Bernie201 Bernie201 komentáře u knih

☰ menu

Thrawn Thrawn Timothy Zahn

"Že opět vidím vás, moje srdce zaplesalo," řekl by určitě mistr Yoda. A to platí jak pro Thrawna, tak pro samotného Zahna, který ukázal, že jeho nápady rozhodně nepatří do starého železa! Ba naopak, jeho nová thrawnovská série (letos v létě vyšel v angličtině druhý díl Thrawn: Alliances, který taktéž silně doporučuji) patří k tomu nejlepšímu, co bylo kdy o předaleké galaxii napsáno... Nemá moc smysl se rozplývat nad tím, jak je velkoadmirál opět naprosto úžasný. Mimochodem - nový Thrawnův watson Eli Vanto je velmi sympatická a mile napsaná postava a v mnoha ohledech snad i předčí starého dobrého Pellaeona.

21.08.2018 5 z 5


Souboj Souboj Joseph Conrad

Polská verze Jekylla a Hyda? Dost mě to svádí tyto dvě knihy porovnat (a nevyhnutelně dojít k závěru, že zatímco jedna se nesmazatelně zapsala do historie světové literatury, druhá nikoli...). Ale to je hodně zavádějící - přece jen se jedná o dva osobité příběhy podobné veskrze pouze svou základní myšlenkou a tématem. Každopádně pokud za Soubojem začnete hledat psychologicko-filosofický podtext, dojdete asi k něčemu velmi podobnému jako u R. L. Stevensona. Ale pořád je to dost dobrá a zajímavá knížka. Ale to je tak nějak všechno...

06.06.2018 4 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Tuhle knihu skvěle vystihuje hláška Zafoda Bíblbroxe: "Vzrůšo, dobrodružství a další divočárny!" Mimochodem ilustrace v novém (2015) vydání jsou geniální!

03.06.2018


Tři mušketýři ještě po deseti letech aneb Vikomt Bragelonne - I. díl Tři mušketýři ještě po deseti letech aneb Vikomt Bragelonne - I. díl Alexandre Dumas, st.

"Máš pravdu, hochu, žvaním. Je ze mne zkrátka breptavý děda. Jsem proražený krunýř, jsem bota bez podrážky, ostruha bez špice..." Jaká škoda, že Dumas při psaní nedbal této věty, kterou sám vložil d'Atragnanovi do úst! A právě tento důchodce, který tropí různé husarské kousky stejně jako ve dvaceti, je hlavním hrdinou románu, který není ani o třech mušketýrech, ani se neodehrává po deseti letech a už vůbec zde nejde o vikomta de Bragelonne... Nicméně tu rozhodně najdeme velmi zdařilé momenty, které z knihy činí dost zábavnou četbu (pokud čtenář ignoruje například neuvěřitelné množství často zbytečných, úplně plochých nebo nejasných vedlejších postav...) Ale jsou to jen momenty. Pouhé odlesky ze zašlé slávy těch starých dobrých Tří mušketýrů...

02.06.2018 3 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Pokud někdo ve vašem okolí tuto knihu označí za červenou knihovnu, která je vhodná leda tak pro čtenářky naprostých braků, patrně ji nečetl a nic o ní neví.
Toť vše.

25.03.2018 4 z 5


Waverley Waverley Walter Scott

V českém prostředí je to naprosto neprávem opomíjené dílo tohoto autora (naopak všichni učitelé češtiny opěvují podle mě méně zdařilého Ivanhoea). Když běžný čtenář přijme fakt, že to opravdu není lehké čtení do vlaku, má slušnou šanci si knihu užít. Nicméně pokud se kniha dostane do rukou milovníku Skotska, historie a literatury 19. století, bude nadšen!

25.03.2018 4 z 5