Hanns a Rudolf

Hanns a Rudolf https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195283/hanns-a-rudolf-195283.jpg 4 12 6

Po skončení 2. světové války byl ustanoven britský První tým pro vyšetřování válečných zločinů, jehož úkolem bylo vystopovat a dopadnout pachatele zvěrstev z řad význačných nacistů. Nadporučík a později kapitán Hanns Alexander, pocházející z úspěšné rodiny německých Židů, která ve 30. letech minulého století musela před nacisty uprchnout z Berlína do Londýna (Hanns Alexander byl bratrem babičky Thomase Hardinga, autora této knihy), se stal jedním z hlavních britských vyšetřovatelů, zatímco Rudolf Höss, bývalý německý rolník a voják, který za 2. světové války působil v SS, velel koncentračnímu táboru Auschwitz a dohlížel na fyzickou likvidaci nejméně milionu mužů, žen a dětí, se ocitl v pozici jeho kořisti, jíž se zpočátku dařilo unikat. Thomas Harding v knize poprvé odhaluje fascinující podrobnosti ze života obou mužů a z dopadení Rudolfa Hösse. Přibližuje středoevropská bojiště 1. světové války, bohémský život v Berlíně 20. let, hrůzy nacistických koncentračních táborů za 2. světové války i soudní proces proti hlavním představitelům nacistického Německa před mezinárodním vojenským tribunálem v Bergen-Belsenu a Norimberku. Strhujícím způsobem vypráví osudy dvou německých mužů, jejichž životní cesty se protnuly.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Triton
Originální název:

Hanns and Rudolph - hon na velitele Auschwitzu , 2013


více info...

adelazelenkova
adelazelenkova
02.11.2022 5 z 5

Detailně zpracované dva odlišné životy za druhé světové války, které se v roce 1946 střetnou. Kniha plná faktů, popisů založené na několika svědectvích. A proto považuji dílo za velmi důvěryhodné. Autorův styl psaní je jasný, výstižný, všechny informace doplňuje o živě zdroje a mapuje tak život velitele Auschwitzu a německého občana v barvách britské vojenské armády a jejich osudy, které se nakonec protnou. Děkuji autorovi za důkladné postřehy a nové poznatky, které mi do přečtení knihy nebyly jasně vysvětlené. Mohu jenom doporučit!

DanaKa81
DanaKa81
09.08.2020 5 z 5

Thomas Harding spisovatel, britský novinář a politolog dokonale mapuje paralelní životy lovce nacistů Hannse Alexandera a velitele koncentračního tábora Rudolfa Hösse. Příběh je ještě zajímavější tím, že Hanns Alexander byl bratrem babičky spisovatele Thomase Hardinga. V knize nechybí dobové fotografie , úsměvné historky z bezstarostného dětství Hannse i autentické dopisy Rudolfa Hösse...Kniha získala ocenění a já jen lituji, že jsem se k ni nedostala mnohem dřív.


achilles
achilles
18.08.2015 5 z 5

Komu se líbí Merleho Smrt je mým řemeslem, tak doporučuji. Toto dílo je navíc okořeněno osudem Žida Hannse. Zajímavá je paralela jejich životů. Křivka úspěchů a pádů. V případě Rudolfa je vidět, že život si člověk nevybírá. Cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly.

Vítek22
Vítek22
04.04.2015 4 z 5

Nechápal jsem postavu Rudolfa, velitele koncentračního tábora, jak dokázal žít dvojí život. Na jednu stranu vzorný manžel rodiny, milující otec, měnící se odchodem z domova a vstupem do vězení v obyčejného vraha. Po válce nikdo necítil vinu za smrt tolika lidí, ale na rozkaz se přece nedá vymlouvat. I když Hannsova rodina odjela před válkou pro záchranu života do Velké Británie, přesto i v Británii se cítili jako Židé částečně diskriminováni. Dnešní mladý člověk si těžko dokáže do vžít do hrůz, které se odehrávaly, a proto si myslím, že musíme dělat všechno proto, aby se tak strašná situace nikdy neopakovala. Navzdory tomu dnes máme Ukrajinu, kde se bojuje, Sýrie a v nedávné době Kosovo. Někdy vážně pochybuji o inteligenci dnešních vládců ve světě. Přece lidský život se nedá nikdy nahradit.

Alžbeta11
Alžbeta11
22.03.2015 4 z 5

Válka. Bolest. Koncentrační tábory. Po přečtení knihy jsem se musela sama sebe zeptat. Kam až může dojít krutost člověka. Kde vlastně začíná zodpovědnost za plnění rozkazů? Kde přesně je hranice, kdy nám naše lidská stránka nedovolí v rozkazu pokračovat, byť bychom za to měli zaplatit vlastní smrtí. Nebo ho naopak splnit a čelit hlasu svého svědomí. V knize sledujeme dva odlišné světy, Hannse a Rudolfa, kteří by za normálních okolností mohli být třeba i přátelé. Slušní lidé. Válka z nich však činí tyrany a psance.

mgeisselreiter
mgeisselreiter
30.05.2014 4 z 5

Kniha se dobře čte. Pro mě byla velmi zajímavá, není to jen popis historických událostí, ale jde víc do hloubky. Zabývá se Rudolfem i Hannsem od narození, popisuje jejich život a zároveň popisuje, co se v té době dělo především v Evropě. Pomáhá čtenáři pochopit (Němce, vyhlazování Židů...).
Provedení je velmi kvalitní: nejen vazba s přebalem, ale i restřík, prameny... 85%, 30.5.2014.

Štítky knihy

první světová válka (1914–1918) druhá světová válka (1939–1945)

Autorovy další knížky

Thomas Harding
britská, 1968
2017  86%Dům u jezera
2014  87%Hanns a Rudolf

Kniha Hanns a Rudolf je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst28x
Chci si koupit8x