AdamŠkapa AdamŠkapa komentáře u knih

☰ menu

Proklínám řeku času Proklínám řeku času Per Petterson

K jisté geniální literatuře se sem tam musí člověk prokousat. Tedy pročíst...

09.10.2023 5 z 5


Muži v mé situaci Muži v mé situaci Per Petterson

Pro mě objev fantastického autora! Píše jakoby mimochodem, přesto jen tak mimochodem silný a smutný příběh. Autor se vypisuje ze svých rodinných traumat. Výtečný literární styl.

09.10.2023 5 z 5


Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Ti druzí...to dělají líp!
Je to má první a zároveň poslední kniha od této autorky. Naivně podaný rádoby napínavý příběh, který šustí papírem. Neautentické a nerealistické...

09.10.2023 2 z 5


Čtvrtá oběť Čtvrtá oběť Håkan Nesser

Hakan Nesser je podle mě opravdový vítěz - spisovatel detektivních románů!!! Žádná kniha není stejná a když už víte, kdo je vrah, vychutnáváte si literární i psychologickou stránku knihy. Nesser zároveň baví i nutí čtenáře přemýšlet o každodenních věcech. Inspektor Van Veeteren hraje badminton se stejnou vášní i úspěchem jako já, jeho literární profil je dechberoucí - rostoucí s každou další Nesserovou knihou s Veeterenem!!!

23.06.2020 5 z 5


Svíce dohořívají Svíce dohořívají Sándor Márai

Sándor Márai ukazuje krásný literární jazyk, stylistiku i ekonomičnost textu, kdy rozehrává fenomenální trojúhelník s velkým finále POSLEDNÍHO FINÁLNÍHO ROZHOVORU. Onen poslední rozhovor je pro mě učebnice asertivní komunikace.
Je to první kniha, kterou jsem od Máraie přečetl, skvostné jsou jeho Deníky I,II , Herbář i Měl jsem mlčet. Doporučuji i jeho Racka :-).

23.06.2020 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

U příběhů, které píše Jo Nesbo, se mi líbí jejich dynamika. To mistrovství udržet diváka v čtenářské koncentraci - v takzvaném čtenářském flow stavu - je fascinující!!! Sněhulák patří mezi jeho nejlepší detektivky. Možná se mi Spasitel líbil ještě o něco víc (ale to je spíš subjektivní názor čtenáře). Pokud budete studovat autorovu celou jeho spisovatelskou historii, pravděpodobně začnete u (za mě slabého) zrodu Harryho Holea v Austrálii (Netopýr) a pak budete poktračovat mistrovskými kousky, jako je právě Sněhulák. Policie svou nevysvětlitelnou brutalitou dává tušit autorovu vyhořelost, Nůž pak se snaží o návrat Harryho Holea, avšak zápletka a příběh "šustí papírem" a vrah (vražedkyně) nemá, podle mě, dostatečný motiv k vraždě.

23.06.2020 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Kniha, příběh který vám změní život! Někdy stačí jen pozorně poslouchat své prarodiče, mít trochu literárního talentu a velkou chuť změnit svět! Markusi Zusaku (1976) BRAVO!!!

23.06.2020


Vysněný život Ernesta G. Vysněný život Ernesta G. Jean-Michel Guenassia

Co se stane, když smícháte Klub nenapravitelných optimistů s Forrestem Gumpem, pokapete ho odérem šedivé atmosféry z Prahy, dáte si ty nejlepší datle z Alžíru, ucítíte vůni Středozemního moře, sladkobolný gramofon od Carlose Gardela, zatančíte si poslední tango před Vítězným únorem?!? Knížka, tak krásná, čistá, smutná, dojemná, dotýkající se každého z nás, kde hrdinové jsou opravdu hrdinové a zbabělci jsou zbabělci. Proč mi musí říct některé věci o mně, o mé vlasti, o mém městě Francouz?!? Podivuhodný, silný příběh, opravdový MASTERPIECE!!!

09.01.2020 5 z 5