Ztracená historie

Ztracená historie https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34751/ztracena-historie-34751.jpg 4 10 2

Zkoumání tajemství a největších záhad světa…Cesta za tajemstvími… Od autora úspěšných knih: Tajné dějiny, Soudný den a Atlas: Atlantida a jiné ztracené civilizace. Pořádné tajemství miluje snad každý. Jeho kouzlo je tím silnější, čím víc reálných prvků obsahuje, a úplně nejlepší je, jestliže se týká skutečných lidí a míst nebo událostí, které se opravdu odehrály. Dnes je však už nesmírně těžké rozhodnout, co je oním příslovečným zrnkem pravdy, kolik jich který mýtus obsahuje a co vlastně stálo u jeho zrodu. Na konci nás tak možná čeká jen snůška nepodložených spekulací, špatně pochopených faktů a čirých smyšlenek. Dejme se ale společně do pátrání. Historie lidstva skrývá nesčetné dosud neobjevené poklady. Dávno pohlceny pískem, mořem vody a mořem času však přežívají už jen jako mýty a legendy, jež nepřestávají pronásledovat archeology i lovce pokladů, posedlé touhou najít cokoli, co by potvrdilo pravdivost prastarých pověstí. V této knize se vydáme po stopách několika největších záhad naší minulosti. Co vůbec byl svatý grál a kde se může skrývat dnes? Najdou se někdy ztracená díla Aristotelova nebo Shakespearova? A kde sní svůj věčný sen celá řada proslulých osobností, ať to byl Čingischán nebo Amelia Earhartová? Podíváme se na četné legendy z pradávných i méně vzdálených dob a probereme si teorie, jež se k nim vztahují. Protože autor přitom důsledně rozlišuje prokazatelná fakta od mýtů a pověstí, lehce zjistíme, nakolik a čemu vlastně můžeme věřit. Ale nebojte se, mnohá tajemství ještě zůstanou, aby nás lákala dál a dál...... celý text

Literatura světová Mytologie Záhady
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Lost Histories , 2006


více info...

Přidat komentář

CleoXandra
08.01.2019 4 z 5

Čtivě napsaná kniha o celé řadě pozoruhodných "zmizení": lidí (případně celých armád), věcí, budov, pokladů ... Zajímavý doplněk vědomostí pro laické zájemce o historii.

HTO
29.10.2012 5 z 5

Že se mi bude tahle kniha líbit jsem věděl ještě dřív, než jsem ji přečetl. Zaprvé jsem ji dostal od zdejší moderátorky elfos, která má výborný vkus (to konečně vidíte už z toho, že kamarádí se mnou) a zadruhé jsem na první náhodné otevření spatřil „egyptské pyramidy“. To člověk radostně spráskne ruce – zdá se totiž, že pyramidisté (s čestnou výjimkou podčeledi orionistů) si myslí, že existuje jen Cheopsova pyramida. Nuže, báječně popsané záhady včetně těch méně známých, i když z mého pohledu nejvíce fascinujících, jako jsou např. neznámá Aristotelova díla. Pět oddílů, každý se čtyřmi kapitolami, se zabývá ztracenými místy, ztracenými předměty, uměleckými díly a relikviemi, ztracenými poklady, lidmi a vraky.

Autor se nevyhýbá ani těm nejdivočejším domněnkám – jako je třeba to, že ve Zlaté jámě není pirátský poklad, ale jsou tam věci od Atlaňtanů, nebo dokonce mimozemšťanů, i když moje oblíbená ptákovina, zde taky zmíněná, je ta, že tam sir Francis Bacon zakopal důkazy o tom, že Shakespeare je on (heršvec, doufám, že si u toho kutání desítky metrů hluboké jámy jako správný gentleman nesundal krejzlík!) – aby je na závěr konfrontoval s fakty a střízlivějším pohledem, který, mimochodem, bývá vesměs zajímavější než sebedivočejší výmysl.

Taky tady potkáte plno známých, od nezbytného Dana Browna (Dan Brown promine), přes Harryho Pottera (neboť pod nádraží King's Cross někteří badatelé situují hrob Boadicey, a to kousek od HP, pod nástupiště 9) a Tajnou kroniku Mongolů až po Phila Evanse (ač to není ten z Robura Dobyvatele). Na závěr je připojena rozsáhlá bibliografie a odkazy. Velmi doporučeno.

Jako doplněk četby zkuste např. K vybájeným pevninám, Ostrovy pokladů, Slepé uličky archeologie a mnoho, mnoho jiných.


Kniha Ztracená historie je v

Přečtených10x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x