Carmen / Colomba

Carmen / Colomba https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46501/bmid_carmen-colomba-Jx0-46501.jpg 4 19 5

Dvě novely spojuje námět nespoutané lidské vášně. První, jež se stala předlohou k libretu Bizetovy opery Carmen, čerpá ze španělského prostředí, rozmarná, vášnivá a nestálá cikánka Carmen spoutává osudovým milostným poutem baskického horala a strhuje ho do propasti zločinu. Ve druhé z korsického prostředí, v níž se oslavuje svoboda psanců a banditů, hrdinka Colomba uvádí do pohybu korsickou krevní mstu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Romány

Vydáno: , Odeon
více info...

Přidat komentář

Bagrik
15.06.2023 5 z 5

Liberální romantismus autorův jako snaha o estetické uspokojení občana obchodního a průmyslového věku přináší jiný náhled doby 19.st. než klasický romantismus zobrazující titánský souboj, poezii slz či sentimentální lyriku. Určitě stojí za přečtení!

Lenka4
16.01.2021 4 z 5

Romantické kratochvilné vyprávění okořeněné notnou dávkou ironie. Pokud si ji odmyslíme, objeví se příběhy poněkud svérázných a místy nesnesitelných žen, pro které jsou však muži schopni udělat cokoliv z lásky, nebo aby od nich na chvíli měli pokoj. Kdyby autor zvolil ke zpracování tématu formu napínavého psychologického dramatu, Colomba, jdoucí zarputile za svým cílem i přes mrtvoly, by jako hrdinka zaujala ještě více.


Atanone
31.03.2020 4 z 5

Po letech zjišťuji, že ač Carmen si pamatuji docela přesně ač jsem mikdy (fujtajbl, stydím se to přiznat) neviděla operu celou, zatímco druhá novelka zapadla v mé paměti tak dokonale, že fakt nevím, o čem to bylo. Možná je čas si to přečíst znovu...?
Každopádně Carmen jsem rozuměla perfektně, jakkoli její jednání nebylo vždy čisťounké. Snad pro tu zvláštní divokost a touhu po svobodě za každou cenu. I když zůstává otázka, jakou mají věci cenu, pokud za ně necháme platit jiné

Hanka_Bohmova
14.10.2018 3 z 5

Ani jedna z novel mě příliš nenadchla, zobrazují mně vzdálený svět a cizí způsob myšlení, kterého jsem se nedokázala dotknout. Zajímavý je postoj vypravěče, dění sleduje z odstupu jako divák a jeho zacházení s příběhem mě ponechávalo v dráždivé nejistotě, co si o tom všem vlastně myslí. Stejně zajímavý je etnografický aspekt novel, vlastně bez ohledu na to, nakolik jsou skutečnosti věrné.

Na závěr bych chtěla zcela osobně dodat, že děsné miss Lydii s jejím cestovním deníčkem se téměř podařilo znechutit mi MŮJ cestovní deníček. Ale naštěstí jenom téměř :o)

ZajDa37
23.06.2017 4 z 5

(SPOILER) Prosper Merimee a jeho Carmen je typickou ukázkou díla, jehož sláva mnohonásobně převýšila jméno autorovo. Nutno dodat, že u Carmen se na tom velkou měrou přispěla i Bizetova opera.
Už, už, jsem chtěl napsat, že Colomba je mnohem lepší než zpopularizovaná Carmen, kdyby to ovšem nezazdil ten příšerný a (spoiler) přeslazený konec (pokud ovšem nepočítáme závěrečný ironický rozhovor mezi Colombou a Barricinim), takže přeci jenom z téhle knihy vychází jako vítězka Carmen.
Carmen, zkuste si to jméno procedit pomalu mezi rty, nezní to nádherně. Carmen, fascinující postava světové literatury, ženský ďábel, romská femme fatale, osudová přitažlivost. Má s Colombou hodně společného, i když se to nezdá. Obě dvě jsou schopny obětovat se pro hodnoty jako svoboda, čest. I za cenu života.
Dlouho jsem se rozhodoval, jestli dát tři nebo čtyři hvězdy. Kdyby tam byla samotná Colomba, dal bych tři, jelikož jsem si však tu knihu přečetl hlavně kvůli Carmen a Colomba byl takový doplněk, budu milosrdný.

Štítky knihy

láska Španělsko Romové, cikáni

Část díla

Autorovy další knížky

Prosper Mérimée
francouzská, 1803 - 1870
1975  78%Carmen / Colomba
1999  76%Carmen
1977  72%Kronika vlády Karla IX.
2012  87%Carmen / Karmen (adaptace)
1912  87%Venuše Illská

Kniha Carmen / Colomba je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce36x
Chystám se číst6x