125644 125644 komentáře u knih

☰ menu

Upíří rytíř 1 Upíří rytíř 1 Pat Mills

Popravdě nevím, jestli kupovat další díl. Kresba famózní (hlavně pekelná gotická města plná vysokých věžiček, řetězů a krve), příběh také dobrý, ale ten špatně skrývaný islámský antisemitismus to dost snižuje (hlavní záporák je Žid, který prošel koncentračním táborem X kladný hrdina je nacista - ostatně v úvodu popisuje, jak příběh vymýšlel v domě u svého muslimského přítele na Blízkém východě a jak se tomu společně velmi nasmáli. V tomto kontextu pak veškeré negativní ztvárnění křesťanských a židovských postav má poněkud ideologickou pachuť). Pokud to půjde půjčit v knihovně, jsem na pokračování zvědavý, ale nevím, zda ještě investovat peníze.

20.07.2019 3 z 5


Zázrak tam dole Zázrak tam dole Nina Brochmann

poučné

20.07.2019 5 z 5


Hebká mašinka Hebká mašinka William Seward Burroughs

Bohužel musím říct, že nejhorší Burroughsova kniha - vyloženě odpad. Dočteno jen s přemáháním. Pokud to pochází ze stejného korpusu textů jako Nahý oběd, pak zjevně v tom smyslu, že docházelo k nutnému škrtání, korektuře, vyhazování všeho toho nadbytečného, nesmyslného, ale pak si asi řekli: "proč tohle vyhozené nevydáme jako samostatnou knihu, jako Hebkou mašinku?" Kniha nemá žádný obsah (a to ani na Burroughsovy poměry), žádný smysl, zcela zbytečná. Polovina vět je jako kdyby amatersky psaná pubertální gay fantasie - budiž, kdyby to alespoň dávalo nějaký smysl, ale snad ani dvě věty na sebe smysluplně nenavazují. Pokud bych v tom občas viděl nějaký řád, pak jako předělávání a opakování stejné věty pořád dokola (jako když pes s kočičkou vařili dort, jako když dort s kočičkou vařili psa, jako když pes, kočička, dort a vařili, když dort a kočička psa vařila, když dort psa a kočičku vařil.....takhle vypadá pak celá kapitola na x stran, opravdu zábava). Velká škoda.

20.04.2019 1 z 5


Kallocain Kallocain Karin Boye

George Orwell před Orwellem.

16.01.2018 5 z 5


Nahý oběd Nahý oběd William Seward Burroughs

Dokonalost. Pokud si chce někdo udělat obrázek o knize, ale jen obrázek, protože se nejedná o zcela věrné zfilmování obsahu - to by ani nešlo -, tak doporučuji film od Cronenberga:
https://www.youtube.com/watch?v=vl3KjYKXuHs&t

15.01.2018 5 z 5