Sloni a jejich příbuzní

Sloni a jejich příbuzní https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14516/zvirata-celeho-sveta-sloni-a-jejich-pribuzni-14516.jpg 5 37 5

Zvířata celého světa série

1. díl >

Kniha populárně naučnou formou seznamuje čtenáře se slony, s jejich anatomií a etologií. Pojednává rovněž o jejich příbuzných, damanech a sirénách. Popisuje stavbu sloního těla, způsob obživy a rozmnožování, chování slonů, jejich využití jako pracovních i lovných zvířat a zamýšlí se nad budoucností slonů.

Přidat komentář

eraserhead
10.08.2022 5 z 5

Tuhle edici jsem hrozně rád četl jako dítě. Obzvláště svazky o medvědech a pandách, papoušcích a tučňácích byly v kolektivu velmi oblíbené. Slony u nás v knihovně tehdy neměli, tak jsem se do něj milerád začetl po letech. I přes své stáří knih dala spoustu zajímavých i nečekaných informací a zajímavostí. Obzvláště kapitoly o příbuzných slonů mě hodně nadchly. Damani působí jako velmi sympatická zvířata. Budu se muset podívat po dalších svazcích. Podobné knihy čtu hrozně rád.

haki34
14.05.2021 5 z 5

po vydařených Opicích jsem se rozhodla zkusit víc knížek z této série. Naštěstí se dají celkem lehko sehnat..Kromě zajímavých informací o mých oblíbených slonech (zejména využití v pracovním procesu v Ázii, jídelníček, provozní deník, pomoc při výzkumech v bažinách - to aspoň byla romantika !!!) jsem si hlavně rozšířila obzory u damanů, které jsem vnímala jako roztomilé tvorečky a vůbec teda ne příbuzné slonů, a sirén, tajemných neforemných "mořských panen". Poutavě psaná odborná literatura, z fleku podepisuji koment Čtece i Yalky...
Doporučuji a jdu na další díl série - Medvědy...


draka
30.07.2020 5 z 5

Takřka po čtyřiceti letech jsem si opět otevřel tuto knížečku. A to by nebyl Zdeněk Veselovský, aby mě nezaujala. Umí krásně vypravovat, a to nejen o životě slonů. Příležitostně se pustím i do dalších knih z cyklu Zvířata z celého světa.

Čtec
20.10.2016 5 z 5

Pan profesor Veselovský, dlouholetý ředitel pražské ZOO, byl vynikajícím popularizátorem světa zvířat, měl literární nadání, psal poutavé knihy pro děti a mládež, ale zároveň byl skutečným odborníkem se specializací na savce. Jeho knížku "Sloni a jejich příbuzní" jsem vždy považoval za vzor, jak by podobná literatura, dostatečně odborná a zároveň čtivá, měla vypadat.

Fascinovala mne obzvláště pasáž, kterak slonům dorostou za život šestery zuby, které postupně všechny svým mlsáním klacků obrousí - a po té šesté sadě prostě zemřou hlady... V době, kdy v televizi ve srovnání s dneškem bylo přírodopisných dokumentů jako šafránu (existoval jen jeden TV program!) a nebyl internet (!), jsem podobné informační bomby doslova hltal a i se mi o nich v noci zdálo.

Jo, a ještě jsem si vzpomněl - aby slon nezemřel hlady, tak musí žrát ty klacky 20 hodin denně každý den celý život (teda dokud má ty zuby). Jsou to obdivuhodná zvířata.

Yalka
06.01.2013 5 z 5

I když faktografické knihy o přírodě nejsou zrovna můj šálek kávy, styl pana Veselovského mi učaroval.

Tuto krásnou knihu jsem četla několikrát dokola. Je to už opravdu hodně roků, ale stále si pamatuju jeho povídání o samičce damana, Nožičce, kterou choval nějakou dobu u sebe doma (a dokonce mi hlavě zůstalo i docela dost údajů o slonech & spol.).

Pokud si knihu přečtete, dozvíte se mimo jiné, co je "nejčastějším telefonickým dotazem v zoo, na který se stává každý zaměstnanec dříve nebo později alergickým".

Štítky knihy

zvířata, fauna sloni damani sirény (zvířata)

Autorovy další knížky

Zdeněk Veselovský
česká, 1928 - 2006
2008  95%Etologie. Biologie chování zvířat
1975  97%Světem zvířat díl I.: Savci
2001  94%Obecná ornitologie
1981  95%Sloni a jejich příbuzní
1986  95%Výlet do třetihor

Kniha Sloni a jejich příbuzní je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce66x
Chystám se číst7x
Chci si koupit4x