Beeges Beeges komentáře u knih

☰ menu

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

(SPOILER) Kniha napsaná v melodii 2. světové války, trochu jiným stylem, než jsme možná zvyklí. Příběh Zuzany, jejich rodičů a dvou nejlepších kamarádů, Jana a Hanuše, od začátku až vlastně i do konce. Zuzana mi byla od mala velmi sympatická, byla to chytrá a hodná holka. V jejím dospívání jsem jí a Janovi moc držela palce, bohužel, jejich životy rozdělila válka. Byť z koncentračního tábora bylo jen pár stran, na Zuzaně si doslova pořádně smlsli. Po návratu jsem ji ale nechápala, proč dovolila Hanušovi, aby se k ní tak choval. Ano, zpočátku byl jediným kdo ji po válce zůstal, ale to, co ji dělal potom. Šílené. Konec by mohl být trochu obsáhlejší, nicméně, asi to tak skončit mělo. Knihu velmi doporučuji, četla se jedním dechem.

14.01.2021 5 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Po přečtení některých komentářů se mi do knihy moc nechtělo, ale nakonec to byla jedna z nejlepších knih, co jsem o této tématice četla. Děj mě do sebe dokázal vtáhnout a vůbec pro mě vyprávění a přeskakování dějů a postav nebylo zmatené. Celý příběh je velmi emotivní, protože číst o takových hrůzách, co se skutečně děly... No síla. Je to zase něco jiného a já mohu tuto knihu opravdu jen a jen doporučit.

07.01.2021 5 z 5


Elita Elita Kiera Cass

Nemohla jsem se dočkat pokračování.
Elita byla úplně jiná, než Selekce. Postavy se mi na jednu stranu zdály vyspělejší, krom některých Američin činů a myšlenkových pochodů. Moc se mi líbilo, že si konečně začal Maxon s děvčaty tykat, bylo to osobitější. Hodně postav ukázalo svou pravou tvář.
Co jsem nemohla pochopit, proč se Amerika chovala jinak s Maxonem a jinak s Aspenem. Jednou milovala toho a nesnášela toho, a pak když byla s druhým, tak to zase obrátila.
Tento díl byl mnohem víc napínavý, spoustu akce, ale skoro žádný pokrok ve výběru nové princezny.
Maxon mě strašně štval, že každé nakukával to samé, jak je krásná, dokonalá. Když Amerika viděla Maxona s nějakou jinou, pohádali se, on ji v postatě slíbil, že stejně ona je jeho jediná a šel na rande s nějakou jinou :D
To samé ale dělala America. Byla na rande s Maxonem, viděl je Aspen a Americe to vyčítal, ta mu řekla, že chce jeho, ale za chvíli si zase štrádovala na rande s Maxonem :D Takový začarovaný kruh.
Ale poslední útok rebelů, kdy Maxon Americe vysvětlovat, jak se věci mají, mě utvrdil v tom, komu fandit.
Nicméně, konec opravdu překvapil, na krále a jsem si konečně mohla udělat názor.
A po přečtení této knihy se nemohu dočkat na poslední díl. Doufám, že se stane zázrak a knihu vydají dříve.

26.05.2015 5 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Na knihu jsem se velmi těšila.
První část mě ale moc nebavila, Americe mi sice přišla sympatická, ale dojem bohužel kazila Američina matka. Chápu, že žijí v třetí nejchudší kastě, nemají moc peněz, ale je to přeci její dcera. Zato, její otec byl moc milý :)
Když se Amerika dostala do Selekce, ostatní dívky, krom Marlee mi byly nesympatické, hlavně Celesta a asijatka/teď si nevzpomenu na její jméno.
Princ Maxon byl pro mě takový neutrální, v prvním díle jsem ho i nakonec moc ráda neměla, ani jsem mu nijak moc nefandila, jeho chování mi přišlo takové trochu odtažité, přeci jen v druhém díle měl k dívkám úplně jinou mluvu.
Co se mi líbilo:
• Amerika byla svá, nebála se prince seřvat :D Tím si ho získala, ale to bylo jasné, když je hlavní hrdinka
•Je silná, jen tak něco ji nezlomí. Život v páté kastě ji připravil na ne moc dobré podmínky, které by například Celesta nezvládla, taková by holka/žena měla být
•Udržuje klidnou hlavu i při útoku rebelů
•May – mladší sestra Ameriky, byla moc milá, ukazuje se tu sesterská láska
Co se mi nelíbilo:
•Aspen mi sice byl sympatický, měl Ameriku rád, ale zachoval se jako ješitný pitomec, jeho návrat nechápu, ale zase, nějaký další soupeř by tam chyběl
•Celesta – Namyšlená husa, sice ji mají fanoušci rádi, ale to jen protože je modelka, a mnoho lidí ji zná
•Kota- starší bratr Ameriky, velmi povrchní a sebestředný, hodil by se k Celestě
Neutrální:
•Král a královna – moc rolí v Selekci nezhráli, nebo aspoň ne tolik, abych si na ně udělala nějaký větší názor
•Maxon – ano, je to divné, je to princ, jedna z hlavních postav, ale on mi na jednu stranu vadil, na druhou zase ne, v Elitě byl lepší
Na závěr: Kniha byla moc povedená, autorčin styl psaní byl lehký, odpočinkový, obálka knihy se mi také moc líbí.

26.05.2015 5 z 5