aleska aleska komentáře u knih

☰ menu

Když všechno, co jste kdy chtěli, pořád nestačí Když všechno, co jste kdy chtěli, pořád nestačí Harold S. Kushner

Čtivá, nepříliš dlouhá kniha židovského rabína, která se snaží odpovědět na otázku, co může být trvalé a co má smysl ve světě, kde je všechno pomíjivé. Úvodní a závěrečná třetina jsou výborné.

04.07.2022 5 z 5


Kniha radosti Kniha radosti Douglas Carlton Abrams

Kdybych měla skončit na pustém ostrově a směla si vzít jedinou knihu, byla by to tato. Tolik příběhů, věcí k zamyšlení, námětů pro vlastní růst pohromadě a zároveň podané velice přístupně a lidsky s pochopením pro naše slabosti a nedostatky. Pro mě je tato kniha oslava lidství a asi je nejlepší, co jsem zatím četla.

23.10.2018 5 z 5


Tři svíce za budoucnost Tři svíce za budoucnost Václav Cílek

Pana Cílka mám ráda, ale tady se, myslím, mělo hodně ořezávat a škrtat. Obdivuji každého, kdo knihu přečetl úplně celou. Mně víc než o přípravě na horší časy řekla něco o naší době, která je přehlcená a zaplavuje vás proudy informací, z nichž jenom malá část je důležitá. Stejně zahlcující a chaotická mi připadá i tato kniha. Jak tady psalo více lidí - asi je lepší vyzobat si jen jednotlivé články.

20.10.2018 2 z 5


Nenechte pohasnout svou jiskru Nenechte pohasnout svou jiskru Doreen Virtue

Příjemná a zajímavá kniha o naší závislosti na stresových hormonech a o tom, jak se stravovat a jaké si kolem sebe vytvořit prostředí, abychom se cítili klidnější a vyrovnanější. Kniha se dost odlišuje od standardní tvorby Doreen Virtue - už žádní andělé a spousta obrázků, spíše psychologická práce. Ale tahle poloha jí také sluší. I když i tady je třeba brát autorku malinko s rezervou.

24.09.2018 4 z 5


Cesty za oponu času 5 - Ukřižovaná hvězda Hollywoodu Jean Sebergová Cesty za oponu času 5 - Ukřižovaná hvězda Hollywoodu Jean Sebergová Stanislav Motl

Cokoli od Stanislava Motla je moje srdeční záležitost, a tak nechci moc hodnotit. Je to prostě další Motl, jak ho známe a máme rádi. Přináší zamyšlení, poznání, inspiraci a lidskost. Zase se to podařilo.

29.07.2018 5 z 5


Letec Letec Jevgenij Vodolazkin

Rusky drásavý příběh poskládaný ze střípků vzpomínek v deníkových záznamech nás sice provede 20. stoletím, ale daleko více nás jako letce povznese nad historii jednoho století, abychom si ujasnili, co překonává a přerůstá suchá data významných událostí, kde je naděje, spravedlnost, jak je to se zlem, se smrtí, se zločinem a trestem.

01.07.2018 5 z 5


Láska je príbeh Láska je príbeh Robert J. Sternberg

Kniha zpracovává velice zajímavou teorii, podle které každý v sobě máme určité příběhy, neboli předlohy pro naše vztahy. Pokud v partnerství řešíte nějaký akutní problém, asi to není nejvhodnější čtivo. Přínos této knihy vidím v tom, že se opět dostanete o krok blíž k sebepoznání, k tomu podle jakých vzorců fungujeme, v čem je jejich výhoda a v čem omezení. Pokud máte pocit, že se ve vztazích dostáváte do podobných potíží a situací, tato kniha vám může mnohé osvětlit. A rozhodně stojí za to přečíst ji až do úplného konce, protože právě poslední kapitola je ta vůbec nejdůležitější.

25.02.2018 5 z 5


Můj sen o zlatě a sněhu Můj sen o zlatě a sněhu Martin Fourcade

Čtivá, rychlá a zajímavá kniha. Na druhé straně mi přišla až příliš zkratkovitá. Všemi situacemi jenom proletí, věnuje se víceméně pouze velkým vítězným událostem, nebo výraznějším propadům, ale na nic jako kdyby nebylo dost času. Kniha vychází z deníkových záznamů a hodnocení každé sezóny, co si Martin píše, a je to na ní znát. Martin Fourcade je můj oblíbený sportovec, ale co se týká biografií, už jsem četla lepší a inspirativnější.

24.02.2018 3 z 5