Alžbeta11 Alžbeta11 komentáře u knih

☰ menu

Staří a nezkrotní - Rozhovory s osobnostmi Staří a nezkrotní - Rozhovory s osobnostmi Ivana Karásková

V knize se setkáme s rozhovory s osobnostmi převážně z uměleckého světa. Otázky jsou kladeny velmi citlivě, avšak cílí do nitra duše každého z nich. Známé osobnosti tak ukazují kromě své slavné tváře i tu druhou, kdy čelí zdravotním problémům a musí se vyrovnávat s odchody svých nejbližších. Stojí tak jako každý z nás na prahu své lidskosti a zranitelnosti.

23.01.2020 4 z 5


V šeré zóně - Mezi životem a smrtí V šeré zóně - Mezi životem a smrtí Adrian Owen

Autor knihy jako vysoce fundovaný odborník na činnost mozku zkoumal pacienty ve vegetativním stavu. Jednalo se nemocné ve stavu kómatu, kdy daná osoba nebyla schopna reagovat na dotek, ani nebyla schopna například zahýbat očima. Lékař zjistil pomocí zobrazovacích technik, že je možno spojit se s mozky s takto nemocných lidí a nabídnout jim tak lepší podmínky a perspektivu pro další život. Dle mého názoru velmi zajímavá a přínosná kniha.

23.01.2020 5 z 5


Návrat Návrat Joseph Helmreich

Andrew Leland zmizí, do nebe ho vyzvedne obrovská mimozemská loď. Shawn Ferris po něm začne pátrat, a zaplétá se tak se záhadnou vesmírnou společností. Když je Leland zpět z vesmíru, k velkému zklamání všech lidí nepřináší žádné poselství, žádné informace, jen pouhé tiché nic a zatvrzelé mlčení. Vůbec nikdo neví, co ve vesmíru zažil a proč se vrátil. Objevují se zde další tiché otázky. Chce mimozemská civilizace opravdu zničit zemi? A co záhadná květina, která umí aktivovat a deaktivovat ochranný štít? A v neposlední řadě vyvstává řada otázek, co vlastně Leland zažil ve vesmíru a proč tak zarputile mlčí?

23.01.2020 3 z 5


Osel Siprd Osel Siprd Iva Gecková

Nádherná, lidská knížka s krásnými ilustracemi Markéty Vydrové. Jsem přesvědčena, že její čtení si rodiče s dětmi užijí. Kniha pobaví nejen rodiče, ale rozjasní smíchem tvář téměř každého dítěte a o to jde především. Jedna z nejlepších a nejzábavnějších knih, které jsem četla.

14.01.2020 5 z 5


Orchidej a pampeliška: Šťastné děti - geny, výchova nebo něco jiného? Orchidej a pampeliška: Šťastné děti - geny, výchova nebo něco jiného? Thomas W. Boyce

Dr. Thomas W. Boyce dělí děti na orchideje a pampelišky. Zatímco pampeliška je odolná, orchidej je vzácná, křehká a zranitelná. Lékaře inspiroval vlastní rodinný příběh, kdy křehkost jeho sestry Mary vedla až duševní poruše a následné sebevraždě. Lékař touto knihou apeluje na lékaře, učitele i rodiče, protože je přesvědčený, že autority, které by byly schopny včas tyto rozdíly rozpoznat, by ušetřily trápení nejedné orchideji. Pokud mají křehké orchideje dobré podmínky, dokážou se rozvinout ve velmi inteligentní a tvůrčí bytosti.

14.01.2020 3 z 5


Konec projektu Gotteskämpfer Konec projektu Gotteskämpfer Petr Totek

Kniha je mým prvním setkáním s detektivem JFK. Ten se marně snaží pátrat do droze Mutabor DX. Indicie ho vedou k podivné kněžce, což se ale ukáže jako falešná stopa. Při svém pátrání JFK a jeho skupina prožijí spoustu záhadných a podivuhodných věcí. V závěru knihy padnou JFK a detektivové do rukou pirátů a stanou se obětmi organizovaného zločinu. Jak se ze zapeklité situace dostanou, Vám prozradí už samotná kniha. Při čtení knihy jsem se ani na chvíli nenudila, je velmi čtivá a řazená do přehledných kapitol.

14.01.2020 4 z 5


Moudrost zvířat: poučení z duchovního života zvířat Moudrost zvířat: poučení z duchovního života zvířat Linda Bender

Autorkou knihy je veterinární lékařka, která miluje zvířata celou svou bytostí a z knížky je to cítit každým coulem.
V knize se například dočteme: „Zvířata jsou schopna telepatické komunikace. I lidé mají tuto schopnost. Velmi často ji v nás probouzejí právě zvířata.“
Doporučuji knihu všem, je to opravdu krásné čtení, které pohladí každou duši

24.05.2016 5 z 5


Prameny živé vody Prameny živé vody Miloš Kočka

Nádherná kniha. Četbu jsem si užívala o to víc, že jsem právě v lázních v Jeseníku. Na sobě jsem si vyzkoušela, že léčba vodou opravdu pomáhá. Pan Priessnitz miloval zdejší přírodu, lesy a vodu. Učil se od ní a naslouchal jejímu šumění. A voda mu prozradila své tajemství.

02.03.2016 4 z 5


Nikola Tesla Nikola Tesla Marc J. Seifer

….Nato roztáhl elektrický čaroděj prsty jako páv svá pera a z rukou mu začaly šlehat blesky, jako by byl sám Thor. „Tyto výboje nejsou nějak bolestivé,“ ujistil obecenstvo, „krom pocitů pálení prstů.“
Kdo to vlastně byl Nikola Tesla? Byl skutečným géniem nebo čarodějem? Nevím. Ale každopádně byl tvrdě pracující člověk s nadlidským nasazením, s malým oceněním a bojující o každou korunu.
…Tesla zasvětil celý svůj život právě elektřině.

12.02.2016 4 z 5


Střed se hroutí zevnitř Střed se hroutí zevnitř Elyn R. Saks

Řada kladných komentářů na této stránce ke knize mluví za všechno. Je to pravdivý, dech beroucí příběh ženy s velmi silnou vůlí. Tisíckrát padá, jen aby tisíckrát jednou mohla vstát. Potřebuje víc energie, víc odvahy a ona vším tímto disponuje. Její démoni jsou krutí a ona zranitelná. Bojuje s medikací, pravidelně navštěvuje lékaře. Přestože ví, že se nikdy z duševní nemoci neuzdraví, nachází naplnění svého života, a to pokládá za opravdové štěstí. Autorka má můj velký obdiv.

17.08.2015 5 z 5


Pohřbený zaživa Pohřbený zaživa Richard Marsh

Prý syndrom uzamčení je naprosto neléčitelný. Ale to by nesměl být Richy takový bojovník.
Mně osobně dojímala jeho soucitnost s rodinou, na kterou měl velké ohledy. Stále myslel víc na druhé. Richy krásně literárně zpracoval i velmi choulostivou otázku života a smrti. „Odpojit nebo neodpojit z přístrojů člověka, který v naších očích nemá žádné šance? Jsme dostatečně zralí a vyspělí, abychom byli schopni vyřknout ortel smrti?“ Richy vypadal jako mrtvola, nemohl se hýbat a přitom slyšel a vnímal, každičké slovo, cítil slzy, ačkoliv nemohl brečet. Kde bral sílu, energii, naději a víru? Nevím. Ale všechno zvládl na jedničku. Po přečtení knihy a následné vlastní životní zkušenosti, silně věřím, že tohle rozhodnutí by nemělo patřit do kompetencí člověka

13.04.2015 5 z 5


Tanec s nepřítelem - Válečné tajemství mojí rodiny Tanec s nepřítelem - Válečné tajemství mojí rodiny Paul Glaser

Tanec s nepřítelem
„S prvními kroky Chopinova valčíku se dávám do pohybu. S úsměvem se soustředěně dívám do publika. Ženám, které znám hledím do očí. Hudba zrychluje, tanec získává na tempu. I když tancuju od mládí a tanec je moje práce, nikdy se pro mě nestane rutinou. Je pokaždé jiný. Je to moje vášeň,“ Jak krásný a naplněný život Roosje mohla mít. Ale byla válka a Roosje stejně jako ostatní Židé byla deportována do koncentračního tábora. Strhující příběh, který vyvolává spoustu dalších otázek.
Ano, Roosje byla krásná, inteligentní žena a dělala spousty fatálních chyb. Ale právě ty fatální chyby zachraňovaly životy jiných Židů a především ten její. Kniha na mě udělala velký dojem a více než Roosjino chování a jednání, jsem odsuzovala krutost válečného života a koncentračních táborů, jejichž obětí se Roosje stala

13.04.2015 5 z 5


Hanns a Rudolf Hanns a Rudolf Thomas Harding

Válka. Bolest. Koncentrační tábory. Po přečtení knihy jsem se musela sama sebe zeptat. Kam až může dojít krutost člověka. Kde vlastně začíná zodpovědnost za plnění rozkazů? Kde přesně je hranice, kdy nám naše lidská stránka nedovolí v rozkazu pokračovat, byť bychom za to měli zaplatit vlastní smrtí. Nebo ho naopak splnit a čelit hlasu svého svědomí. V knize sledujeme dva odlišné světy, Hannse a Rudolfa, kteří by za normálních okolností mohli být třeba i přátelé. Slušní lidé. Válka z nich však činí tyrany a psance.

22.03.2015 4 z 5


Pouť do říše slepoty - deníky pádu do vědomí Pouť do říše slepoty - deníky pádu do vědomí John M. Hull

Autor sám píše, že světy vidoucích a nevidomých jsou rozdílné. Sama jsem si myslela, že rozdílnost těchto světů zřetelně vnímám. Ale teprve poté, až mě pan autor vzal prostřednictvím své knížky "Pouť do říše slepoty," jsem si uvědomila, jak málo znám a tuším o problematice, kterou nevidomý musí řešit každý den. Knížka mě velmi oslovila, ale cítila jsem z ní velikou bolest. Bolest byla největší v místě, kde si autor uvědomuje, že nikdy nespatří vyrůstat své děti. Postupná ztráta zraku, a následná ztráta tváří všech svým nejbližších. I když si autor pohrává s myšlenkou, že slepota může být svým způsobem i darem, nepřijímá jej. V závěru knihy se však dočteme: "Přímá cesta neexistuje. Existuje pouze nepřímá trasa, na níž zjistíme, že ztratíme-li všechno, neztratíme všechno. že opustíme-li všechno, neopustíme všechno, že prostřednictvím ztrát nacházíme a prostřednictvím ztrát žijeme."

15.03.2015 4 z 5


Homo psychoticus Homo psychoticus Michaela Malá

Není lehké žít s duševní nemocí a otevřít svoji duši veřejnosti potřebuje velkou odvahu.
Jaký je život duševně nemocného člověka? Tisíckrát spadnout a znovu se postavit na nohy. Mnohokrát začínat z bodu nula.
Někdy se v knize setkáváme s osobou na pokraji svých sil, která navzdory svým nesnázím, vystuduje vysokou školu a intenzivně se věnuje malování.
Mrzí mě, že lidé mají tendenci házet psychicky nemocné do jednoho pytle. Ten, kdo si nesáhl na dno příliš snadno soudí. Ale pravdou je, že mnohdy by jim mohli závidět. Jejich vůli k životu s neotřesitelnou touhou žít a bojovat.

10.03.2015 5 z 5