Anya_06 Anya_06 komentáře u knih

☰ menu

Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Musím se přiznat, že po prvním díle mě tahle kniha trochu zklamala. Neříkám, že byla špatná, ale na první díl zkrátka nemá.

Příběh byl místy až moc předvídatelný a některé postavy (např. dunyasha) mi přišlo, že se objevily z ničeho nic, protože se tam autorce prostě líbily. Ale jak už jsem řekla, špatné to nebylo.

20.12.2023 3 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Celkově k YoungAdult knihám jsem trochu skeptická, protože mi dneska přijdou většinou pořád o tom stejném. Šest vran jsem nakonec zkusila, protože kamarádky se nad tím rozplývaly, jak je to úžasné. A musím říct, že to nebylo vůbec špatné.

Po přečtení jsem do děje a postav byla zamilovaná a nutně jsem potřebovala si přečíst druhý díl. Byl to jeden z nejlepších příběhů, který jsem četla. Problém ale nastal, když se mi to trochu uleželo v hlavě a já o tom začala víc přemýšlet. Některé části přestávaly dávat úplný smysl a kouzlo pomalu vymizelo.

I tak příběh nenudil a já nakonec dávám 3,5 hvězdičky, protože i přes pár nedokonalostí mě kniha vtáhla a já si ji v budoucnu nejspíš znovu přečtu.

20.12.2023 4 z 5


Bílá vrána Bílá vrána Andrzej Stasiuk

Jak už je zmíněno v jiných komentářích, kniha má svůj osobitý styl. Přeskakuje mezi současností a vzpomínkovými sekvencemi a já se občas musela zastavit, abych si ujasnila, které z toho to je. Kniha mě svým způsobem bavila, protože to bylo něco odlišného, než jsem zvyklá číst, ale nevtáhla mě dovnitř a nejspíš se ani nestanu fanouškem. Byla to pro mě příjemná změna, ale asi to není můj vkus.

20.12.2023 3 z 5


Vrána Vrána James O’Barr

Splnilo to mé očekávání a možná ještě o něco víc. Už od začátku jsem věděla, že je to spíše terapie autora než plnohodnotný příběh s nějakou epickou zápletkou, ale i tak mě příběh vtáhnul a měla jsem to během jednoho odpoledne přečtené. Temné sekvence, kdy na protagonistu doléhá tíha bolesti a světlé chvíle, kdy ještě byl šťastný jsou podle mě dobře zpracovány a vytváří tak zajímavý kontrast. Jde o krásné emocionální dílo a já se k němu určitě ještě někdy vrátím.

28.09.2023 5 z 5


Bard z Rilanty Bard z Rilanty Filip Okáč

Od knihy jsem měla až moc velké očekávání. To, že to je první kniha a navíc od tak mladého autora jsem zjistila, až při čtení, takže první polovinu jsem v podstatě jen nadávala na nelogičnost a nevyhovující mi styl psaní.

Na knize jde opravdu hodně poznat nezkušenost autora, jak ve stylu psaní, tak ve skládání děje. I když na to kniha sama upozorňuje, tak náhoda a štěstí rozhodují příliš o zásadních situacích. Nelogičnost chování postav raději rozebírat příliš nebudu, bylo by to příliš na dlouho. Dále tam bylo spousta informací, které se tvářily důležitě, ale nebyly nikdy využity (ale vzhledem k otevřenému konci nejspíš bude pokračování, kde možná budou mít význam).

I když jsem na knihu v podstatě jen nadávala, tak asi dám autorovi šanci a jestli bude pokračovat, tak mě zajímá, jak se v psaní knih posune.

13.07.2023 2 z 5


Jonathan Strange & pan Norrell Jonathan Strange & pan Norrell Susanna Clarke

Po knize jsem sáhla víceméně náhodně a očekávala jsem popravdě něco úplně jiného. To ale neznamená, že by mě kniha zklamala, právě naopak, jsem knihou zcela nadšená.

Přiznávám, že z počátku (což u téhle knihy znamená zhruba prvních 150 stran) mě příběh až skoro nudil, ale pak se začal pomalu rozjíždět a posledních 150 stran jsem zase přečetla jedním dechem.

Asi jediné, co na ní vidím jako chybu, je opravdu pomalý rozjezd, což může spoustu čtenářů odradit od pokračování v téhle knize.

Knihu doporučuji, ale zároveň varuji, že jí musíte dát čas, protože má velmi, velmi pomalý začátek

14.02.2023 5 z 5