pruvodce-zacinajiciho-cestinare-stanislav-stepanik-martina-smejkalova.html

anett123
anett123
21.03.2021 2 z 5

Na knihu jsem se těšila a hned ji běžela koupit. Bohužel mě kniha hned z několika důvodů zklamala.
1. Kniha je těžká a příliš barevná, papír se blbě otáčí.
2. Některé věci už jsem slyšela několikrát během svého studia na PedF, já ale hledala nějaký nový impuls.
3. Nejvíc se mi líbily nápady pro první stupeň, ale učím na druhým.
4. Pokud člověk rychle hledá nějaký nápad do výuky, tak mu kniha příliš nepomůže.
5. Doufala jsem, že mi kniha pomůže při výuce pravopisu, tvarosloví a skladby. Nápady v knize se ale hodí spíše pro výuku mediální gramotnosti.

rozina351
rozina351
28.11.2020 1 z 5

Kniha má za sebou celkem slušné PR a prezentuje se jako ucelená didaktika a praktická příručka pro učitele českého jazyka. Souhlasím s autorem, že obsah ani objem učiva českého jazyka na ZŠ není atraktivní pro žáka ani pro učitele a neodpovídá potřebám současné společnosti. Běžně používané učebnice ČJ se sice prezentují jako "hravé a zábavné", ale ve skutečnosti jsou úmorné s příšerně nepřehlednou grafikou navrch. Nicméně tato kniha není praktická a už vůbec to není ucelená didaktika. Akcentuje několik nosných myšlenek, které aby člověk dešifroval v nepřehledném balastu přísně lingvistického metajazyka okořeněného narážkami na EDUin či knihy R.Čapka. Kdyby autor místo obsedandně rozsáhlého poznámkového aparátu věnoval prostor konkrétním nápadům či textům skutečně upotřebitelných ve výuce, prospěl by tím všem účám podstatně hmatatelněji. Zatímco pro didaktiku slohu a literatury už se dají vybrat docela kvalitní a hlavně skutečně upotřebitelné publikace (např. Máme rádi sloh, Hravé psaní - cvičebnice nebo Didaktika literatury - výzvy oboru), praktická didaktika mluvnice nám citelně chybí. Školní výpravy do krajiny češtiny přes veškeré ambice díru na trhu nezaplní - po dni stráveném ve škole nemám kapacitu luštit metajazyk, potřebuji konkrétní nápad či konkrétní text vhodný pro okamžitou realizaci ve výuce. Nepotřebuji další mnohomluvnou ideologii, potřebuji konkrétní matroš. Takže didaktiku pro češtináře please znova a lépe!

Štítky knihy

čeština didaktika základní škola

Kniha Školní výpravy do krajiny češtiny je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Knihotéce5x
Chystám se číst10x
Chci si koupit6x