Létající koberec

Létající koberec https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47020/letajici-koberec-47020.jpg 5 53 6

Létající koberec je jméno Halliburtonova dvojplošníku, se kterým se rozhodl (teď na vysvětlenou odbočím - měl ve zvyku opakovat "psí kousky" knižních nebo mýtických hrdinů) opakovat známou cestu jistého pana Philease Fogga. Nestihl to za 80 dní, cesta mu i s odbočkami trvala rok a půl a vedla přes USA, kus Afriky, Evropu, Blízký východ, Indický subkontinent, Malajsii, Indonesii, Filipíny zpět do S.Franciska. Popis cesty dlouhé 65.000 km shrnutý do jedné knihy by se mohl zdát nudný, to by ji ale nesměl absolvovat Halliburton, takže spíš opak je pravdou. 28 stran fotopříloh, mapa cesty - 3.vydání, v Orbisu 1.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Orbis
Originální název:

The Flying Carpet , 1932


více info...

Přidat komentář

Pavlaj
02.03.2024 5 z 5

Skvělé. Znala jsem výběr Odeonu Tisíc a půl dobrodružství, ale určitě stojí za to přečíst si všechny Halliburtonovy cestopisy nekrácené, v původně vydané podobě. Nejvíc se mi líbily reportáže z Afriky (Timbuktu, legie), Persie a Himaláje.

Bagrik
30.05.2022 5 z 5

Jako první jsem četl knihu Královskou cestou za romantikou, která se v autorově životě udála před výpravou Létajícím kobercem. Část cesty směřuje do podobných míst, a tak bylo zajímavé sledovat rozdíly mezi cestováním po souši/moři a s využitím vzdušného prostředku.
Tu krásnou dobu, kdy se cesta (a zejména letecké dobrodružství) mohla uskutečnit tak nějak samospádem, s volností a možností natankovat u Shell Oil Standard Company i "uprostřed" pouště, si už nejspíš budeme připomínat pouze v této knize. :)


Venda32
03.10.2020 5 z 5

Moje druhá kniha od RH, po Sedmimílových botách. A rozhodně nezklamala. Na Halliburtonovi se líbí, jak dokáže výborně propojit historii navštěvovaných míst s jeho pobytem. Historky zajímavé, navíc příběhy osvěžující.
Za mě osobně nejlepší kapitola s íránskými (perskými) princeznami. To jsem se smál na celé kolo.
Jediné mínus při čtení vidím v neustálém listování na vysvětlivky. To je ale věc okrajová, takže toho, kdo se o ně zajímat nebude, rozptylovat nebudou.

kralika
21.07.2019 4 z 5

Autor je snílek - a stejně snové je i jeho pojetí cestování... Autor je blázen - a tak jsou i stejně bláznivé jeho příhody...

elcapitano
09.06.2019 5 z 5

Moje několikátá kniha od RH. Opět úžasná.
Na RH se mi líbí nejen odvaha s jakou se pouští do svých dobrodoružství, ale i to s jakou duší romantika a kluka je dokáže prožít potažmo převést do knihy. Zde úžasný letecký cestopis z doby skoro před 90 lety!
Jedno doborodružství lepší než druhé.. namátkou cizinecká legie, Persie, lovci lebek, Mount Everest, ..
Mám dvě vydání: z roku 37 a z roku 68. To novější obsahuje více fotek a víc aktualizoaných komentářů, to starší se mi víc líbilo jazykově.
Nádherné, autorovi lze jen závidět.

nightlybird
30.11.-0001 3 z 5

Halliburton mi tak trochu připomíná jiného maniaka, který to, co četl bral doslova za bernou minci a sice jistého Schliemanna - na rozdíl od něj se ale inspiroval hrdinskými skutky, takže se plavil ve stopách Odysseových, plaval přes Bospor a dělal spousty jiných ptákovin, jako je i cesta kolem světa popisovaná v této knize. Nespěchal, dal si na čas a hezky si to užíval, až na momenty, kdy jej strčili za katr (cestou dvakrát). Možná si to užijete i vy. Ty nepříjemné momenty vám předpokládám nehrozí.