Zázrak tam dole

Zázrak tam dole https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379432/bmid_zazrak-tam-dole-Ncd-379432.jpg 3 42 14

Zázrak tam dole je kniha, která vysvětluje vše, co jste chtěli vědět o vagině, ale neodvažovali jste se zeptat. Také zjistíte, že spousta věcí, o kterých jste si mysleli, že je znáte, je ve skutečnosti úplně jinak. Zázrak tam dole je humorné, přímočaré i poučné čtení. Kniha byla přeložena do více než 30 jazyků.

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Zdraví

Vydáno: , Omega
Originální název:

Gleden med skjeden , 2017


více info...

Přidat komentář

Pasadenka
26.05.2022 3 z 5

Vypadalo to zajímavě, ale až tak moc mě to neohromilo

Na knížku se dá dívat z různých úhlů a hrozně záleží na tom, jaké vědomosti máte. Pro mě tam toho moc objevného nebylo, nicméně je jasné, že pro některé slečny, které se o své intimní partie doteď moc nezajímali to bude hodně poučná knížka.

Po úvodním povídání o anatomii, se dostáváme k menstruaci, antikoncepci, následně proběhneme choroby a dotkneme se něco málo těhotenství, menopauzy a sexu.

Věci, co mi nesedli:

Docela mi vadili komentáře na mužské pokolení. Bylo to spíš trapné, nežli trefné.
Komentář k menstruaci byl pro mě opět hodně zavádějící. K tomuto tématu mi pořád naskakoval film Mesiac v nás, ve kterých protagonistky byly hodně pro menstruaci jako esenci ženské energie a výjimečnosti. Zde autorky razí tezi jednoho španělského doktora z onoho filmu: „Když nechceš děti, neměj to!“
Ten přístup k sexu mi taky moc nesedl. Ve zkratce: Píchej, chlastej, bav se!

K názorům autorek mi chyběla vyváženost a opozitní pohled, aby čtenářkám předestřely víc, než jen své postoje a morálku a v té záplavě ubezpečování, že je vše naprosto správné a v pořádku třeba řekli, že je v pořádku taky krvácet, nebrat antikoncepci, mít děti, nebo nemít sex, nebo nepít alkohol, nebo…

Jako úvod hezké, malinko jednostranné, ale víc jak za 3 to pro mě není.

heliiinka
21.02.2022 5 z 5

Rozhodně zajímavá kniha s informacemi, které nejsou běžně dostupné. Škoda toho růžového obalu, styděla bych se to číst v tramvaji ale obsah je opravdu pečlivě vytvořený a poučný.


wiix
05.05.2021 4 z 5

Trefná encyklopédia, ktorú by si mala prejsť každá žena. Nové informácie, staré a známe zhrnuté. Naozaj bez hanby.

wiix
05.05.2021 4 z 5

Trefná encyklopédia, ktorú by si mala prejsť každá žena. Nové informácie, staré a známe zhrnuté. Naozaj bez hanby.

barboras1
22.02.2021 3 z 5

*3,5
Jako první se vždy dívám na recenze, které mě v tomto případě hodně zmátly. Na Databázi knih má hodně malé hodnocení a vlastně s těmi negativy i souhlasím a o to víc mě překvapilo Goodreads, kde kniha získala 4,21 hvězdičky, což je opravdu vysoké hodnocení.

Kniha Zázrak tam dole se snaží přiblížit svět ženského pohlavního ústrojí a to tak, aby to bylo srozumitelné pro všechny věkové kategorie, jak moc to reálně srozumitelné místy bylo, o tom by se dalo polemizovat. Najdete zde kapitoly jako antikoncepce, menstruace anebo také něco málo o samotných pohlavních orgánech. Tato obšírná témata jsou doplněna těmi maličkými jako jsou potraty, ženská obřízka nebo plastika.

Teď už se dostáváme přímo k mému názoru. Na začátku, kdy se autorky zabývaly přímo pohlavními orgány jsem byla nadšená, jelikož jsem se ujišťovala v informacích, které jsou mi známé a zároveň jsem zjišťovala pro mě úplně nové. Kdyby se toto opakovalo při čtení celé knížky byla bych nadšená. Bohužel přišly jiné kapitoly, které pro dospělou ženu jsou trochu zbytečné, protože opravdu všechno je známo. Pro holky ve věku patnácti let, kdy se zajímají o antikoncepci a určitým způsobem ji třeba i řeší, tak věřím, že by to bylo velmi poučné, ale takto bohužel nikoli a já se začala ukrutně nudit. Na konci se to možná maličko vylepšilo zajímavějšími tématy, ale můj dojem už to bohužel nezachránilo.

Jak už jsem řekla, přišlo mi, že si knížka hraje na to poskytnout pohled na tuto problematiku všem. Bohužel tomu podle mého názoru neodpovídá jazyk. Některé pasáže jsou až moc primitivní a některé naopak velmi odborné. To se poté dostává do sporu s tím, že některé informace jsou zajímavé pouze pro mladé dívky, kterým odborné názvy a zkratky nic neřeknou.

Líbilo se mi velké množství statistik, které prostupovaly každým tématem, a které jsou opravdu vypovídající. Dále je skvělé, že se snaží vyvrátit nejrůznější mýty, které se s ženskými pohlavními orgány pojí.

Upřímně, co se týče celkového hodnocení jsem v navážkách. Myslela jsem si, že to bude pecka od začátku do konce a ona vlastně úplně nebyla. Se všemi negativy se z ní stal obyčejný lehoučký nadprůměr, tudíž tři a půl hvězdičky.

Ráda bych tuto knihu doporučila dál, ale vlastně nevím komu, jaké věkové kategorii. Asi dá něco všem, ale bohužel ne všechny pasáže. A možná by nebyla marná ani pro zvídavé muže, kteří toto téma jako tabu nevidí.

Lieska
27.07.2020 2 z 5

Súhlasím s názorom, ktorý v komentároch prevažuje. Kniha je užitočný počin na zorientovanie sa v problematike pre ženy tak do 20 rokov. Priznávam sa, že som ju celú nedočítala, lebo určité kapitoly sa ma fakt už netýkajú... :)

Razjela
08.06.2020 3 z 5

Kniha je opravdu napsaná "zajímavě" a může to způsobit spoustu nedorozumění.
1. Pro koho ta kniha vlastně je? - Kniha rozhodně není pro starší ženy, které již dávno zažily většinu věcí, které jsou popsané v této knize. Spíše doporučuji mladším holkám, které teprve začaly dospívat.
2. Jazyk - Jazyk je hodně zvláštní. Občas je to velmi hovorové/publicistické, ale hned vedle toho najdeme "vědecký blábol" a obyčejná žena si bude muset stejnou větu přečíst minimálně 2x. Dívky, které to psaly jsou medičky, ale pokud chtěly psát knihu hlavně pro mladší holky, tak rozhodně udělaly chybu.
3. Menstruační pomůcky - Mně se nejméně líbila kapitola o menstruačních pomůckách. Jenom (ani ne) 4 stránky a mluví se tam pouze o vložkách, tampónech a kalíšcích (hurá alespoň nějaká alternativa). Vůbec se tam ale nedozvíte o menstruačních kalhotkách, menstruačních houbách a menstruačních discích.
4. Antikoncepce hl. ta hormonální - Asi nejvíce kontroverzní kapitola z celé knihy. Neřekla bych, že to je reklama na hormonální antikoncepci, ale chápu, že to mohl někdo takto pochopit a vyložit, jelikož většina této knihy je věnovaná tomuto tématu. Autorky tam zmiňují, že pilulky s estrogenem snižují riziko konkrétních typů rakovin, ale zas zvyšují riziko dalších typů rakovin, takže je to prostě něco za něco. Medičky podle mého názoru udělaly dobrou práci, co se týče vysvětlení, který typ hormonální a nehormonální antikoncepce je nejlepší, a to hlavně z hlediska, pokud nechcete otěhotnět a jaké jsou vedlejší účinky (ať pozitivní nebo negativní).
5. Popis nejrůznějších nemocí - Dobré a poměrně stručné shrnutí nemocí, které se přenáší/nepřenáší sexuálním stykem. Líbil se mi důraz na prevenci a opatrnost. Opět se ale dostáváme k jazyku, který je přesně v této části knihy velice vědecký.
6. Víme toho překvapivě opravdu málo - Někdo by řekl, že žijeme ve 21. století a víme toho o lidském těle opravdu hodně, ale dost mě znepokojilo/vyděsilo, jak toho málo víme o ženském organismu. V knize se pořád objevovaly věty ve smyslu, že nemáme dost spolehlivých vědeckých výzkumů nebo prostě tohle nevíme. Proč ženy mají menstruaci? Pouhá teorie. Co je vlastně bod G a kde se nachází? Znovu nic moc. Atd... Víme toho daleko více o hormonální antikoncepci a jak nám to zlepší pleť, ale moc nevíme, jak se má řešit vaginismus, ať je příčina psychická (v tomto případě se předepisují antidepresiva) nebo objevila se hned po nějaké operaci.
7. Občas opravdu zbytečné narážky na mužské pohlaví. Muži stejně jako ženy mají vlastní hlavu a každý z nich je jiný - nesmíme žádnou společenskou skupinu generalizovat. Autorky na to trochu pozapomněly.
8. Líbilo se mi, že se snaží lidem ukázat, že existuje LGBT komunita, ale není to takovým způsobem, že to vnucují, ale působí to v tomto textu naprosto přirozeně.
9. Místy si kniha protiřečí a působí to na čtenáře poměrně zvláštním dojmem. Poté ale v dalších částech knihy jsou všechny nejasnosti vysvětlené. Takové menší zmatky.
10. Moc mi chybí kapitola o tom, jak lze zmírnit menstruaci bez použití hormonální antikoncepce. Nelíbí se mi, že autorky vytvořily dojem, že pouze estrogen nás zachrání a pseudomenstruace je super, protože moderní žena vlastně menstruaci vůbec nepotřebuje. Klidně přeskakuj placebo pilulky a vyhni se menstruaci naplno. Tohle je asi věc, která si zaslouží největší kritiku. (Rozhodně tímto neříkám, že by se to nemělo používat. Pokud žena třeba trpí endometriózou nebo menstruace jí způsobuje takové bolesti, že není schopná normálně existovat, tak nejspíše by se měla pro tuto léčbu rozhodnout. Mluvím pouze o takových bolestech, že nám stačí ibuprofen a jedeme dál.) Však ani nebyl zmíněn skvělý termofor, který mne během menstruace zachraňuje už několik let. Teplo opravdu zmírňuje bolest, takže zahřívací polštářky, termofor a čaje jsou opravdu skvělou nehormonální metodou, jak zmírnit bolest. Mně a dalším ženám pomáhá kontryhel a další byliny. Opravdu hormonální antikoncepce není jedinou cestou, jak zmírnit menstruační bolest.

Ewishekk
04.04.2020 3 z 5

Spíše bych ji doporučila jako čtění pro dospívající dívky, které by se zde mohly naučit spoustu věcí o svém vlastním těle. Jinak tam byla pro mě dost věcí zbytečných a tudíž jsem některé části uplně přeskakovala.

eraserhead
10.03.2020 4 z 5

Minimálně v určitém věku je pro část chlapců/mužů ženské pohlavní ústrojí středobodem vesmíru. Tak v téhle knize mají možnost seznámit se se spoustou zajímavých, nečekaný, překvapivých informací a přijít o některé iluze či pověry. Ani si nevybavím, kdy naposledy mi kniha přinesla tolik zajímavých informací a odhalení. I přesto, že je primárně psaná pro ženy a dívky, i já, jako muž jsem si fakt dobře a zajímavě početl.

maja763
02.01.2020 1 z 5

Čekala jsem od této knihy mnohem více! Dve hvězdičky dávám akorát za občasné ilustrace a kapitole vložky, tampony a menstruační kalíšky. Zbytek knihy mi přijde spis jako reklama na hormonální antikoncepci, celou dobu v tom vlastně autorky nenápadně popdorují, akorát v jedné větě je napsáno “tělo si vlastně myslí celou dobu, ze je těhotné” HALÓ?! A to je v pořádku? Já sama jsem měla ve 20ti letech cévní mozkovou příhodu, nikdy víc antikoncepci, už jenom to, ze napsaly autorky, ze jim tahle kapitola přijde nejvic nudná? Už to mě odradilo, po kapitole ,,vzácné vedlejší účinky”, tudíž knihu ani dočítat nebudu. Jo a ještě mě pobavil název ,,BĚŽNĚ vedlejší účinky hormonální antikoncepce” ...hrozné zklamání a divim se, ze v dnešní době ještě někdo podporuje dávat tyto látky do tela žen a většinou slečen, který vlastně ani nemají tak moc na vybranou, ještě aby jo, když je to samá reklama v televizi, sleva na recept, přijdou na první prohlídku na gynekologii, řeknou, ze mají akné a hned se do nich cpe hormonální antikoncepce...gynekologie každý půl rok, to ANO! Ale myslím si, že tohle je celé špatně..

125644
20.07.2019 5 z 5

poučné

TaJiná
10.07.2019 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, dle ukázek na internetu jsem očekávala více ilustrací, protože tím mě kniha dostala. Bohužel i na mě působila kniha jako příručka, učebnice pro gynekoložky. Často jsem i přeskakovala celé odstavce. Asi se to dalo od autorek medicek čekat, nakonec dávám knize 3 hvězdičky za ilustrace, obálku a stužkovou záložku.

Romcha
08.07.2019 2 z 5

Zázrak se bohužel nekonal. Nejdříve mě kniha zaujala svým postojem stylem a typem vyprávění jako přednáška pro mladistvé. Tato opojná chvíle však trvala tak do 1/4, kdy jsem se dozvídal doopravdy něco podstatného a místy nového.

Zbytek knihy je velmi jednoduše a stroze pojatý lékařský materiál a toho je do takové knihy zkrátka škoda a hlavně zabírá v takovém typu knihy dost místa...

kaffa
27.06.2019 odpad!

no, děvčata, zázrak se nedostavil....
polovina knihy je v podstatě reklama na hormony, druhá půlka oplývá nepřesnostmi, kupodivu i některými sterotypními výroky (hlavně co se pánů týče, osvěta by měla probíhat nejen ze strany žen) a dokonce nesmysly, které si na různých místech knihy protiřečí a které mnohdy ani třeba neodpovídají mé osobní zkušenosti.... rozhodně nepovažuji knihu za objektivní a doporučuji nastudovat i jiné knihy, hlavně vědečtějšího rázu, pokud se chce dozvědět, kde je pravda....
taky nechápu v anotaci, že se jedná o humorné čtení - tedy pokud tím humorem mělo být to, že orgasmu dosáhnete, když si oblečete ponožky, protože - co když je vám náhodou zima na nohy a vy se kvůli tomu neuděláte??? ufff....