art@critic art@critic komentáře u knih

☰ menu

Artbedekr Artbedekr Jiří Hořava

Kniha vysvětluje čemu a komu se vyhnout, pokud se zajímáte o koupi starožitného výtvarného umění a nechcete třeba falzum.. Přečteno jedním dechem, je to proložené mnoha vtipnými a trefnými postřehy, takže nečekejte žádný suchý výčet faktů. Kdyby to mnohdy nebylo smutné, jaké se praktikují podvody, tak je to skvělá zábava hodná sfilmování, zejména úlety dr. Michaela Zachaře!
(poznámka: mám 2. díl Artbedekru).

02.09.2022 5 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Pro mě bohužel jednoznačně nejslabší kniha MK:( Autorka má mnohem na víc! Nesympatické prostředí vesnických vztahů, plné primitivních dialogů. Kniha celkově taková jednoduchá a plná zbytečných popisů, škoda.
- Ukázka z knihy:
... Za drátěným plotem stála Natálie ve slamáku a modro-bíle pruhovaných šatech. Na prašné cestě, po níž se právě důstojně blížilo hejno perliček tety Mášové, vypadala s kabelkou přes rameno a v bílých neposkvrněných espadrilkách naprosto nepatřičně a Sandy si škodolibě pomyslela, že ty boty dlouho čisté nezůstanou. Vedle Natálie postával vymydlený týpek s plnovousem, který včera seděl za volantem jejího auta, a soustředěně datloval do telefonu. Nový přítel?
"No ahoj." Sandy si zaclonila oči dlaní a pohlédla na Natálii. V dětství je těsné sousedství odsoudilo k pevnému přátelství, ale dávno už to nebylo ono. Ani nevěděla, že se Natálie chystá na víkend domů, a překvapila ji, když ji včera z okna uviděla. "Co ty tady? Zastesklo se ti?"
Natálie pokrčila rameny. "Docela jo."
"Hele, jsem zrovna sama doma. Zajdete na skleničku?"
"Kotě, teď asi ne. Já tě tu sháněla už dopoledne, chtěla jsem pokecat, ale Kamil říkal, že jsi zrovna s Péťou venku..

20.10.2021 2 z 5


Nazdar, vitamíne Nazdar, vitamíne Rachel Khong

Citlivé, milé, ženské vyprávění bez sentimentu. Místy hlubší, jinak záměrně letmé útržky z každodenního života, jen jak plyne. Pozitivní, ale na pozadí těžkých témat, ve kterých se ale autorka nechce bolestivě nípat.

14.10.2021 3 z 5


Na zabití Na zabití Peter Swanson

Podle vkusné obálky jsem rozodně čekala kvalitnější četbu. Jedná se vlastně o naivní, červenou knihovnu pro muže, autor si libuje v náznacích erotiky a v popisech těla, oblečení a dalších podružných detailů. Kniha je psaná skoro primitivním, lidovým jazykem a doporučuji ji spíše nenáročným čtenářům a nejmladším ročníkům.
Možná teď v kritice trochu přeháním, ale jsem z knihy zklamaná. Anotace a design obálky jsou hodně zavádějící a přirovnání ke knize "Zmizelá" je opovážlivé.

24.09.2019 odpad!