Ztracená sezóna

Ztracená sezóna https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479631/bmid_ztracena-sezona-vfa-479631.jpeg 4 66 22

Osmiletá Brooklyn Mercerová zmizela. Ačkoli jsou agenti FBI Eliza Sterlingová a Brandon Eddison zvyklí na takové případy, tenhle je skutečně rozhodí. Únos se totiž stal na výročí zmizení Eddisonovy vlastní mladší sestry, k němuž došlo před lety. Zneklidňující je také podobnost zmizelé dívky s Elizou – mohly by skoro být matka s dcerou. Eliza je odhodlána vyřešit tento případ za každou cenu, ale čím víc se do něj noří, tím víc ji děsí to, co vychází najevo. Po celé zemi totiž mizely dívky podobné Brooklyn už několik desítek let… Má ještě děvčátko naději na záchranu? Čtvrtý díl oblíbené série Sběratel začíná velkým závodem s časem!... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , XYZ (ČR)
Originální název:

The Vanishing Season , 2019


více info...

Přidat komentář

itskyleus
17.07.2023 4 z 5

Závěrečný díl série Sběratel byl srdceryvný, ale přesto napínavý, zda zachrání ztracenou dívku, která se ztratila cestou ze školy.

Tentokrát je díl z pohledu Elizy, která se dala dohromady s Eddisonem. Docela mě mrzelo, že se děj soustředil i na osobní problemy Elizy, viz. její svatební šaty, které se rozhoduje spálit delší dobu, kvůli nevydařenému předchozímu vztahu.

Záhada, která nás doprovází celé čtyři díly ohledně Eddisonovy mladší sestry se vyřeší a představa je opravdu šílená..

Líbilo se mi, když se věci najednou spojily dohromady a vytvořily celek logického uskupení. Upřímně jsem netušil, že budu věřit v dobrý konec, který nakonec neřeknu jak dopadl.

Co si budeme, táto série mě přivedla více méně k většímu čtení knih a tím se váže její hodnota ke mně. Je to jedna ze slabších sérii detektivek a třeba na Chrise Cartera ohledně sériových vrahů nemá, ale tak zase táto série není nejhorší.

Ivushaak
17.04.2023 5 z 5

Za mě nejlepší díl hned po Sběrateli motýlů, ale rozhodně nejsmutnější. Kniha se točí okolo unesené holčičky a kolem agenta Eddisona, kterému také dříve zmizela mladší sestra. Kniha nás chvílemi vrací do události dob minulých, zaměřuje se hodně na pocity, co člověk prožívá když mu zmizí milovaná osoba a nevíte co se s ní stalo, na obviňování se (že jsem měl tehda udělat věci jinak) a podobně. Konec byl poměrně emotivní, až jsem z něj měla knedlík v krku. Nesouhlasím s předchozími recenzemi, že se v tomto díle vůbec nevyšetřovalo, proti Letním dětem, to bylo nebe a dudy, i těch kafíček a přespávaček bylo o poznání méně.


sloncekhk
12.04.2023 5 z 5

Tak za mě jednoznačně skvělá série knih. Lehké nenucené čtení.

moudivlacek
14.03.2023 5 z 5

Právě jsem dočetla a je mi z toho smutno. Tento příběh vypráví o pohřešované dívence, agenti FBI i policie dělá vše pro to, aby se vrátila domů co nejdříve. Bohužel agent Bran si zrovna připomíná tragickou ztrátu své sestry Faith, byla ve stejném věku a zmizela v tomto období. A když policie i FBI zoufale pátrají po malé Brooklyn, tak starší přítel Brana a policista v důchodu přijde se "šílenou" tezí, a pak tu je i syn mrtvého policisty, a ti dva vnesou do případu nové nápady, a to všechno odstartuje nemožné. Agentka Eliza, která nyní pracuje jako Branova kolegyně, a zároveň je jeho osobní přítelkyně má dobré nápady a rozhodně přiloží své "ruce" k dílu.
Příběh je to sice smutný, ale mně nejenže připomněl plno hrdinů minulých dílů, ale i spoustu vysvětlil a vše pospojoval. Tato pracovní parta agentů nejsou jen kolegové, ale i skuteční přátelé, kteří jsou po vašem boku, aniž byste si o to museli říkat.
Škoda, že je to poslední díl. Kdyby autorka vydala nějaké další knihy, vůbec bych se nebála po nich sáhnout. Knihu doporučuji milovníkům psychologických románů a detektivek v jednom.

TerezaaBaarova
03.02.2023 4 z 5

Série ukončena, celkově tyto 4 díly hodnotím velmi pozitivně! 3-4 hvězdy a doporučuji, nikdy nenechávám rozečtenou sérii... ALE tento díl byl trochu zklamání z mé strany, skoro opravdu jen o agentech FBI jejich vztazích, kafíčkách a psaní... kdybych knihy četla s rozestupem, tak by mi už dělalo problém se orientovat.
Dějová linka je opravdu jen na okraji a prostě šlus..

jitkapeldova
09.01.2023 5 z 5

Za mě nejlepší díl celé serie :)

Celá série je moc povedená a opravdu mě mrzí, ze už sem na konci..

Líbilo se mi, že i po rozuzlení celého případu sem si mohla dočíst pár kapitol o tom, jak to s nima vlastně dopadlo, mnohem lepší, něž jak to občas bývá useknuté :)

Rozhodně doporučuji všema deseti

Safrika
07.01.2023 4 z 5

Moc se mi tento dil libil, byl skvelym zakoncenim. Precteno temer hned. Za me? Vsechny 4 dily za to stalo.

martina.culik
19.12.2022 3 z 5

Četla jsem postupně celou sérii a z posledního dílu jsem byla trošku zklamaná. První díl mě pohltil, druhý byl slabší, třetí za mě nejlepší a čtvrtý nejslabší.
V knize se samotný případ řeší jen tak mimochodem a mnohem více se zabývá agenty FBI, které známe z předchozích dílů.
Dokážu si představit, že pokud někdo nečetl ostatní knihy ze série, nebo je četl před delší dobou, mohl mít problém orientovat se v postavách, protože ty už se nijak zvlášť nepředstavují, prostě tam jsou a předpokládá se, že je čtenář zná a správně si je zařadí.
Obecně mám na sériích ráda, když se postupně dozvídám více o jednotlivých postavách, tady už to ale bylo na úkor samotného příběhu.

Eidalon
17.10.2022 1 z 5

Má první zkušenost se spisovatelkou, zatím jsem od ní nic jiného nečetl a bohužel, i když jsem knihu dočetl, nelze to označit jako dobře strávený čas.
Téma únosu osmileté holčičky je umocněno skutečností, že jich bylo mnohem více, ale více, než aby Vás strhlo samotné vyšetřování, se řeší vztahové věci vyšetřovacího týmu. Brzy jsem se ztratil ve jménech a osobách, jelikož to byla první kniha ze série, odkazy na předchozí případy šly mimo mne.
Celý příběh je rozmělněný do osobních vazeb a života týmu a jejich traumat, odhalení pachatele je jaksi mimoděk náhodou a jak motiv tak především způsob realizace je hodně neuvěřitelný. Pokud bych měl uvěřit, že pachatel žil v situaci, kterou mu ovlivnilo velké trauma které si připomínal vždy po dva roky, těžko by mohl tak dlouho fungovat, aniž by byl odhalen.
Neznám jinou autorčinu tvorbu, tato knížka ale žádné veledílo není, pozadí lemuje kriminální čin, vyšetřování, ale stále máte pocit, že je to jaksi okrajové téma hlavní linii příběhu.

MarkétaI.
26.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Kniha dočtena.. konečně.
Kniha mi dala zabrat. Nebavila mě.
Ztratilo se dítě, ale místo abych četla o pátrání, hledání a vyšetřování, tak čtu o kávě, proteinových tyčinkách, svatebních šatech a spálené ruce (dodám, že to byla NEHODA, kdyby někdo pochyboval). A taky se tam mají všichni rádi a je to vlastně jedna velká spokojená rodina, kdy každý člen prožil nějaké trauma..
A jak se tak snažím přečíst knihu o jídle a vztazích, zničehonic se zjistí kdo je únosce. Až se divím, že to trvalo tolik let, když tady stačilo mrknout očkem :-)
Ale abych nebyla jenom kritická, tak musím zmínit, že to nebyla nejhorší kniha kterou jsem četla, takže nějaké hvězdičky přece jenom budou.

Nixa
18.05.2022 3 z 5

Tohle je určitě nejslabší díl z celé série, bohužel... První díl (Sběratel motýlů) byl naprosto geniální, pak už to šlo trochu dolů, i tak jsem si čtení užívala, ale tento díl mi nenabídl nic moc nového. Nic se tady nevyšetřuje a vlastně ani moc neděje. Celý tým byl jedna rodina, pořád samé telefonáty a psaní zpráv mezi sebou, kafíčka a večere. Je fajn číst o tom jak si všichni rozumí, ale tady už toho bylo opravdu moc. Konec byl ale moc fajn a s celým týmem jsme se hezky rozloučili.

Míša02
22.02.2022 3 z 5

Čtvrtá kniha ze série mi bohužel nabídla méně, než bych si přála a než bych chtěla. Docela mi začíná vadit, že se všechny případy (tuším, že ve všech čtyřech dílech) nějak osobně týkají těch, kdo je vyšetřují. Ze začátku jsem měla docela problém se do knihy začíst a měla jsem zmatek ve jménech. Přijde mi, že autorka trochu moc rozebírá osobní vztahy a všechno co se děje kolem, ale vyšetřování nikde. S tím souvisí další věc, která mi docela vadila. Nikdo absolutně netuší, kdo je pachatel, nevědí vůbec nic a najednou šup a na půl stránce zjistí kdo vrah. Na konci mi ale došlo, že autorka se vlastně nesnaží napsat klasický detektivní příběh, ale snaží se zobrazit hlavně pocity, což se jí daří moc dobře. Skvělých bylo tak posledních sto stran. Zbytek byl trochu o ničem. Z celé série je stejně nejlepší kniha Sběratel motýlů a tu už asi nic nepřekoná.

Nenu
13.02.2022

Petronela 16 to vyjádřila jasně a přesně, knížka mě moc zklamala, spisovatelka pořád vytěžuje Zahradu motýlů, vůbec mi nebylo jasné, proč se pořád vrací, nesmyslně, protože s dějem knížky to vůbec nesouviselo, k postavám dívek ze Zahrady. Ačkoli by se mělo jednat o agenty FBI, dialogy vedli jako děti ve třetí třídě na základní škole, jejich práce byla neefektivní, nic se nedělo. Škoda, k této autorce se už asi nevrátím, předchozí knihy se mi líbily. I když asi spisovatelce nic jiného nezbývá, svět se zbláznil do korektnosti a emocí, tak se tam pořád pláče, jí, pije kafe a ochraňují se děti, tím se nedá nic zkazit...

Síma97
06.02.2022 5 z 5

Knižní sérii Sběratel jsem četla postupně tak jak jdou knihy za sebou. Musím říct, že kniha Ztracená sezona je mojí druhou nejoblíbenější ze všech. První knihu Sběratel motýlů to sice nepřekonalo ale i tak mě moc bavila dokonce i překvapila. Celou dobu jsem doufala, že to alespoň v tomto případě dopadne dobře a Brooklyn se najde živá. Četla jsem proto pořád dál a dál, nemohla jsem se odtrhnout. Málo kdy se mi stává že nad knihou přemýšlím i v průběhu dne, kdy ji nemám v ruce a u této knihy se mi to stalo. Prostě mohu jen a jen doporučit.

Atara16
16.12.2021 5 z 5

Já bych ocenila na začátku knihy aspoň zkratkově vysvětlení postav - ztrácela jsem se od začátku až do konce. Jinak knížku jsem přečetla jedním dechem a můžu říct že po sběrateli motýlů je tahle další co se mi líbila rozhodně víc než májové růže a letní děti.Akorát mi přišel konec takový zvláštní zničehonic skok o 3 roky později.... Doporučuji.

Petronela16
01.12.2021 odpad!

Ajaj,tak toto hodnotenie odo mňa nebude až tak pekné, ale určite realistické, tak ako som to cítila.Ak mám hodnotiť v skratke ,tak to bola pre mňa nielen stratená sezóna ,ale ešte aj stratené €, nehovoriac o čase.Najlepsia kniha z tejto tetralogie bola tá prvá tuším Zberatel motýľov.Potom tie Májové ruže ma už hneď na začiatku nezaujali, tak som nečítala ďalej.Potom Letné deti...no dalo sa, no ale toto dielo bolo ...ani neviem ako to nazvať.
Neskutočne ma iritovali siahodlhé a podrobne opisy toho, čo si detektívi FBI zakaždým daju na raňajky, obed.... ,čo presne každý je,pije...neskutočne dobre si všetci rozumeju...spolu nielenže jedávajú, ale navštevujú sa, kde zase len jedia, pijú, perfektne si pokecaju a ja zisťujem , že na 130. strane ešte poriadne nezačali zisťovať niečo k veci a unesenemu dievčaťu.Takze potom som čítala na preskacku a to tak, že z každej strany len to , čo bolo k deju.Vobec som sa v tom nestratila, všetko som pochopila...no a ešte som pochopila jednu vec.S touto pani spisovateľkou končím nadobro.Ozaj koniec, lebo viac nervov ako pri tomto vytvore som už dávno nemala.A to nehovorím o tom že na slovo "holčička"som ostala totálne alergická v akomkoľvek tvare , páde atď...určite bolo v knihe použité aspoň 150tisickrat.Uf ,ale mi odľahlo ako som to sem zo seba vysypala.
Je mi jasné, že pôjdem proti prúdu, ale hviezdičky si zaslúžia úplne iné knihy.Pardon.

Veronika2692
15.10.2021 4 z 5

Opět parádní, jako předešlé díly, i když musím souhlasit s ostatními, že tak dobrá, jako první díl nebyla. Ale prostě mě styl Dot opravdu sedí, strašně dobře se mi čte. Příběh krásně vymyšlený, citlivý, nestává se mi u mnoha knížek, že bych slzela, ale u Dot skoro u každé. Moc se mi líbila

Nikola086
14.10.2021 4 z 5

Krásné zakončení celé série. Nečetla jsem lepší thrillery, než jsou právě všechny díly této série.
Ale zpátky k tomuto dílu. Není to nejlepší díl série, proto ztrácí jednu hvězdičku, jinak to bylo dokonalé. Člověk se chvílemi bál a přemýšlel nad potencionálním únoscem a nestačil se chvílemi divit.
Agenti FBI mi budou chybět, ale rozhodně se pustím i do dalších knih autorky.

MatBla
29.09.2021 5 z 5

Úžasné...celá tetralogie. Motýli byli dechberoucí, do té doby jsem nic podobného nečetla, Májové růže byly nevinné, dojemné, Letní děti nepochopitelné, jak může otec takhle ubližovat své holčičce, svým způsobem jsem její motivy chápala, a Ztracená sezóna neuvěřitelně emotivní...Mám ve své knihovně pár knížek, které mně zaručeně rozbrečí, a Ztracenou sezónu řadím mezi ně.

Lka
06.09.2021 3 z 5

Pokud mohu hodnotit celou sérii, tak Sběratel motýlů byl nejlepší. Pak následují Letní děti. Májové růže a Ztracená sezóna bylo docela zklamání.
U ztracené sezóny se mi líbil závěr, posledních 100 stran. Líbilo se mi samotné vyšetřování případu, ale to ostatní mě nebralo. I když jsem četla předcházející knihy, měla jsem docela problém zorientovat se ve jménech.

Autorovy další knížky

Dot Hutchison
americká
2017  82%Sběratel motýlů
2018  65%Májové růže
2019  82%Letní děti
2021  78%Ztracená sezóna

Kniha Ztracená sezóna je v

Přečtených89x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených6x
Knihotéce134x
Chystám se číst74x
Chci si koupit32x
dalších seznamech4x