Bagrik Bagrik komentáře u knih

☰ menu

Země bez konce Země bez konce Jiří Stano

Vynikající sonda do myšlení člověka-cestovatele ze socialistického bloku nabízející vhodnou paralelu s dnešní situací zejména na území "Blízkého východu", kdy levicově orientovaný autor sympatizuje s těmi, které dnes v médiích vnímáme spíše jako teroristy.
Pohled na tehdejší cestování, památky, obchodování je podnětný. Nejlepší je asi část o Japonsku a výstavě Expo.

21.01.2024 5 z 5


Nejkrásnější země Nejkrásnější země Edvard Valenta

Je vůbec možné určit, která země je nejkrásnější? Jaké jsou parametry pro určení toho, zda tomu tak je či není?
Neskutečné cestování skvělého spisovatele nabízející dlouhou řadu náhodných setkání, událostí a dokonale načasovaných okamžiků, že kdyby to člověk plánoval třeba celý život, tak mu nemůže takhle ve výsledku perfektní itinerář nikdy vyjít :) Svět je v podání příhod EV příliš malý.

09.10.2023 5 z 5


Carmen / Colomba Carmen / Colomba Prosper Mérimée

Liberální romantismus autorův jako snaha o estetické uspokojení občana obchodního a průmyslového věku přináší jiný náhled doby 19.st. než klasický romantismus zobrazující titánský souboj, poezii slz či sentimentální lyriku. Určitě stojí za přečtení!

15.06.2023 5 z 5


Létající koberec Létající koberec Richard Halliburton

Jako první jsem četl knihu Královskou cestou za romantikou, která se v autorově životě udála před výpravou Létajícím kobercem. Část cesty směřuje do podobných míst, a tak bylo zajímavé sledovat rozdíly mezi cestováním po souši/moři a s využitím vzdušného prostředku.
Tu krásnou dobu, kdy se cesta (a zejména letecké dobrodružství) mohla uskutečnit tak nějak samospádem, s volností a možností natankovat u Shell Oil Standard Company i "uprostřed" pouště, si už nejspíš budeme připomínat pouze v této knize. :)

30.05.2022 5 z 5


Malířovy toulky západní Afrikou Malířovy toulky západní Afrikou Zbyněk Štolovský

V českém prostředí unikátní kniha, neboť na rozdíl od cestopisu Zikmunda a Hanzelky zaměřujícího se na britskou a belgickou část Afriky, popisuje Štolovský putování francouzskou částí západní Afriky v období 50. let 20. st. Kniha nabízí zajímavý pohled na města i divočinu té doby.

27.06.2021 5 z 5


Jan Rafael Schuster ve světové válce Jan Rafael Schuster ve světové válce Vlastimil Kolda

Vynikající sonda do života budějovického malíře ve válečných letech. Člověk může sledovat vývoj autorova profesního vojenského života i jeho malířského zaměření a vášně. Lze autenticky pozorovat změny pohledu a nálad během tří let na válečné dění. Zajímavostí pro mě bylo sledovat změnu v dostupnosti potravin a stravu v jednotlivých letech.

30.04.2021 5 z 5


Velká kniha techniky: Důmyslné vynálezy a vzrušující experimenty Velká kniha techniky: Důmyslné vynálezy a vzrušující experimenty Volker Wollny

Některé fyzikální principy člověk od základní školy do dospělosti zapomene. Kniha je sice primárně cílená na dětské čtenáře, ale přesto není ani pro dospělého k zahození připomenout si, proč letadlo létá, loď plave a přenáší se hlas na dálku. :)

30.01.2021 5 z 5


Láska a válka Láska a válka Bořivoj Borecký

Většina současných autorů by se od těch starodávných mohla učit. Perfektní příběhy plné moudrosti, poučení a zamyšlení.
Když si člověk například čte, co si dopisoval Alexander s bráhmany, nutně to v něm vzbudí úžas nad myšlenkovými pochody tehdejších lidí a nad jejich ochotou a touhou dozvídat se nové informace, i když s nimi nemuseli vnitřně souhlasit....

21.08.2020 5 z 5


Smrt na Nilu Smrt na Nilu Agatha Christie

První kniha s Herculem Poirotem, kde se mi (konečně!) podařilo brzy odhalit vraha včetně motivu. :) Skvěle napsaný díl.

25.05.2020 5 z 5


Navždy Provence! Navždy Provence! Peter Mayle

První kniha byla úžasná. Dýchala z ní atmosféra malebných vesniček a slunného francouzského jihu. Příběhy byly čtivé, inteligentní a plné humoru. Druhá kniha nesahá první ani po kolena.
Příběhy jsou nastavovaná kaše, přespříliš dlouhé a humoru také moc nepobraly.
Nedočetli jsme.

07.05.2019 odpad!