tester tester diskuze u autorů

☰ menu

Vladimír Řehan

Nebýt doc.Řehana neměl bych dnes potěšení být na DK. Vynikající odborník a člověk.

07.05.2016


Romain Rolland

Nobelovka za Jana Kryštofa autorovi bezpochybně náleží.

31.10.2015


Julius Zeyer

Zdědil jsem po předcích 2m Zeyera. K Zeyerově pohledu na svět, orientu a romantice mám srdeční vztah. Na četbu musí být vhodná nálada a klid. Dnes v životě moc romantiky nevnímám, asi nějak schází a pro doplnění absence romantiky mně Zeyer vyhovuje. Při četbě je vhodné se odpoutat od země. Výstižně je Zeyer popsaný zde.

http://svet-literatury.wz.cz/autori/zeyer.htm
Velmi složitý a rozporný umělecký zjev Zeyerův charakterizoval Julius Fučík v Pokolení před Petrem takto: "Jde stále za svou touhou po světě ušlechtilém, krásném a dobrém, v němž by nebylo křivděno ani lidem ani národům. A protože takového světa kolem sebe nevidí, uchyluje se do světa pohádek a starých bájí, do dějin středověku a do života východních národů, neboť tam všude nalézal lidskou moudrost a cit, ještě nezasažený hamižným sobectvím peněz."

23.10.2015


Marcus Aurelius

Kniha má vlastnosti černé díry. Člověka pohltí a už ho nepustí. Nedovolí mu číst něco jiného, všechno ostatní je o 100 levelů níž. Kniha nutí čtenáře číst knihu stále dokola a stále se jeví jako nepřečtená. Je to věčná kniha. Nekonečný zdroj inspirace.

22.10.2015