ddkk ddkk diskuze u autorů

☰ menu

Michael Robotham

Výborná série Cyrus Haven má 4.pokračování, vyšlo začátkem roku pod titulem Storm Child (Bořlivé dítě, Dítě bouře). Měli bychom se konečně dovědět, co vlastně skrývá Evie...MOBA určitě chystá překlad...

A potvrzeno: Storm Child v českém vydání se připravuje na jaro/léto roku 2025.

25.04.2024


Anders de la Motte

Ve Švédsku vyšly první dva díly nové série s inspektorkou Leo Askerovou: Pán hory a Skleněný muž, které se odehrávají v Malmö. Práva pro ČR koupila EuromediaGroup a 1. díl vyjde i u nás letos.

26.01.2024


Stina Jackson

Novinka: práva už jsou zakoupená skupinou Euromedia.

25.12.2023


Michael Hjorth

Hm, skoro to vypadá, že tu diskutuju sama se sebou...no, nevadí, každopádně, letos už ve Švédsku vyšlo 8. pokračování série s Bergmanem pod titulem Skulden man bär (The Guilt You Carry - Vina, kterou neseš).

25.12.2023


Yrsa Sigurðardóttir

Po knize Není úniku vydala Yrsa vloni a letos další dva díly série Černý led: Gættu þinna handa (něco jako Dávejte si pozor na ruce, v angličtině Forget me not) a Frýs í æðum blóð (trochu zvláštní, snad něco ve smyslu Mráz mi běhá po zádech :-), v angličtině The Surge).

25.11.2023


Jo Nesbø

Jo vydal další samostatnou knihu pod titulem Natthuset (Noční dům). Je to tentokrát horor o asi 220 stránkách...

14.10.2023


Stina Jackson

Po tříleté pauze vydala Stina Jackson nový román, fikci Förinta världen ikväll
(Dnes večer znič svět), která se odehrává ve Spojených státech. Hlavní hrdinka je ovšem Švédka. Práva pro ČR zatím nebyla zakoupená...

14.10.2023


Michael Hjorth

Dlouho očekávány další (poslední?) díl série s milovaným i nenáviděným Sebastianem Bergmanem je na světě. Osmé pokračování vyšlo ve Švédsku pod titulem Skulden man bär (dá se přeložit jako Dluh ke splacení). Věřím, že Host už překládá...

14.10.2023


M.W. Craven

Ještě nemáme Botanika a M.W.Craven už avízuje další díl s Poem na příští rok pod názvem The Mercy Chair (Křeslo milosrdenství).

28.08.2023


Jean Christophe Grangé

Grangé oprašuje vlastní scénář série Purpurové řeky a po výborném Posledním lovu vydal další díl pod názvem Den popela. V srpnu vychází i česky.

28.07.2023


Frode Sander Øien

Letos na jaře vyšlo v Norsku další pokračování případů Holgera a Mii. Kniha nese název Hitra, podle ostrova, z něhož pochází Mia. Ta se rozhodne skončit s prací pro policii a odejít z Norska. Do té doby, než bude moci uskutečnit své plány, se vrací opět na Hitru. A začnou se dít věci....

22.06.2023


Bernard Minier

Začátkem letošního dubna vydal Bernard Minier další knihu s Martinem Servazem pod titulem "Un oeil dans la nuit" (doslova: Oko v noci). Tentokrát se autor vydal do světa filmových hororů...

19.06.2023


Philippe Claudel

Podle knihy Šedé duše natočil v roce 2005 režisér Yves Angelo stejnojmenný film, který byl nominován na tři Césary.

04.06.2023


Zdeněk Šmíd

MOBA připravuje nové vydání knihy Cejch na září 2023. Určitě za přijatelnější cenu než zdejší bazarovou.

20.05.2023


Karin Lednická

Neúcta k naší historii je tristní. Posledním příkladem je záměr ŘSD vést místem tragédie v Životicích přes odpor místních silniční obchvat. ŘSD si na přesvědčování životických o užitečnosti akce najalo za značný obnos soukromou agenturu, více na adrese:
https://www.zivoticesobe.cz/obchvat-rsd-soukroma-agentura.

Zdá se, že vydáním knihy Životice se paní Lednická asi netrefila do zájmů ŘSD...A mimochodem, napadlo by někoho vést takovou stavbu přes Lidice nebo Ležáky?

29.03.2023


Sharon J. Bolton

Vloni v říjnu SB vydala třetí pokračování Rakváře pod názvem The Buried (Pohřbení).

Jak píše jeden z čtenářů:
"This is both a prequel and a sequel which is pretty clever when you think about it! "
(Je to obojí, prequel i sequel, což je vážně chytré, když se nad tím zamyslíte!).

Tak uvidíme...

11.03.2023


Mo Hayder

Začala jsem číst neskutečné thrillery Mo Hayder a samozřejmě mě zajímal i osud jejich autorky. Kupodivu jsem se dověděla, že původní skutečné jméno Mo Hayder, což byl později její pseudonym, bylo Clare Damaris Bastin. Příjmení si pak nechala úředně změnit na Clare Dunkel.

Před svou smrtí stačila dopsat novou sérii Century tentokrát pod jménem Theo Clare. Ve Velké Británii vyšel začátkem roku 2022 její první díl The Book of Sand. Děj se odehrává v alternativním vesmíru, kde nic není takové, jak se zdá, a vystupuje v něm řada "nesourodých, ale mimořádných" postav, které hledají objekt, jenž by jim zachránil život. Pokračování, The Book of Clouds, má následovat v letošním roce.

Mo se své nové série už bohužel v knihkupectvích nedočkala.

06.03.2023


Mark T. Sullivan

Právě jsem dočetla knihu Pod krvavými nebesy a moc mě zajímala hlavně osobnost Pina Lilly. Trochu jsem pátrala a musím přiznat, že jsem docela zklamaná...doporučuji např. tento článek
https://arengario.net/misc/misc261EN.html
Zdá se, že buď Pino nebo autor si leccos přikrášlili nebo přímo vymysleli...

26.01.2023


Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem letos udělal proslulý "úkrok stranou".

Ve Švédsku mu vyšla nová kniha pod titulem Zcela jiný příběh, která překvapivě - jako #2, navazuje na Devátý hrob. Tentokrát je to nová série s bývalou kolegyní Fabiana Riska Malin Rehnbergovou.

Malin se vzpamatovala z událostí v Devátém hrobě před třemi lety. Dostala nového šéfa, s kterým to ovšem nemá vůbec jednoduché, a na stole jí přistál nový komplikovaný případ. A zároveň je její rodinný život s Andersem v Enskede čím dál nestabilnější...

Práva na knihu má zatím koupený slovenský Ikar.

08.12.2022


Václav Erben

Filmová verze Smrti talentovaného ševce se točila na zámku v Opočně, který se v knižní podobě i ve filmu jmenuje Opolná. A přesto se při natáčení stala drobná chybička. V jednom okamžiku do děje proniká hlas Jany Bouškové-takto zámecké průvodkyně, která právě v pozadí provází návštěvníky se slovy: "...na opočenském zámku...".
To ovšem nic nemění na tom, že filmová zpracování Erbenových detektivek s kapitánem Exnerem jsou výborná.

26.11.2022